PvdA wel/niet voor flexibele AOW

  0
  138

  Leestijd: 2 minuten.

  Helemaal net als vroeger wordt het niet meer, maar als het aan de PvdA ligt wel een beetje. Want de sociaaldemocraten willen het weer mogelijk maken dat je op je 65e met pensioen kunt. Volgens RTL Nieuws bevat het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA een voorstel voor een flexibele AOW. Je mag die al op je 65e laten ingaan, maar dan is wel het bedrag wat lager. Enkele tientjes per maand, volgens RTL Nieuws.

  Als dit klopt  – vicepremier Lodewijk Asscher wil het nog niet bevestigen, dus we houden een slagje om de arm – is er sprake van opmerkelijk nieuws. De afgelopen jaren heeft de PvdA steeds gezegd dat we met zijn allen langer moeten doorwerken om de oudedagsvoorzieningen betaalbaar te houden.

  Een initiatiefwet voor een flexibele AOW van het onafhankelijke Kamerlid Norbert Klein (ex-50PLUS) werd door de PvdA eerder dit jaar dan ook afgewezen. Klein wilde mensen de keuze geven of ze vroeger of later met werken stoppen. De hoogte van de AOW zou afhankelijk moeten zijn van het moment waarop die ingaat.

  De PvdA-fractie zag hier niets in. Ze sloot zich aan bij kritiek van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (ook PvdA). Volgens Klijnsma is een flexibele AOW per saldo duurder voor de schatkist omdat veel mensen dan eerder met werken zullen stoppen. Dat is volgens haar bovendien niet goed voor de arbeidsmarkt. Ook de rest van de Kamer ziet niets in het plannetje van Klein, zodat dat geen schijn van kans maakt.

  En nu zou de PvdA opeens heel andere opvattingen hebben. Vreemd? Toch niet helemaal. Want in haar vorige verkiezingsprogramma, uit 2012, pleit de partij ook al voor een flexibele AOW. “De PvdA biedt de mogelijkheid tot een flexibele AOW-leeftijd,” staat op pagina 24. “Werknemers mogen één tot twee jaar eerder AOW ontvangen, maar dan wel met een korting van 6 procent.”

  De conclusie kan geen andere zijn dan dat zowel Klijnsma als de PvdA-fractie zich de afgelopen jaren niet heeft gehouden aan het eigen verkiezingsprogramma. En dat niemand dat in de gaten had.

  Maar gelukkig staat het denken in de partij niet stil. De PvdA maakt een nieuwe draai en komt daarmee terecht bij haar standpunt van vier jaar geleden. Althans, als het RTL-bericht juist is. Of krijgen we binnenkort het eerlijke verhaal te horen?

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook