PvdA wint 2 zetels, VVD 1 omlaag

  0
  69

  Leestijd: 2 minuten.

  In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond stijgt de PvdA 2 zetels. Daarmee komt de partij van Diederik Samsom uit op 13 zetels, nog altijd 25 minder dan er werd behaald bij de verkiezingen in 2012. De VVD daalt 1 zetel en staat op 17 virtuele zetels.

  De PVV zakt 1 zetel naar 28. Voor de rest blijven de partijen ongewijzigd in de peiling. De winst van 2 zetels door de PvdA is opmerkelijk. Eerder deze week won de partij 3 zetels in de meting van Ipsos. Daarmee lijken de sociaaldemocraten voorzichtig de weg omhoog te hebben gevonden.

  Dit schrijft Maurice de Hond over zijn peiling:

  ‘Deze week zakt de VVD weg naar 17 zetels (-1). De PvdA herstelt wat en klimt naar 13 zetels (+2). Daarmee verliezen de beide partijen ongeveer evenveel sinds de verkiezingen van 2012 (samen 49 van de 79 zetels).

   46% van de kiezers beoordeelt de wijze waarop de VVD met de kwestie Verheijen is omgegaan negatief. Bij de VVD-kiezers is dat 38%.

   Er zijn nogal wat kiezers die denken dat als alle kamerleden intensief worden nagegaan, een fors deel van hen in vergelijkbare problemen komen als Verheijen.  Een kwart van de kiezers denkt dat het meer dan de helft van alle kamerleden betreft.  Kiezers van PVV, VVD en SP zijn daarover het negatiefst.

  Maar een kwart van de kiezers denkt dat het minder dan 10% van de kamerleden betreft.

   De kijkers naar het debat in Nieuwsuur van de acht lijsttrekkers van de Eerste Kamer reageren nogal verdeeld over wie de winnaar was.  Kox van de SP scoort dan het hoogst (16%), vooral doordat PvdA-kiezers uit 2012 in behoorlijke mate op hem stemmen.

  Hermans (VVD) en Barth (PvdA) scoren relatief laag (circa 8%).  Dat komt omdat de kiezers van VVD en PvdA uit 2012 maar in heel beperkte mate een van deze twee de winnaar van het debat vond.

   Ten slotte is gevraagd wat de Nederlanders vinden van het besluit van de EU om Frankrijk niet hard aan te pakken, ondanks het feit dat het begrotingstekort niet onder de 3% is gebracht. Twee derde vindt het geen goede beslissing van de EU.  Bij kiezers van PVV en VVD is dat drie kwart.

   Nog 2,5 week tot de verkiezingen van de Provinciale Staten. Alles wijst op een uitslag met een grote mate van fragmentatie.  (Een lage score voor de grootste partij, en meerdere partijen met scores vlak bij elkaar).

  Door de lagere opkomst (rond de 50%) zal die uitslag wel afwijken van de huidige peiling voor de Tweede Kamer.  De sleutelvraag zal zijn in welke mate de potentiele PVV-kiezers bij die verkiezing opkomen.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter