PVV 2 zetels omhoog bij De Hond

  0
  143

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe peiling van De Hond stijgt de PVV 2 zetels. Dit schrijft De Hond erover:

  “Bij de peiling van vandaag stijgt de PVV 2 zetels (naar 29) en dalen VVD en CDA 1 naar resp 26 en 16.

  De PVV heeft dus sinds eind augustus 2015 bij onze peilingen steeds bovenaan gestaan (enkele weken ex aequo met de VVD). Maar ook de twee voorafgaande jaren stond de PVV in de helft van de gevallen bovenaan.

  Al lange tijd wijs ik op het patroon (in Nederland en erbuiten) van de twee parallelle werelden binnen het electoraat. Iets wat ook in de VS bij deze verkiezingen zichtbaar werd. Een belangrijke vraag bij de verkiezingen over 4 maanden in Nederland zal zijn of de PVV de grootste partij wordt en wat er vervolgens gaat gebeuren.

  Juist door de overwinning van Trump wordt de kans groot dat deze vraag een centrale rol gaat spelen bij de Nederlandse verkiezingscampagnes.

  60% van de kiezers vindt dat de PVV in de regering moet opgenomen worden als de PVV op 15 maart a.s. de grootste wordt en 44% vindt dat Wilders dan premier moet worden. Kiezers van PVV, VVD, SP en 50PLUS vinden in meerderheid dat de PVV in de regering moet worden opgenomen. Bij de CDA-kiezers is die verhouding 50-50.

  Als deze vraag een centrale rol gaat spelen in de aanloop naar de verkiezingen dan is ook de kans aanwezig dat er een tweestrijd tussen VVD en PVV komt. Bij beide partijen zou de score dan, zoals het er nu naar uit ziet, kunnen oplopen naar 27% (rond de 40 zetels).

  Hoe het ook precies loopt, het is vrijwel zeker dat de gemelde tweedeling, tijdens en na de verkiezingen van 15 maart 2017, nog zichtbaarder wordt en blijft.”

  hond1

  f1 f2 f3

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook