PVV 4 zetels omlaag bij Kantar, PvdA wint er 2

  0
  658

  Leestijd: 1 minuten.

  In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een nieuwe peiling, van Kantar. Dit schrijft het bureau erover:

  “Ondanks de val van het kabinet naar aanleiding van de Toeslagenaffaire, blijft de VVD ook in de meest recente peiling van Kantar de grootste partij van Nederland, met 42 virtuele zetels. De PVV zakt iets verder weg ten opzichte van begin januari. De PvdA wint 2 zetels, onder meer omdat meerdere kiezers hun vertrouwen uitspreken in Lilianne Ploumen. Electorale verschuivingen bij de overige, niet genoemde, partijen zijn minimaal en vallen binnen de steekproefmarges.

  Al zijn er relatief weinig verschuivingen te zien, wel valt op dat meer kiezers aangeven niet te weten op welke partij zij gaan stemmen. Dit percentage is gegroeid van een stabiele 22-24 procent naar 27 procent. Een deel van deze kiezers is – op basis van stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 – afkomstig van de PVV. Maar ook op de linkerflank zijn relatief veel kiezers er nog niet uit wat zij gaan stemmen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

  Meer dan zes op de tien Nederlanders (62 procent) vinden het terecht dat het kabinet naar aanleiding van de Toeslagenaffaire is afgetreden. Vooral kiezers van linkse partijen – GroenLinks (89 procent), SP (81 procent), PvdA (78 procent) – en in iets mindere mate kiezers van de PVV (70 procent) en D66 (65 procent) vinden dit terecht. Kiezers van de VVD staan relatief alleen in hun opvattingen dat zij dit onterecht vinden (42 procent). Zij achten Mark Rutte ook niet (20 procent), of slechts een beetje (39 procent), verantwoordelijk voor de Toeslagenaffaire, waar vooral kiezers van de overige partijen – SP (56 procent) en PVV (49 procent) voorop – premier Rutte geheel verantwoordelijk achten.

  Hoewel een groot deel van het electoraat Rutte tenminste een beetje verantwoordelijk acht voor de Toeslagenaffaire (84 procent), vindt een groot gedeelte van de stemgerechtigde Nederlanders dat de Toeslagenaffaire is veroorzaakt door ons bureaucratische systeem. Ondanks het feit dat vooral linkse partijen Mark Rutte in grotere mate verantwoordelijk houden dan rechtse partijen, is dit een opvatting die aan beide einden van het politieke spectrum leeft.

  Het vertrouwen in de overheid heeft door de Toeslagenaffaire bij veel kiezers een flinke deuk opgelopen. Bijna de helft van de kiezers (46 procent) geeft aan dat het vertrouwen in de overheid minder is geworden. Kiezers van de VVD, tevens ook de grootste groep kiezers op dit moment, geven in veel mindere mate aan dat het vertrouwen in de overheid gedaald is naar aanleiding van de Toeslagenaffaire.”

  Bekijk hier het hele peilingenoverzicht