PVV 5 zetels eraf, PvdD 3 erbij in peiling

  2
  2473

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe peiling van EenVandaag is de PVV gezakt met 5 zetels naar 26. Dat is de laagste stand sinds het afgelopen jaar. De daling van de PVV heeft zich in de afgelopen twee weken voorgedaan, want toen kwam EenVandaag met de vorige meting.

  De daling van de PVV is een opmerkelijk grote in zo’n kort tijdsbestek. In de hiernaast afgebeelde grafiek is af te lezen dat het de laagste stand is van de partij van Geert Wilders sinds heel vorig jaar.

  Uit de data van de opstellers van de peiling, onderzoeksbureau GfK kiezen stemmers die van de PVV afscheid nemen vooral voor 50PLUS, VVD, SP en het CDA. Over de reden dat stemmers bij Wilders weglopen zegt het bureau: “Kiezers verlaten de PVV om verschillende redenen. Sommige kiezers maken zich zorgen over het beleid van Trump, waar Wilders zich juist positief over uitsprak. Anderen zeggen dat ze, nu verkiezingen in zicht komen, twijfelen of en hoe Wilders zijn partijpunten kan uitvoeren. ‘Een proteststem op een partij die niet gaat regeren heeft weinig zin’, aldus een deelnemer. Hoewel kiezers vinden dat Wilders problemen goed benoemt, vinden velen hem ook niet duidelijk genoeg over de oplossingen.”

  De partij die de grote tegenstrever van de PVV lijkt te worden in de verkiezingscampagne, de VVD, zakt ook een zetel naar 23. Deze twee partijen ontlopen elkaar dan ook nog maar 3 zetels in deze EenVandaag-peiling, getiteld De Stemming. De partij die daarna volgt is het CDA. De partij van Sybrand Buma stijgt 1 zetel en komt op 18.

  Erna volgen D66 met 16, GroenLinks met 15 (+1), SP met 13 (-2), PvdA met 12 en 50PLUS met 10 (+2). Bij de kleinere partijen heeft de ChristenUnie er 6, en stijgt ook de Partij voor de Dieren naar 6 (+3) zetels met een opmerkelijke stijging. De SGP stijgt een zetel naar 4 en DENK houdt 1 zetel.

  2 REACTIES

  1. En nu de vraag hoeveel partijtrollen er voor nodig waren om deze peiling voor elkaar te krijgen.
   Maar heel Nederland, van peilingtrollen, journalisttrollen tot politiektrollen beginnen nu zwaar ongeloofwaardig te worden.
   Dus wachten we gewoon 15 maart af met de feiten.

  2. Zo jammer dat G Wilders niet meedoet aan sommige debatten.
   Als je me als kiezer niet wil winnen omdat je haast nergens meedoet, dan wil je wellicht mijn stem niet.
   Jammer hoor, de PVV stond zo mooi in de peilingen en nu laat je het door je handen lopen.
   Kom op ga er voor, ga voor je kiezers en doe mee aan die debatten, laat links niet louter hun praatje verkopen zonder jouw standpunten en mening

  Comments are closed.