PVV blijft stevig aan kop bij TNS

  0
  92

  Leestijd: 2 minuten.

  Een nieuwe peiling van TNS NIPO. De PVV blijft aan kop, de VVD daalt 3 zetels. Dit schrijft het peilingbureau over de uitslag:

  ‘In de nieuwste zetelpeiling consolideert de PVV haar leidende positie. De partij zou, als er vandaag verkiezingen zouden zijn, 36 zetels halen. De VVD volgt op forse afstand (22 zetels). Verder zijn er weinig noemenswaardige verschuivingen ten opzichte van twee maanden geleden, behoudens de entree van DENK met 1 virtuele zetel.

  Ook het vertrouwen in Rutte II is sinds geruime tijd nauwelijks veranderd: 14% heeft vertrouwen, circa driekwart (74%) niet. Inmiddels verwacht twee derde (65%) dat Rutte II vóór het einde van de rit geen bananenschil meer zal tegenkomen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

  VVD verliest vooral aan PVV, PvdA verliest evenveel aan PVV als aan D66
  De electorale aanzuigingskracht van de PVV op het VVD-electoraat is nog steeds aanwezig, zij het in mindere mate dan in oktober 2015 (toen de vluchtelingencrisis piekte). Destijds was circa een kwart van de VVD-stemmers voornemens om op de PVV te stemmen, nu verliest de VVD 17% van haar electoraat aan de PVV. Aanhoudende onvrede over de vluchtelingencrisis en het kabinetsbeleid (vaak genoemd: de positie van ouderen) geven hierbij de doorslag.

  ‘Ik wil dat de vluchtelingencrisis hard aangepakt wordt. De zittende partijen doen dit absoluut niet. Hopelijk kan de PVV het wel. Het houdt een keer op om maar geld uit te geven aan deze crisis als hier binnen de Nederlandse grenzen ook veel armoe is’ (stemde eerst VVD, zou nu PVV stemmen)

  De PvdA verliest vooral haar kiezers aan andere linkse partijen, de SP en GroenLinks in het bijzonder. Van de PvdA-stemmers in 2012 geeft 12% nu aan op de SP te gaan stemmen, terwijl ook een redelijk groep naar GroenLinks of de PVV vertrekt (beide 9%). Opvallend genoeg profiteert de PVV momenteel meer dan D66 van PvdA-weglopers, terwijl dat in voorgaande jaren duidelijk anders was.

  ‘Omdat ik vind dat de PvdA er niet in is geslaagd om áls regeringspartij een duidelijk links verhaal te laten horen en daarbij links beleid in te voeren’ (stemde eerst PvdA, zou nu SP stemmen)

  ‘PvdA hobbelt naar mijn idee teveel met de VVD mee, ik ervaar bij de PvdA op dit moment veel onrust, mis het sociale gezicht.’ (stemde eerst PvdA, zou nu GroenLinks stemmen)

  Voor het eerst sinds lange tijd trekt de PvdA echter ook weer nieuwe kiezers, zij het mondjesmaat. Dat is vaak te herleiden tot begrip voor het huidige kabinetsbeleid:

  ‘PvdA heeft het samen met de VVD aangedurfd om (noodzakelijke) beslissingen te nemen, die voor de kiezer moeilijk te verteren waren.’ (stemde eerst D66, zou nu PvdA stemmen)

  Vertrouwen in Rutte II: laag, maar men rekent erop dat kabinet rit uitzit
  Hoewel sommige kiezers over ‘noodzakelijke beslissingen’ reppen, neemt het vertrouwen in Rutte II – ook nu het einde van de regeerperiode nadert – niet toe. Sterker nog: ten opzichte van februari dit jaar is dit vertrouwen afgenomen (van 17% naar 14%). Bijna een derde (31%) heeft heel weinig vertrouwen. De cijfers verschillen overigens niet heel veel van de vertrouwensscores eind 2013, 2014 en 2015.

  Het aandeel mensen dat verwacht dat Rutte II de hele rit uitzit, neemt (nog) verder toe (augustus 2015: 44%, februari 2016: 61%, juni 2016: 65%).’

  r

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook