PVV maakt het links moeilijk met eigen risico

  0
  132

  Leestijd: 2 minuten.

  De SP wil er vanaf. GroenLinks wil er vanaf. De PvdA wil er vanaf. Ja, zelfs D66 en CDA willen er eigenlijk wel vanaf. En uiteraard wil ook de PVV er vanaf, want die partij wil van alles af wat impopulair is bij de kiezers. Maar ja, het kost een smak geld om het eigen risico in de gezondheidszorg te schrappen of te beperken. En tot dusver had niemand daar een deugdelijke dekking voor gevonden. Er zijn door deze en gene wel wat ideetjes geopperd, zoals snijden in de zorgbureaucratie, of de belastingen of zorgpremies verhogen. Maar dat vindt de rest te vaag of te schadelijk voor de koopkrachtplaatjes.

  En nu komt die vervelende PVV zo kort voor de verkiezingen opeens met een plannetje dat op het eerste gezicht helemaal niet gek lijkt. Kamerlid Tony (ook wel Teun genoemd) van Dijck zal bij de Financiële Beschouwingen deze week voorstellen om het eigen risico te verlagen van 385 naar 285 euro per jaar. Het bedrag dat daarmee gemoeid is kan volgens de PVV’er worden gevonden door de zogeheten expatregeling af te schaffen. Die regeling houdt in dat buitenlandse werknemers met een jaarsalaris van minimaal 37.000 euro over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen. De schatkist loopt daardoor in totaal 700 miljoen per jaar mis.

  De expatregeling is in het leven geroepen omdat buitenlandse werknemers extra kosten zouden maken als ze in Nederland gaan werken, bijvoorbeeld voor huisvesting. Doel ervan is het vestigingsklimaat te verbeteren voor personeel met kennis waaraan in dit land behoefte bestaat.

  Op de regeling is veel kritiek. In mei nam de Tweede Kamer een motie van SP en GroenLinks aan om het fiscale douceurtje eens grondig tegen het licht te houden. Ook de Algemene Rekenkamer zet vraagtekens bij het belastingvoordeel voor expats.

  Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën houdt de boot vooralsnog af. Het volgende kabinet moet de regeling maar evalueren, zei hij in mei.

  Maar daar wil de PVV niet op wachten. Van Dijck “kan het niet uitleggen” als “dik betaalde buitenlanders een vette bonus” van de fiscus ontvangen. “Het cadeautje aan veel verdienende expats is niet van deze tijd.”

  Onvervalste PVV-taal, maar het wordt voor de partijen die in mei de motie van SP en GroenLinks steunden niet makkelijk om er “nee” tegen te zeggen. Zelf hadden ze immers ook grote twijfels bij de expatregeling. En bovendien: expats mogen op 15 maart niet stemmen, chronisch zieken en andere gedupeerden van het eigen risico wel.

  Van Dijck is handig genoeg om al bij voorbaat met de zwartepiet te zwaaien: “Ik ben benieuwd of andere partijen de daad bij het woord voegen met de verlaging van het eigen risico of dat het toch weer praatjes voor de bühne zijn.”

  Misschien lukt het iemand de PVV’er op een rekenfoutje te betrappen. Anders wordt het nog een ingewikkeld debat.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook