PVV op 28 in politieke barometer

  0
  107

  Leestijd: 1 minuten.

  In de nieuwe politieke barometer van Ipsos is de PVV 2 zetels gestegen naar 28. Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  ‘Vandaag is het erin of eruit voor Groot-Brittannië. De Britten stemmen vandaag over het aanblijven in of vertrekken uit de Europese Unie. Het grootste deel van de Nederlanders (48%) verwacht dat de Britse kiezer voor een zogeheten ‘Bremain’ stemt. Een fors kleiner deel (26%) denkt dat een ‘Brexit’ aanstaande is en nog eens een kwart kan geen inschatting maken. Het vertrouwen dat de Britten voor het aanblijven in de EU stemmen, is gestegen ten opzichte van een maand geleden. Toen dacht slechts een derde dat.

  En dat is maar goed ook, aldus Nederlandse kiezers. Volgens een meerderheid is het beter voor Groot-Brittannië, Nederland en de Europese Unie als geheel dat de Britten in de EU blijven.

  Nederlanders zijn zelf niet happig om te stemmen over de positie van Nederland in de Europese Unie. 59% heeft geen behoefte aan een referendum daarover; 41% heeft dat wel. Mocht er toch een referendum worden gehouden, geeft 66% aan vóór het aanblijven van Nederland in de Europese Unie te stemmen.

  Dit betekent echter niet dat Nederlanders te spreken zijn over de rol van Nederland in de EU. Ongeveer een kwart wil Nederland in de EU houden, maar de macht van het Europese orgaan terugdringen. Circa 20% wil niets veranderen aan de huidige rol van Nederland en een even groot deel wil meer macht bij de Europese Unie of zelfs naar een centrale Europese overheid. Het overige deel wil Nederland uit de EU of weet het niet.

  Veel Nederlandse politici verwachten voor een domino-effect als de Britten vandaag voor een Brexit stemmen. Een kleine meerderheid van de Nederlanders (54%) deelt dit vermoeden. Slechts 12% denkt dat er geen landen zullen volgen bij een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

   Wat betreft de partijvoorkeur van kiezers zien we al enige tijd stabiliteit. Sinds maart dit jaar hebben er zich geen grote verschuivingen voorgedaan. De verschillen ten opzichte van de vorige editie, van twee weken geleden, blijven binnen de marges.’

  iover

   

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook