‘PVV-stem gaat naar lokale partij’

  0
  82

  Leestijd: 1 minuten.

  Lokale partijen zullen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen veel stemmen trekken van mensen die een politieke voorkeur hebben voor de PVV van Geert Wilders. Lokale partijen zullen bij elkaar ongeveer een kwart van alle stemmen binnen halen. Dat stelt bureau Ipsos Synovate op basis van eigen onderzoek.

  ‘Omdat de PVV slechts in enkele gemeenten verkiesbaar zal zijn, is haar achterban in het gros van Nederland genoodzaakt een andere partij te stemmen. Vooral de lokale partijen profiteren van de afwezigheid van de PVV in de meeste gemeenten. Ditzelfde beeld zagen we voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2010’, aldus Ipsos.

  Momenteel doet de PVV van Geert Wilders goede zaken in de peilingen. De PVV is virtueel de grootste partij.

  Bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 bleek een kwart van de kiezers voor een lokale partij te kiezen. ‘Dit beeld zien we in de aanloop van de komende Gemeenteraadsverkiezingen terug’, aldus het bureau. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats over minder dan een maand, op 19 maart.

  Volgens Ipsos zegt slechts  17 procent van de kiezers een sterke interesse te hebben in de gemeentepolitiek. Dit is 9 procent minder dan de landelijke politieke interesse (26% is sterk geïnteresseerd in landelijke politiek).

  Bij voorgaande verkiezingen is gebleken dat bij gemeenteraadsverkiezingen vaak de parallel wordt gelegd met de landelijke politiek. Zo waren de uitslagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 en 2010 graadmeters voor de Tweede Kamerverkiezingen later in het jaar.

  Een meerderheid (56%) van de kiezers denkt dat de uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen een graadmeter zal zijn voor het huidige kabinet.

  Het is volgens een ruime meerderheid van de kiezers, echter, niet de bedoeling dat lokale verkiezingen landelijk worden uitgemeten. Volgens 60 procent van de kiezers zijn Gemeenteraadsverkiezingen puur en alleen bedoeld om de lokale politieke verhoudingen te bepalen. Ongeveer evenveel kiezers zegt het dan ook een slechte zaak te vinden als mensen de prestaties van landelijke partijen een rol spelen bij het bepalen van de stemkeuze.

  Frontbencher heeft alle peilingen overzichtelijk op een rij. Als enige in Nederland.

  Volg Frontbencher op twitter en blijf op de hoogte van alle peilingen.