PVV stijgt naar 41 zetels in peiling

  0
  102

  Leestijd: 2 minuten.

  De PVV is in de peiling van De Hond gestegen naar 41 zetels.

  Dit schrijft De Hond over de peiling:

  ‘Sinds half augustus worden de electorale ontwikkelingen in Nederland gedomineerd door de vluchtelingencrisis. Vanaf dat moment is de PVV fors gaan stijgen (gemiddeld met bijna 1 zetel per week).

  De gebeurtenissen in Keulen lijken de PVV ook weer zetels opgeleverd te hebben. Deze week stijgt de PVV 2 en komt op 41 zetels. Dit is een all-time high voor deze partij en een evenaring van de hoogste score ooit van de VVD (tijdens de verkiezingen van 2012). De PVV is de vierde partij ooit die over de 40 zetel grens is gekomen. CDA en VVD verliezen er beide deze week 1 (resp. naar 19 en 18 zetels).  

  De PVV scoort hiermee slechts 5 zetels minder dan VVD+CDA+PvdA.

  peil

   Drie maanden geleden zijn een serie vragen gesteld in relatie tot de vluchtelingencrisis. Deze vragenlijst is de afgelopen twee dagen herhaald.

  Terwijl in de afgelopen maanden toch wel veel gebeurd is, zijn de verschuivingen in die 3 maanden relatief klein. De grootste verschuivingen zijn 5%, zoals

  –          Alle vluchtelingen die naar Nederland komen moeten geholpen worden (van 36% naar 31%)

  –          Nederland moet per jaar een quotum vaststellen voor het aantal vluchtelingen en als er meer komen die dan terugsturen (van 51% naar 56%)

  –          Premier Rutte laat het bij deze kwestie erg afweten (van 70% naar 75%)

  –          Angst om criminaliteit door het huisvesten van vluchtelingen is niet terecht (van 31% naar 26%)

   Maar “de grenzen moeten nu gesloten worden voor vluchtelingen” is vrijwel hetzelfde gebleven (was 47% is nu 49%).  

  Een belangrijke vraag is natuurlijk of als er echt verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer of de PVV dan inderdaad ruim boven de 30 zetels zou kunnen uitkomen.

  Vanzelfsprekend kan er nog veel gebeuren, maar als de vluchtelingencrisis bij de volgende verkiezingen ook nog een dominante rol speelt, dan zal de PVV zeker hoog eindigen.

  Dat is o.a. ook te zien uit de twee slotvragen.

  23% van de kiezers denkt dat die vluchtelingencrisis een doorslaggevende rol zal spelen bij hun partijkeuze tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen en 43% een belangrijke rol. Bij PVV-kiezers van dit moment is die score resp. 57% en 38%.

  In september zei 24% dat de PVV het standpunt heeft t.a.v. het vluchtelingenvraagstuk dat het meest lijkt op  het eigen standpunt. De VVD stond toen op 14%.  De overige partijen 7% of minder.

  Inmiddels scoort de PVV 36% (!) en de andere partijen 8% of minder.

  Van de VVD-kiezers uit 2012 kiest 51% het PVV-standpunt en 22% dat van de VVD.’

   

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook