PVV stijgt, regeringspartijen blijven overeind

  0
  112

  Leestijd: 2 minuten.

  In de Ipsos Politieke Barometer van deze week blijkt de toestroom van vluchtelingen naar Nederland zichtbaar invloed te hebben op de politieke verhoudingen. Zo stijgt de PVV, een partij die zich profileert op dit thema, door naar 29 zetels. De partij van Wilders is hiermee vier zetels groter dan twee weken geleden.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  ‘De PVV wint vooral door SP-kiezers uit 2012 die de overstap maken. De partij van Roemer weet sinds de Tweede Kamerverkiezingen nauwelijks te profiteren van het verlies van de PvdA en blijkt nu ook kiezers te verliezen aan de PVV. Daarnaast weet de PVV deze week veel niet-stemmers bij de laatste verkiezingen aan te trekken.

  Verder blijkt dat de regeringspartijen, ondanks de verhitte discussie over de aanpak van het probleem, stabiel blijven ten opzichte van twee weken geleden. Ook het rapportcijfer dat Nederlanders het kabinet geven, blijft ongeveer gelijk: een 5.

  Wanneer we dieper ingaan op de heersende opinie over de vluchtelingen blijkt ongeveer de helft hun komst vooral een probleem te vinden voor de samenleving en de economie. Anderzijds vindt 11 procent het vooral een verrijking voor de Nederlandse samenleving en economie. Eén op de drie vindt het zowel een probleem als een verrijking voor de samenleving en de economie.

  unnamed

  Verder verwacht een meerderheid van de Nederlanders dat de komst van de vluchtelingen geen gevolgen heeft voor het verkrijgen of behouden van een goede baan of opleiding. Circa 3 op de 10 denken dat het wel gevolgen heeft voor het verkrijgen of behouden van een goede baan en goed onderwijs.

  Nederlanders zijn meer verdeeld over het verwachte effect van de komst van vluchtelingen op het behoud van hun normen en waarden en het vinden van een passende woning. Mensen die wel en mensen die geen gevolgen voorzien, houden elkaar in evenwicht.

  PVV-kiezers uit 2012 verwachten dat de toestroom aan vluchtelingen gevolgen heeft voor alle voorgelegde aspecten van hun persoonlijke situatie, terwijl D66-kiezers het vaakst geen gevolgen voorzien.

  Als men denkt dat de toestroom aan vluchtelingen invloed heeft op hun persoonlijke situatie, is die invloed volgens Nederlanders doorgaans negatief.

  negatief

  Veel van de asielzoekers die in Nederland opgevangen worden, zijn oorlogsvluchtelingen. 2 op de 3 Nederlanders vinden dat de Nederlandse regering (zeer) veel voor deze vluchtelingen doet op dit moment. 22 procent vindt anderzijds dat de regering (zeer) weinig doet.

   3 op de 10 Nederlanders vinden dat de regering (veel) meer moet doen voor oorlogsvluchtelingen dan zij nu doet. 41 procent vindt dat de regering (veel) minder moet doen voor deze mensen.

   PVV-kiezers uit 2012 vinden vooral dat de regering veel minder moet doen voor deze vluchtelingen, terwijl PvdA- en D66-kiezers juist vinden dat de regering meer moet doen om deze mensen te helpen.

  De Ipsos Politieke Barometer van 8 oktober is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1.016 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van dinsdagmiddag 6 oktober tot en met donderdagochtend 8 oktober.’

  ip

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook