PVV virtueel grootste partij van Nederland

  0
  74

  Leestijd: 1 minuten.

  De VVD is ingehaald in de peilingen door de PVV. Virtueel is de partij van Geert Wilders de grootste van Nederland.

  De PVV steeg donderdag 2 zetels bij Ipsos naar 25 zetels. Als de resultaten uit de peilingen van Maurice de Hond (29), EenVandaag (27) en TNS Nipo (21) daarbij worden opgeteld, komt de PVV uit op 102 zetels. Het gemiddelde uit deze vier peilingen komt daarmee uit op 25,5 zetels.

  De VVD van Mark Rutte daalde donderdag 2 zetels bij Ipsos naar 27 zetels. Als de resultaten uit de peilingen van Maurice de Hond (20), EenVandaag (24) en TNS Nipo (28) daarbij worden opgeteld, komt de VVD uit op 99 zetels. Het gemiddelde uit deze vier peilingen komt daarmee uit op 24,75 zetels.

  Daarmee is de VVD gepasseerd als virtueel grootste partij van Nederland.

  D66 is virtueel de 3e partij van Nederland met 21 zetels gemiddeld, de SP zit in het kielzog met 20 zetels. Op de vijfde plaats volgt het CDA met 19 zetels gemiddeld. Regeringspartij PvdA volgt op afstand met 11,5 zetels gemiddeld in deze vier peilingen.

  GroenLinks voert de lijst van de ‘kleine’ partijen aan met een gemiddelde van 8,75 zetels. Bij de Hond steeg de partij van Jesse Klaver afgelopen zondag naar 14 zetels. Dat is geen record. In mei 2002 scoorde GroenLinks al eens 15 zetels in een peiling van TNS Nipo.

  Na GroenLinks volgen ChristenUnie (6,5 zetels), 50PLUS (5,25), Partij voor de Dieren (3,75), SGP (3,5) en overige partijen (0,5).

  De minst recente peiling in deze calculatie is die van TNS Nipo, deze is van 20 augustus. Het is onbekend wanneer dit peiling-bureau met een nieuwe uitslag komt. Maurice de Hond komt komende zondag met een nieuwe peiling.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook