PVV zakt iets weg

  1
  2069

  Leestijd: 1 minuten.

  De PVV zakt iets weg. Dit schrijft Maurice de Hond erover:

  “Sinds de jaarwisseling is de PVV wat aan het wegzakken. Deze week 2 zetels naar 30, waardoor de PVV nu nog maar 6 zetels voor staat op de VVD, terwijl dat 2 maanden geleden 13 zetels was.

  Het positieve effect van de verkiezing van Trump is weggeëbd. 25% van de PVV-kiezers is negatief over hoe President Trump het doet.

  Ook zien we dat 16% van de PVV-aanhang het erg vond dat Wilders een gefotoshopte foto van Pechtold heeft geplaatst.

  De dynamiek onder het electoraat kan nog fors veranderen in de eindfase van de campagne. De ervaring is dat dit na het eerste grote debat gaat gebeuren.

  Daarnaast hebben we, met name bij de PVV gezien, dat ingrijpende externe gebeurtenissen de stemming onder de kiezers snel kan doen veranderen. Het centrale onderwerp van de verkiezingen kan daardoor ineens veranderen. Of dat gebeurt en welk onderwerp dat dan is, valt vanzelfsprekend vooraf niet aan te geven.

  CDA gaat vandaag naar 17 (+1) en de VVD naar 24 (+1).  Op dit moment is er geen combinatie te vormen van 4 partijen zonder de PVV, die meer dan 75 zetels halen.

  VVD-kamerlid Berckmoes-Duindam gaf in een interview aan voor een immigratiestop te zijn voor jonge mannen uit Afrika en het Midden-Oosten. De VVD nam daar afstand van. 52% van de Nederlanders blijken voor zo een immigratiestop te zijn. Bij de VVD-kiezers is dat 54%.

  52% van de Nederlanders zijn voor een verlaging van de AOW naar 65 jaar. Bij de kiezers tussen 55 en 64 jaar is dat 76%.  Onder kiezers van 50PLUS is dat 85%.

  Van de kiezers van 50PLUS is 79% positief dat die partij van deze verlaging van de AOW-leeftijd een breekpunt heeft gemaakt voor een kabinetsformatie.

  Over het voorstel van Premier Rutte 2 miljard meer aan verzorgingstehuizen te besteden, wordt gemengd gereageerd, behalve door de eigen aanhang. Dat hangt samen met het feit dat mensen zich afvragen wat dit soort voorstellen betekenen in relatie tot het gevoerde beleid tot nu toe.

  Het voorstel van de PvdA om flexibele arbeid meer terug te brengen wordt breed gesteund (71% van de Nederlanders is daar voor).

  Bij het voorstel meer geld uit te geven aan kinderbijslag en bijstand zien we een groot verschil tussen kiezers van partijen aan de linkerkant en de rest.”

  1 REACTIE

  Comments are closed.