PVV zakt naar 12 zetels bij De Hond

  1
  853

  Leestijd: 1 minuten.

  De PVV staat op de laagste score in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Dit schrijft hij over zijn peiling:

  ‘Hoewel de verschuivingen van week tot week klein zijn, is er wel een duidelijke trend.  Nog maar 62 procent van de kiezers geeft aan nu dezelfde partij te stemmen als ze 1 jaar geleden gedaan hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen (van 15 maart 2017). De partij die de meeste kiezers is kwijtgeraakt is de PVV. Deze partij staat nu nog maar op 12 zetels, de laagste score in 10 jaar. 8 van de zetels van de PVV zijn overgegaan naar Forum van Democratie. Doordat FvD ook nog zetels wint van de VVD en het CDA, staat deze partij nu op 16 zetels. De hoogste score sinds de oprichting. Met deze 16 zetels (ongeveer 10 procent van het electoraat) staat deze partij nu op de 2e plaats.

  D66 heeft ook moeite om haar kiezers vast te houden. Met de 13 zetels van vandaag komt het op een niveau dat het laatst gezien is rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
  Partijen als Partij voor de Dieren, 50PLUS en ChristenUnie blijven het goed doen (met 7 zetels). Ook dat is een gevolg van het feit dat de partijen CDA, PvdA en VVD die in de 20e eeuw samen doorgaans 80 procent of meer van de kiezers achter zich kregen, nu nog maar een derde van de kiezers kunnen binden. (Een score die CDA of PvdA toen vaak in hun eentje behaalden).

  De kiezers van de regeringspartijen denken in meerderheid dat de beslissing van Unilever om haar hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen te danken is aan inspanningen van de regering. Een grote meerderheid vindt (nog steeds) dat de afschaffing van de dividendbelasting niet moet doorgaan. Dat is ook het geval bij de meerderheid van de D66-kiezers.’

  1 REACTIE

  1. “Een grote meerderheid vindt dat de afschaffing van de dividentenbelasting niet moet doorgaan.” Wat de kiezer vindt, maakt de regering en D66 niet uit. Hoewel ze in naam zegt representatief te zijn. Het gevolg: VVD -7, D66 -6, CDA -5 = -18 !!
   Wow, dat is een hele politieke partij!
   Weg…
   En inderdaad, de uitzondering op de regel: PVV – 8 (geen regeringspartij)
   Nog zo eentje: CU + 2
   Ach ja, ga zo door representatieve regering. Uw einde nadert met rasse schreden. Waarom? Omdat de kiezer meent dat u uw taak – representatief zijn – slecht beheerst…
   En nu niet gaan piepen, als het mis gaat.

  Comments are closed.