Effectieve Wilders houdt PVV gewoon overeind in barometers

  0
  91

  Leestijd: 4 minuten.

  Nederland mag dan vakantie vieren, over 44 dagen mogen we (weer) naar de stembus. We publiceren op Frontbencher.nl altijd de meest actuele peilingen. Maar hoe staan de partijen er verder voor? Is Roemer wel MP materiaal? Kan Rutte de zwevende kiezer verleiden? Heeft D66 te vroeg gepiekt met het Lenteakkoord? Haalt Sap GroenLinks tijdig uit het slop?

  Sinds dinsdag publiceren we elke dag een analyse van een partij. Dat doen we in alfabetische volgorde.

  Vandaag: de PVV

  Met de PVV gaat het REDELIJK GOED. De partij staat iets onder het verkiezingsresultaat van 2010, maar in 2 van de 4 peilingen is de partij van Geert Wilders nog altijd de derde partij van Nederland.

  Hoe komt dat?

  Dat Wilders zijn aanhang op peil weet te houden, mag gerust een knappe prestatie worden genoemd. Zeker gezien het aantal branden dat hij de afgelopen tijd intern heeft moeten blussen. Een hele reeks PVV-Kamerleden is in opspraak geraakt  en telkens moest Wilders het tegendeel bewijzen van geluiden dat zijn partij ten onder zal gaan aan ‘LPF-achtige toestanden’.

  Veel van deze Kamerleden zijn inmiddels niet meer actief binnen de PVV. En om helemaal schoon schip te maken, kregen verschillende Kamerleden die iets op hun kerfstok hebben geen plaats van Wilders op de lijst voor de komende verkiezingen. Dat leidde weer tot extra druk op Wilders, omdat sommigen publiekelijk hun gal spuwden over zijn werkwijze.

  Omdat Wilders zelf bepaalt wie op de lijst blijft, wie mag komen en wie weg moet, is de kans op rancune bij mensen die moeten vertrekken groter. Bij andere partijen is het samenstellen van de lijst veel meer een democratisch proces, waardoor teleurgestelde leden minder heftig hun kritiek zullen spuien.

   

  Omdat Wilders zelf bepaalt wie op de lijst blijft, wie mag komen en wie weg moet, is de kans op rancune bij mensen die moeten vertrekken groter

   

  De strakke hand van Wilders behoedt de partij vaak voor strubbelingen en intern gekrakeel. Maar bij het opstellen van de kandidatenlijst is gebleken dat het gebrek aan partijdemocratie hem ook in de toekomst nog wel eens flink parten kan gaan spelen.

  Maar, zoals gezegd, op dit moment doet Wilders volop mee om de podiumplaatsen in de Nederlandse politiek. Dat hij de stekker uit de Catshuis-onderhandelingen trok, bewoog sommigen tot kritiek maar anderen weer tot loftuitingen. In elk geval heeft Wilders via de gedoogconstructie laten zien dat zijn partij er weldegelijk toe kan doen.

  Dat de PVV goed overeind blijft, komt natuurlijk ook door het politieke talent van Wilders zelf. Zijn goed getimede, snedige oneliners halen vaak het nieuws. Verder beheerst hij als geen ander de kunst van framing: het gebruiken van beeldtaal om een boodschap te nestelen in de hoofden en harten van mensen. Daar draagt ook partij-ideoloog Martin Bosma aan bij.

  Wilders weet verder hoe het publieke debat naar zijn hand te zetten. Zo gaan de verkiezingen van 12 september eigenlijk maar over 1 ding, zegt hij: ‘Europa’ en de crisis. En zijn boodschap is: de ondemocratisch gekozen eurocraten in Brussel beslissen al over het Nederlandse immigratiebeleid en straks willen ze ook het laatste woord over uw pensioen, uitkering en hypotheekrenteaftrek.

   

  Dat sommige kiezers vermoeden dat de PVV simpelweg shopt daar waar het de partij goed uitkomt om stemmen te trekken, kan Wilders opbreken op de lange termijn

   

  Wilders zegt dat we uit de euro moeten stappen, omdat het ons anders miljarden gaat kosten. Zijn tegenstanders zeggen dat dit niet realistisch is en dat de PVV zo op een goedkope manier stemmen wil trekken. Maar in de praktijk weet eigenlijk niemand meer wat écht de beste oplossing is om de eurocrisis te bestrijden. Wilders zou dus nog best wel eens kunnen gaan scoren met zijn voorstellen.

  Opvallend is dat de PVV soms uiterst links en soms uiterst rechts is, met de standpunten. In het eurodebat neemt de PVV een positie in die vergelijkbaar is met linkse partijen zoals de SP en de Partij voor de Dieren. En ook wat betreft de zorg houdt de PVV er linkse standpunten op na, bijvoorbeeld door te pleiten voor het stopzetten van de marktwerking in deze sector. Terwijl de PVV op het gebied van Infrastructuur (harder rijden), Veiligheid (zero tolerance), Immigratie (tsunami) en Cultuur (linkse hobby) heel rechts is.

  Dat sommige kiezers vermoeden dat de PVV simpelweg shopt daar waar het de partij goed uitkomt om stemmen te trekken, kan Wilders opbreken op de lange termijn. Maar vooralsnog gaat het goed met de PVV. Dat niemand met Wilders zal willen regeren na 12 september hoeft voor hem niet slecht te zijn; groeien is makkelijker vanuit de oppositiebanken.

  Lees ook de analyses van de andere partijen: VVDSPSGPPVVPartij voor de DierenPvdAGroenLinksD66ChristenUnie en CDA

  Frontbencher.nl heeft ook alle peilingen (De Hond, EenVandaag, Synovate, TNS Nipo)

  Volg Oh Oh Den Haag voor Haagse Varia en Haagse Lol

  Volg Frontbencher.nl op Twitter