Rechtbank neemt gratis publiciteit voor Wilders voor lief

  0
  93

  Leestijd: 2 minuten.

  PVV-leider Geert Wilders is schuldig aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Maar straf krijgt hij niet voor zijn “minder Marokkanen”-uitspraak. De eis van 5000 euro boete is van tafel. Desondanks gaat Wilders in beroep, hij wil ook onder de veroordeling uit.

  Het ging de rechtbank om het principe, ook politici mogen de vrijheid van meningsuiting niet misbruiken om aan te zetten tot discriminatie. Het schuldig bevinden zou genoeg zijn en is dan meteen een waarschuwing voor anderen. Voor een schadeloosstelling voor de benadeelde bevolkingsgroepen die zich aangesproken voelden en aangifte deden, is geen grond aanwezig, aldus het oordeel van de rechtbank.

  Het zal Wilders allemaal een zorg zijn, de publiciteit die hij hiermee krijgt is met geen goud te betalen en vertaalt zich de laatste weken ook in de peilingen die de PVV als grootste partij maar liefst tien zetels voorsprong geeft op de VVD. In hoger beroep gaan in de laatste maanden voor de verkiezingen houdt het vuurtje brandend, wat is mooier dan de vermoorde onschuld en de gemuilkorfde politicus te kunnen uithangen. Wilders was dan ook gauw klaar met zijn antwoord per video: “niemand houdt mij tegen”.

  De rechtbank oordeelde dat Wilders doelbewust voor een opruiende vraagstelling had gekozen, waardoor het publiek “minder, minder” ging scanderen.  Wilders’ verweer achteraf dat hij alleen criminele Marokkanen bedoelde, vond geen gehoor, zijn uitspraken waren even beledigend.

  Alles bij elkaar heeft de rechtbank zijn punt gemaakt dat er grenzen zijn aan de vrije meningsuiting. Dat weten we dan en politici weten het nu ook. In zoverre heeft de rechtsstaat weer even de kalklijntjes op het speelveld duidelijk opgepoetst.

  De prijs dat Wilders er een hoop – overigens nu helemaal gratis – publiciteit en mogelijk electorale winst op de koop toe krijgt, wordt voor lief genomen. Wilders kan met een veroordeling gewoon blijven functioneren als volksvertegenwoordiger, hooguit komt hij niet meer zo makkelijk de Verenigde Staten binnen. Dat is het dan wel.

  De boodschap mét boete overbrengen was een krachtiger signaal geweest, maar had Wilders wellicht ook nog meer in de kaart gespeeld. Nu heeft de rechtbank het minimale gedaan wat ze moest doen, instaan voor de democratische waarden. De  zaak op zijn beloop laten was dan ook geen optie geweest. Medio maart zijn de consequenties bekend van het bewaken van de kalklijntjes die bepalen of de bal fair op het speelveld valt of daar buiten wordt geslagen.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook