Rechts feestje in Koblenz

  0
  175

  Leestijd: 2 minuten.

  Uiterst rechts in Europa had zaterdag een feestje in het Duitse Koblenz, gesterkt door het succes van Donald Trump kwamen daar de leiders bijeen van de PVV bij ons, de Duitse AfD, het Front National in Frankrijk, de Lega Nord in Italië en de FPÖ in Oostenrijk.

  Volgens voorzitster Frauke Petry van de Alternative für Deutschland heeft Trump “een weg uit de status quo van nietsdoen” gewezen en kan dat in Europa ook. Ook Marine Le Pen van het Front National zag in de eerste rede van Trump aanknopingspunten “met wat wij in Europa willen”. Geert Wilders sprak van een “patriottische lente” in Europa.

  Europa moet worden teruggegeven aan de burgers, de vrijheid van het individu en de eigen culturele verworvenheden moeten worden herwonnen. Minder immigranten en minder islam. Daarover zijn ze het eens, maar niet zo eens om een Europese beweging te starten, ieder gaat voor de eigen thuismarkt van kiezers.

  Over moeilijker onderwerpen als protectionisme geen woord, niets over het sluiten van de grenzen voor importen van buiten Europa, “buy European” en “produce in Europe” om Europese banen te behouden. Dat zat wel in de speech van Trump, het was eigenlijk de hoofdmoot, maar dan toegesneden op de VS. Over de muur tegen Mexico geen woord.

  Uiterst rechts in Europa zit vooral op de toer van het terugbrengen van vreemdelingen, de rest komt dan vanzelf wel goed. De bijeenkomst in Koblenz op uitnodiging van de AfD was vooral bedoeld om wat extra publiciteit te genereren in het zicht van verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

  De bijeenkomst vindt plaats op een moment dat de autochtone Europese bevolking snel veroudert, de economische betekenis van Europa inboet onder het geweld van de opkomst van de snelgroeiende ontwikkelingslanden en wij alles op alles moeten zetten om althans technologisch mee te blijven doen, een voorwaarde voor overleven. De niet te stoppen globalisering heeft zowel Europa als de VS in de greep en Europa is inmiddels al zo “multiculti” geworden dat dit niet meer is terug te draaien. Buitenlanders die iets kunnen zijn dan ook welkom, zij die alleen hun hand willen ophouden niet. Dat geldt voor Trump én voor Europa.

  Kiezers kijken vaak op de korte termijn en de kreet “de macht en de banen terug naar de eigen burgers” doet het altijd prima, in de VS en Europa, zeker in tijden waar het economisch (nog) niet goed gaat. Op alle vlakken doorgevoerd protectionisme kan nooit het antwoord zijn. Globalisering en internet hebben tal van grenzen geslecht die nooit meer herbouwd worden. Na de uitvinding van het wiel is internet de uitvinding die de wereld zo mogelijk nog meer heeft veranderd. Denken dat je met al of niet denkbeeldige hekken je eigen knollentuin kunt beschermen, is jammer maar helaas.

  Toch hebben de uiterst rechtse partijen in Koblenz een punt gemaakt. Een heel leger kiezers in Europa is de Brusselse bemoeizucht en de kreet “wij weten wel wat goed voor U is” zat. Al deze partijen hebben een fikse aanhang en als die straks bij de verkiezingen in daadwerkelijke zetels wordt omgezet, is dat een stevige middelvinger richting de gevestigde politiek. Die zal dan ook in beweging moeten komen om het tij der ontevredenen te kunnen keren. Daar hoort een strenger asielbeleid bij, maar ook investeren in alle nieuwe technologieën die de komende decennia gaan bepalen. Het beste wapen tegen racisme is nog altijd een bloeiende economie.