Rechts met den bijbel

  9
  487

  Leestijd: 2 minuten.

  Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in wording heeft nog geen motto, laat staan een regeerakkoord, maar over een bijnaam beschikt het al wel: ‘rechts met den bijbel’. Die is bedacht door PvdA-leider Lodewijk Asscher, ongetwijfeld met boosaardige bedoelingen. Maar Asscher zal niet hebben vermoed dat rechts met de bijbel al bestaat. In Washington DC namelijk, waar de Amerikaanse regering zetelt. Verschillende leden van die regering komen wekelijks bijeen om de Schrift te bestuderen, meldt het Christian Broadcasting Network (CBN), jongens dus die verstand hebben van het onderwerp.

  Ministers als Betty DeVos (Onderwijs), Rick Perry, (Energie), de bekritiseerde Jef Sessions (Justitie) en ook vicepresident Mike Pence maken daar regelmatig hun opwachting. Donald Trump zelf schijnt bij het bijbelclubje nog niet gesignaleerd te zijn, maar hij krijgt wel elke week een kopie van de besproken tekst. Of de president die in de beslotenheid van zijn Oval Office ernstig bestudeert of dat hij ze meteen door de papierversnipperaar haalt, is onbekend, al kunnen we onze vermoedens hebben.

  Ik wil hier niet beweren dat Rutte III zich volledig zou moeten spiegelen aan de regering-Trump, maar misschien verdient het aanbeveling op het Binnenhof ook met een bijbeluurtje te starten. Dat lijkt me goed voor de teamgeest en het onderlinge vertrouwen, en een beetje hulp van boven zal het nieuwe kabinet allicht kunnen gebruiken.

  Bovendien bevindt een groot deel van de toekomstige coalitie zich dan op vertrouwd terrein. Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zijn beiden christelijk, dus daar hoeven we het niet eens over te hebben. VVD-leider Mark Rutte is liberaal, dus formeel niet religieus. Maar Rutte beschouwt zichzelf wel als gelovig, want hij legt steeds de eed in plaats van de belofte af. Dus zal hij zich met de Schrift op schoot ongetwijfeld op zijn gemak voelen.

  Het enige probleem vormt Alexander Pechtold. De D66-leider profileert zich nadrukkelijk als niet-godsdienstig, met zijn voorstellen voor voltooid leven, orgaandonatie en ander onchristelijk gedachtegoed. Toch valt daar wel een mouw aan te passen. Pechtold zou zich bijvoorbeeld – net als Trump – de tekst van de behandelde bijbelpassage kunnen laten toesturen. Hij zou dan kunnen beloven dat hij ze duidelijk zichtbaar voor bezoekers een week lang op zijn bureau laat liggen. Met dit gebaar aan zijn coalitiepartners zou hij blijk geven van zijn goede wil om van ‘rechts met den bijbel’ een succes te maken. En bovendien hoort D66 er zo toch een beetje bij.

   

   

  9 REACTIES

  1. Beste Petra
   Bij deze raad ik je aan om dit boek te lezen : Minderheid in eigen land.
   De schrijver is Martin Bosma.
   Deze man heeft jarenlang onderzoek gedaan in Afrika hij studeerde sociologie en politicologie.
   Daar is zijn boek uit ontstaan. Hij woonde er ook.
   Ook een aanrader is de vertaling van de koran door de bekende helaas overleden arabist Hans Jansen. Hij woonde in de Arabische wereld, las daar de kranten/boeken en studeerde er.
   Beide boeken zijn dus door wetenschappers geschreven.
   Verder het Jodendom, het Christendom en later de Islam ze stammen uit het gebied dat Israel/Palestina is .
   Ook Joden hebben volkomen het recht om daar te zijn.
   Rond het jaar 1000 is er in Jerusalem al hevig gevochten, de door moslims bedreigde Christenen werden geholpen door de kruisvaarders.
   Je schrijft over Christenen die Irak zijn binnengevallen ? Waarom zouden Christenen Irak aanvallen ?
   Hoe weet je eigenlijk dat het een Christelijk leger was ?
   Het is bekend dat Christenen in Islam landen worden vermoord en dat hun kerken worden verwoest
   Wegwezen daar dus.
   Ook schrijf jij over kindermisbruik dat is vreselijk en de daders moeten worden gestraft. Het is bekend dat de daders in alle lagen van bevolkingen voorkomen. En er is niets dat ze vrijpleit.
   Wat de vrouwen van de SGP betreft, ze zijn momenteel vrij om te kiezen voor wat dan ook. Logisch de wereld ontwikkelt zich voortdurend.
   Dat vind ik niet bij die religie uit Mekka waar Isis uit is ontstaan. De Arabische wereld is volkomen Islamitisch, dus ruimte genoeg voor IS.
   En last but not least: ik ben voor openbaar onderwijs, en ik vind dat religie persoonlijk is kerken scholen en moskeeen moeten ook niet worden gesubsidieerd.

  2. Ik las hier ergens: Hitler plaatste zijn volk boven dat van anderen. Dat mag niemand hem meer nadoen. Maar wat gebeurt er nu? De EU wil nationale begrotingstekorten Europees regelen. Nederland ging het economisch goed – en zou het nog beter hebben als het bij EEG zou zijn gebleven – toch handhaven wij Europese begrotingsregels. Elk lidstaat van de EU moet dat. Frankrijk b.v. lapt die regels aan zijn laars. In zuidelijke EU-lidstaten waren begrotingsregels helemaal uit den boze. Om de haverklap degradatie van de national munt in het verleden. Griekenland moest financieel gered worden en leende/leent zóveel, dat schulden volledig kwijtgescholden moeten worden. Kan ik dat ook doen met mijn huis-onder-water?
   Waar ging het ook al weer over? Europa plaatst zijn volk niet boven dat van anderen, maar Europa bepaalt Europees beleid boven nationale beleidsbepalingen. Minder dramatisch, maar toch….

  3. Beste Bert,

   Meestal zijn we het volkomen eens maar nu sla je een beetje de plank mis. Onder links versta ik in Nederland alleen nog de SP en ik zie niet in wat zij met de Koran te maken hebben.
   Wat mij betreft laten we zowel de Bijbel als de Koran weg uit de regering want beide boeken staan bol van de uitspraken waar we vandaag de dag van gruwen. Het zijn dan ook oude boeken. Zowel het christendom, als het jodendom, als de islam komen uit exact hetzelfde gebied en vertonen dan ook vele overeenkomsten. Misschien moeten we er eens over nadenken waarom we eigenlijk een geloof, dat nergens op wetenschap is gebaseerd, zoveel macht geven? Wat mij betreft mogen alle gelovigen met respect worden behandeld maar laten we het eens vragen om ook eens om te draaien: respect voor de ongelovigen moet net zo vanzelfsprekend zijn!

  4. Het is natuurlijk gemakkelijk om de bijbel te gaan vergelijken met de koran.
   Maar de Christenen leven met de bijbel al eeuwen in vrede. De twee wereldoorlogen hadden niets met het Christendom te maken. Verdrag van Versailles wel.
   Als je naar de koran kijkt zie je het omgekeerde beeld. De volgelingen menen te moeten leven naar het voorbeeld van een krijgsheer uit de zevende eeuw. Dat schuurt met de tijd waarin wij leven, wij Christenen streven naar evenwicht en vrede. Geen doodsstraf, geen sharia en geen achterstelling van vrouwen. De uitwassen in Amerika zijn politiek geiinspireerd. Christenen staan daar niet achter, en laten dat ook weten.

   • Beste Anne-Lise,
    Je vergeet even voor het gemak dat de inval in Irak door christelijken volkomen verwerpelijk was. De massavernietigingswapens waren er niet en men WIST dat. Waarom denk je eigenlijk dat ISIS is ontstaan? Allemaal voortgekomen uit ongeoorloofd oorlog voeren door christenen.
    En lees het boek Kongo eens (de historische) om te lezen hoe vreselijk christenen hebben huisgehouden in Afrika!
    We streven naar het niet achterstellen van vrouwen als christenen. Ach, Anne-Lise, weet je dan niet dat het SGP GEDWONGEN moest worden om vrouwen toe te laten!? Kijk eens naar de beelden terug hoe men de eerstgekozen vrouw op de gang liet wachten terwijl de mannen vergaderden! Nee, als het aan de christenen ligt, zijn de vrouwen echt niet gelijk.
    Naar mij idee is het streven naar gelijkheid gekomen door de mensen die juist niet gelovig zijn en zich niet meer door een stokoud boek de wet willen laten voorschrijven. En zeker niet door een kerk waarbij de kindermisbruikschandalen legio zijn.
    Laten christenen zichzelf vooral niet op de borst kloppen. Je hebt goed christenen, goede moslims en goede ongelovigen zoals je ook slechte christenen, slechte moslims en slechte ongelovigen hebt. Hitler plaatste zijn volk boven dat van anderen – dat mag niemand, niemand, niemand hem meer nadoen!

    • Natuurlijk Petra, heb je best gelijk. Maar…….
     Hoeveel Christenen zijn de afgelopen jaren in
     naam van de Islam vermoord? Hoeveel aanslagen
     in naam van het Christendom zijn er de afgelopen
     eeuw geweest in Europa, waarbij dan onschuldige
     burgers werden vermoord? Het Christendom kon in
     de loop van de tijd evolueren naar menslievende
     normen en waarden. Dat kan de Islam helaas niet.
     Waarom zal je vragen. Het antwoord is heel simpel.
     De “profeet” Jezus Christus predikte liefde en vrede.
     De profeet Mohammed predikte onderwerpen van de
     gehele wereld aan de Islam, zoals hij dat zelf ook deed
     in zijn tijd. Lees zijn Koran maar eens. De eerste 100
     pagina’s zijn genoeg. Dood aan de Joden, dan aan de
     Christenen en dan aan alle andere ongelovigen.
     Weet je wat het trieste is: de terroristische moordenaars
     doen precies wat Mohammed hen opdraagt in de Koran.
     En dat is het probleem. Als Islamieten de aanslagen ver-
     oordelen verlaten ze de Koran. Een moeilijke keuze en
     daarom nemen ze ook niet echt afstand. Je moet ook weer
     naar de moskee, immers. Naar je geloofsgenoten.
     Als de evolutie naar een vredelievende bevolkingsgroep
     in de Islam zal komen, is er nog een lange weg te gaan.
     En zo lang er nog vele fundamentistische idioten in onze
     wereld rondlopen, heb ik niet veel hoop. Want de meeste
     oorlogsslachtoffers komen toch nog uit Islamitische landen.
     En dat is een triest gegeven. Dank voor jullie commentaar.
     Bert.

    • Beste Petra, beste vrienden
     In jouw beschouwing spreek jij over een boek “Kongo”.
     Ik ken dat niet. Ga het zeker lezen! In jouw reactie zeg
     jij dat Christenen zich niet op de borst mogen kloppen.
     En daar heb jij volledig gelijk in. Ik ken meer mensen
     buiten de kerk, die zichzelf niet gelovig noemen, maar in
     mijn ogen Christelijker zijn dan alle kerkgangers bij elkaar.
     Zo, dat is eruit. Voor mij een opluchting, best.
     Je koppelt eea ook aan Hitler. Helemaal mee eens.
     Ik wil jou, jullie eens opmerkzaam maken op het boek:
     Spionnen van de paus. Een zeer goed gedocumenteerd boek
     van Mark Riebling (ISBN 9789401429986) over het Vaticaans
     complot van paus Pius XII tegen Hitler. Deze paus wordt tot op
     heden verguisd omdat hij zich niet publiekelijk uitsprak tegen de
     Jodenvervolging door de Nazi’s. Wat Riebling beschrijft is dat deze
     paus in stilte een geheim Katholiek netwerk heeft aangestuurd dat
     meerdere moordaanslagen heeft beraamd tegen Adolf Hitler.
     En hij moest ook wel. Als hij zich openlijk afgezet had tegen Hitler,
     had Hitler het hele Vaticaan “opgeblazen”. Hitler was zeer anti-
     Christelijk; en zeer pro-Islam. In het midden Oosten streden zelfs
     veel Islamieten mee met de Nazi’s. Hitlers woorden, ik citeer:
     Het is jammer dat Europa een Christelijke grondslag kent, een zeer
     slappe religie over liefde en vrede. Ik houd daar niet van; geef mij
     dan de Islam. Dat had de religie in Europa moeten zijn. Zorg ik voor!
     Dat Hitler liever koos voor Mohammed, een krijgsheer, in plaats van
     Christus, een slachtoffer in zijn tijd, is meer dan logisch.
     Kritiek op de Christelijke kerk, en zeker op paus Pius XII tijdens de
     tweede wereldoorlog is dus zeker niet terecht. Vele gelovigen en
     ongelovigen streden toen zij aan zij voor een betere wereld. En
     die wereld ziet er heel anders uit, dan die Mohammed en zijn volgers
     voorstaan. Lees de Koran maar eens (er zijn vele Nederlanderse verta-
     lingen). Gelovig of niet. Geef mij de bijbel maar. Geen onderdrukking,
     maar liefde, vriendschap en vrede.
     Bert.

  5. Beste Alexander, Sybrand, Mark en Gert Jan,
   Ik moet als Nederlander echt best vaak kiezen.
   Als ik moet kiezen tussen “rechts met den bijbel”,
   of voor “links met den Koran”. Dan ligt mijn voor-
   keur toch echt bij het eerste uitgangspunt!
   Misschien kunnen jullie dat bij de formatiebespre-
   kringen vanaf 8 augustus wel even meenemen.
   Nog een weekje vakantie! Geniet ervan!
   Bert.

   • Beste Bert, je hebt wel eens respectvoller opmerkingen gemaakt. Ik neem aan, dat je hier met Koran de meest extremistische uitleg ervan bedoelt. Als je op dezelfde manier “met den Bijbel” interpreteert kom je bij de bijbeluitleg van bijvoorbeeld orthodox-christelijke Amerikaanse groeperingen uit, niet de genoemde in het artikel, die weliswaar andere methoden inzetten, maar tegenstanders ook zonder gewetensbezwaren zouden vermoorden. Extremistische groeperingen verschillen niet zoveel, of ze nu de bijbel of de koran als leidraad nemen. Gelukkig staan CU en ook de SGP hier anders in. Maar dat geldt ook voor verreweg de meeste Koran-volgelingen. Omdat onze Westerse samenleving door het christendom geïnspireerd is, zullen de meeste mensen het met de letterlijke tekst van je vergelijking wel eens zijn. Maar daarmee verliest hij ook meteen elke betekenis en had net zo goed, zelfs beter, niet gemaakt kunnen worden. Nu kwets je onnodig.

  Comments are closed.