Rechts tegen rechts

  0
  125

  Leestijd: 1 minuten.

  Niet alleen de linkse partijen vechten elkaar de tent uit in de hoop de al dan niet strategische kiezer voor zich te winnen. Ook VVD en CDA gaan elkaar stevig te lijf.In november veegde VVD-leider (en premier) Mark Rutte de vloer aan met het verkiezingsprogramma van het CDA. Dat was allemaal zo somber, spotte hij. Je zou ervan naar de fles grijpen.

  CDA-leider Sybrand Buma liet dat niet op zich zitten. Hij greep het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Barneveld aan om Rutte een koekje van eigen deeg te geven. “Wat een niveau,” zei Buma over de aanval van Rutte op het CDA-programma. “En dat noemt zich premier van dit land.” Volgens Buma heeft Rutte niet in de gaten dat Nederland in een morele crisis verkeert. “Waar komt die blinde vlek toch vandaan? Het is de arrogantie van de macht. Of is het de gemakzucht van een liberaal die alleen de waarde van het geld snapt?”

  Natuurlijk is het goed als lijsttrekkers in de verkiezingsstrijd van hun hart geen moordkuil maken en elkaar duchtig de waarheid vertellen. Maar laten ze ook een beetje vooruit kijken. Iedereen weet dat na 15 maart de situatie heel anders wordt. Dan zijn de verkiezingen voorbij en moet er een kabinet worden geformeerd. De kans is levensgroot dat VVD en CDA daar allebei deel van zullen uitmaken. Dat ze elkaar in de verkiezingscampagne voor rotte vis hebben uitgescholden is dan snel vergeten. Immers: het land moet geregeerd worden.

  In de vorige verkiezingscampagne zette Rutte de “socialisten” weg als geldverkwisters, die zelfs het zand zouden opmaken als ze het beheer kregen over de Sahara. Ook PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom haalde hard uit naar de VVD, die volgens hem alleen aandacht had voor het begrotingstekort. Maar na de verkiezingen bleken de twee dikke vriendjes en gingen hun partijen samen regeren.

  Straks krijgen we een coalitie waarin Sombere Sybrand en Blinde Mark elkaar broederlijk in de armen sluiten. Denken ze dat de kiezers dat zullen snappen na al die harde persoonlijke aanvallen?