Rechtse partijen gaan elkaar de tent uitvechten

  0
  101

  Leestijd: 2 minuten.

  Hadden we in Nederland nog niet genoeg politieke partijen? Blijkbaar niet, want nu gaat ook Forum voor Democratie van Thierry Baudet nog meedoen aan de verkiezingen. Forum wil zich vooral sterk maken voor het invoeren van  bindende referenda naar Zwitsers model. We gaan Nederland zijn stem teruggegeven, meldt de beweging op haar website. Want het huidige politieke systeem “stamt uit de tijd van de postkoets”.

  Forum, de drijvende kracht achter het Oekraïnereferendum, is niet de enige politieke organisatie die Nederland zijn stem wil teruggeven. We hebben ook nog VoorNederland (VNL), dat onlangs de journalist Jan Roos tot lijsttrekker benoemde (ook een drijvende kracht achter het Oekraïnereferendum). En natuurlijk de PVV, die nog maar een paar weken geleden een warm pleidooi hield voor het Zwitsers referendum. Dat gebeurde overigens op basis van een studie van niemand minder dan Baudet en diens vriendje Paul Cliteur, die zich inmiddels ontpopt heeft als steunpilaar van Forum.

  Wie het referendum ziet als wondermiddel voor politieke vernieuwing heeft op 15 maart dus de keuze. Hij (of zij) kan stemmen op Forum voor Democratie, VNL en PVV. Daarnaast kan er ook nog gekozen worden voor D66, PvdA, SP en GroenLinks, want die zijn ook voor het referendum. Maar waarschijnlijk zullen de eerste drie partijen weinig stemmen trekken uit deze progressieve hoek, want ze zijn allemaal behoorlijk rechts. Dat wil zeggen: anti-EU, nationalistisch en uitermate negatief over de traditionele politieke elite in Den Haag.

  Van links kunnen Forum, VNL en PVV dus weinig steun verwachten. De stemmen die ze gaan halen, halen ze voornamelijk bij elkaar.

  In laatste peiling van Maurice de Hond heeft de PVV 28 zetels. VNL zou volgens De Hond één zetel scoren. Is het gewaagd om te veronderstellen dat de PVV op 29 zetels had gestaan als VNL niet meedeed aan de verkiezingen? Forum is nog niet vertegenwoordigd in het opinieonderzoek van De Hond, maar mocht het straks ook virtuele zetels krijgen, dan gaan die zo goed als zeker ten koste van PVV of VNL.

  De mededeling van Forum voor Democratie dat het aan de verkiezingen gaat meedoen is dus verheugend nieuws. Uiterst rechts gaat elkaar de tent uitvechten. Kunnen er niet nóg meer van dat soort partijen komen? Als Cliteur zich nu eens afsplitst van Baudet en voor zichzelf begint? Een politieke partij waarin de belangrijkste figuren niet al na een paar weken knallende ruzie krijgen, dat is toch uit de tijd van de postkoets?

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook