Regeren is vooruitschuiven

  1
  325

  Leestijd: 1 minuten.

  Wat doe je als je minder geld binnenkrijgt en toch meer wilt uitgeven? Het antwoord op deze vraag schijnt te staan in de Voorjaarsnota. Dat is de tussenstand van de overheidsbegroting die het kabinet elk jaar voor 1 juni bij de Tweede Kamer moet inleveren. In die Voorjaarsnota valt meestal nog het een en ander aan te passen, zodat meevallers besteed en tegenvallers weggewerkt kunnen worden.

  Dit jaar wordt het stuk met bijzondere belangstelling tegemoet gezien. Het kabinet heeft immers besloten op afzienbare termijn te stoppen met de aardgaswinning in Groningen, decennialang de kurk waarop de Nederlandse economie dreef. Dat leidt onvermijdelijk tot grote financiële gaten, die op de een of andere manier moeten worden gedicht. Waar gaat het kabinet het benodigde geld vandaan halen?

  De inhoud van de Voorjaarsnota is nog geheim, maar er is wel al het een en ander uitgelekt. Zo is inmiddels bekend dat er niet extra zal worden bezuinigd om de teruglopende gasinkomsten te dekken. De tegenvallers worden blijkbaar opgevangen met financiële meevallers. En voor de extra bedragen die nodig zijn voor herstelwerkzaamheden in het door aardbevingen geteisterde hoge noorden wordt – als we mogen afgaan op de media – helemaal geen dekking gezocht. Ze worden ‘buiten de begroting gehouden’.

  Wat dat laatste precies betekent, is mij onduidelijk. Kan het kabinet uitleggen hoe je een nieuwe auto, wasmachine, tv, noem maar op, kunt kopen buiten je begroting om?

  Maar hiermee zijn we er nog niet, want minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft kennelijk ook nog geld over om de departementen van Onderwijs en Justitie, die met financiële tegenslag kampen, wat extra’s toe te stoppen. Het zou in totaal gaan om zo’n 120 miljoen euro.

  Die Hoekstra moet een ware tovenaar zijn. Overal haalt die man meevallers vandaan, terwijl tegenvallers als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  Is zoiets echt mogelijk? Of zou het kabinet de rekening gewoon doorschuiven? Tot volgend jaar rond deze tijd bijvoorbeeld, als de Provinciale Statenverkiezingen – essentieel voor de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer – achter de rug zijn?

  Eind van deze maand wordt de Voorjaarsnota openbaar. Dan zal blijken of het oude cliché, dat regeren vooruitschuiven betekent, nog steeds van kracht is.

  1 REACTIE

  Comments are closed.