Regeringspartijen klimmen een zetel bij De Hond

  0
  90

  Leestijd: 1 minuten.

  In de wekelijke peiling van Maurice de Hond krijgen de regeringspartijen VVD en PvdA er beide een zetel bij. De SP en D66 verliezen een zetel. Daarmee voorkomt de PvdA een historisch dieptepunt in de peilingen.

  De PvdA is in de peilingen sinds 2000 nooit onder de tien zetels gezakt in de peilingen. Vandaag stijgt de partij van 10 naar 11, waarmee een historisch dieptepunt wordt voorkomen. Mogelijk helpt het de VVD en de PvdA dat de economie lijkt aan te trekken en dat er meevallers zijn in de rijksbegroting.

  Dit schrijft De Hond over de peiling van deze week:

  ‘We komen weer in een fase met kleine verschuivingen met als resultaat dat D66 op 25 staat en PVV op 24.  En dat VVD, CDA en SP op 21 zetels staan.  PvdA staat er ver achter op 11 zetels.

   De ontwikkeling op de vraag hoe lang men hoopt en denkt dat het kabinet blijft zitten laat een interessant patroon zien. Direct bij de vorming van het kabinet hoopte 63% dat het kabinet de rit zou volmaken en 47% dacht dat dit het geval was.

  Dat is snel fors gedaald. Het dieptepunt was in januari. Toen hoopte 28% dat het kabinet de rit zou uitzitten en 23% dat dit het ook zou gebeuren. Nu zijn die percentages resp. 40% en 42%. D66 kiezers laten daarbij de hoogste percentages zien.  69% hoopt dat het kabinet de rit uitzit en 58% denkt het.

   Bij de Verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 kwam 36% op. Die lage opkomst heeft een verschillende uitwerking op de uitslag van de diverse partijen. Op basis van de score van deze week, ruim 5 weken voor de verkiezingen, valt op te maken dat vier partijen de kans hebben de grootste te worden: VVD, PVV, D66 en CDA.  Het zal vooral de opkomst per partij zijn die zal bepalen wie de grootste wordt.  Daarbij is ook de vraag welke politieke onderwerpen kort voor de verkiezingen onder het electoraat vooral zullen spelen en welk onderwerp tijdens de campagne de inzet gaat worden. Wordt dat de toekomst van Europa of een Nederlands onderwerp’

   

  Lees ook de Opinies

  Spekman en z’n grachtengordel, Samsom en z’n gezin

  Tijd voor parlementaire enquête naar voedselschandalen

   

  De Hond, TNS Nipo, Synovate en EenVandaag in het peilingenoverzicht

  Volg Frontbencher op Twitter