Rijen sluiten zich tegen Otten

  11
  875

  Leestijd: 1 minuten.

  Forum voor Democratie zet Henk Otten, tot voor kort de tweede man van de partij achter Thierry Baudet, op een zijspoor. Henk Otten staat nummer 1 op de lijst van de nieuwe fractie voor de Eerste Kamer, maar de lijsttrekker is niet langer de beoogde fractieleider. Wat het FvD betreft kan Henk Otten eventueel aanblijven als  “gewoon” lid van de fractie in de Eerste Kamer, maar het is niet duidelijk of Otten zelf dat wel wil.

  Otten moet nu, als een van de oprichters in de partij een bescheiden rol gaan spelen, nadat hij als penningmeester al uit het bestuur is gezet. Otten week openlijk af van de koers van het FvD met uitspraken over de Nexit en met kritiek op Baudet. Daarna werd hij beschuldigd van een greep in de kas. Otten had het omstreden bedrag teruggestort en aanvankelijk werd dit met de mantel der liefde bedekt.

  Toen was duidelijk dat Otten als dissident in ongenade is gevallen, maar als de grote organisator binnen de partij had hij een stevige vinger in de pap bij het vaststellen van de kandidatenlijsten in de Provinciale Staten en daarmee in de samenstelling van de fractie in de Eerste Kamer. Er werd gespeculeerd dat Otten daardoor nog steun zou kunnen hebben in de Eerste Kamer en dat het conflict kon leiden tot een scheuring in de partij. Maar de kandidaten van de Eerste Kamer hebben nu unaniem, maar bij afwezigheid van Otten, de nummer 2 van hun lijst, Paul Cliteur, naar voren geschoven. Hij blijft woordvoerder van de nieuwe fractie tot 11 juni, de datum waarop de nieuwe Eerste Kamer wordt geïnstalleerd. Het partijbestuur stemt hiermee in.

  ,,Nu is het zaak te werken aan herstel van het vertrouwen en de rust te laten terugkeren. Dat doen we graag met Henk als lid van onze toekomstige Eerste Kamerfractie”, aldus een verklaring van de partij. Otten lijkt er de man niet naar dat hij de tweede viool wil gaan spelen en kan zijn zetel in de Eerste Kamer dus opgeven. Als hij dat niet doet is hij geïsoleerd van zijn partij en moet hij als eenling verder in de Eerste Kamer. In dat laatste geval zou er nog steeds een scheuring zijn, maar is de schade voor het FvD te overzien.

  11 REACTIES

  1. De termen die Van Lierop gebruikt, zoals “in ongenade vallen” doen sterk denken aan de voormalige USSR.
   Als hij hiermee wil suggereren dat FvD een dictatoriale organisatie is, dan doet hij dat met opzet om Baudet e.a. te demoniseren, met alle mogelijke gevolgen van dien.

   • Oh ja, want het is natuurlijk helemaal geen probleem om de Europese Unie met de USSR en D66 met de NSB te vergelijken, maar wanneer iemand in een stuk over FvD een veel gebruikte term toepast die heel misschien een associatie met de USSR doet opwekken dan is dat demonisering en ophitsing en oproep tot moord. Bedankt voor de verheldering.

  2. Eind goed al goed. 👏🏽
   Politiek links kan zich opmaken voor Thiery Baudet als de volgende premier van Nederland… 😁
   Tja… Nu de gelederen gesloten zijn, stoot Baudet hoogst waarschijnlijk wel door in de Tweede Kamer als grootste partij. En die mag evenwel meestal – zo leert de geschiedenis ons – de minister-president leveren. 🥳
   Zal het NRC even balen…
   En al die super linkse abonnees die het fascistische framen maar niet kunnen laten… Linkse polarisatie en manipulatie. Oh, wat lach ik nu in mijn vuistje. 🤣 Heb uit irritatie mijn abonnement opgezegd. Maar duurt nog drie jaar voor ze me loslaten… Denk dat ik mijn lol verplaats en in’t NRC mijn gram ga halen. Thierry Baudet for president!! 😱
   Heb ik 3 jaar om ze psychologisch voor te bereiden. O wat zullen ze mij haten! 🤭
   Tja… Het volk krijgt de regering die het verdient. Lang leve het volk.
   Of op z’n Baudets gezegd in’t latijn tegen de links-liberalen Ollongren en Jetten: Veni vidi vici…
   Sorry Jetten, van het anti-democratische D66, ik kon het even niet laten… 🤓
   Lang leve het referendum!
   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Veni,_vidi,_vici

   • @Haasnoot 29 april 19:06
    U loopt wel erg hard van stapel. Je moet de huid van de beer niet verkopen voordat hij geschoten is. Vaak sluiten kleinere partijen coalities tegen de grootste. Denk maar aan Wiegel en Van Agt tegen Den Uyl toen de macht Den Uyl naar het hoofd steeg. Tenzij je een dictatuur nastreeft, blijft het modderen in Nederland. Je mag hooguit hopen dat coalities onder druk van FvD hun liefde voor Europa, Oekraïne, Afrikaanse bootvluchtelingen, biomassa en windmolens wat bijstellen en zich afvragen wat beter is: dode bomen (kolen) opstoken en levende laten staan of levende bomen opstoken. Waarom zo’n hetze tegen Rusland, terwijl we kruipen voor China, waar Xi zelfs de schijn van democratie heeft laten vallen? Hopelijk zet Baudet de Klavertjes weer met beide voetjes in de grond.

    Kortom Haasnoot: verval niet in de Nederlandse gewoonte je kampioen te wanen als je één wedstrijd hebt gewonnen. Dan kan de werkelijkheid alleen maar tegenvallen…

   • @Haasnoot 29 april 19:06
    “Heb uit irritatie mijn abonnement opgezegd. Maar duurt nog drie jaar voor ze me loslaten… Denk dat ik mijn lol verplaats en in’t NRC mijn gram ga halen”

    Als je een abonnement voor drie jaar hebt gesloten, kan je dat na het eerste jaar zonder kosten beëindigen. Zo ben ik van mijn abonnement op de Volkskrant afgekomen omdat er teveel linkse betweters rondliepen. Sitalsing was mijn lieveling, maar die dreef steeds verder naar links. Martin Sommer en Max Pam mis ik wel.

    Brieven van mij plaatste de Volkskrant alleen als ze in hun straatje pasten. Het zal jou niet anders vergaan bij de NRC.

    • @Holleman,
     In’t NRC kan je als abonnee reageren op artikelen zoals hier. Mijn commentaar wordt dus gewoon gepubliceerd.
     Verder is het toch wel leuk bij een ‘vijandig’ medium in de keuken te kijken naar de brouwels die zij produceert. Blijft goed om ook de andere kant van de medaille te kennen…
     Overigens: niet alle artikelen zijn slecht maar de journalistiek is wel zwaar pro-europa en anti-baudet gekleurd. Wat het laatste aangaat: zelfs buitengewoon smerig en duidelijk in de vorm van een politieke campagne-hetze. De haatdragende polarisatie die daarvan uitgaat – naast de onwaarheden die het aan de lopende band produceert – irriteerde mij. Vind het ook onverantwoordelijk (gezien de moord op Fortuyn) en laaghartig. Want het is m.i. vaak gewoon smaad.
     Maar ondertussen ben ik wijzer geworden. Idioten blijven idioten. Daar is niets aan te doen. Nu is mijn irritatie over. Acceptatie van polarisatie is mijn nieuwe norm. Ik trek mijn schouders op en schrijf vrolijk door… Koekjes uitdelend van eigen deeg in een smakelijke satire vorm. Bak ze al aardig ‘bruin’ op het NRC-forum. 🤣
     Behalve ik, kunnen de meesten het niet waarderen.
     Irriteren doe ik nu zelf… Als ik voor Baudet opkom. 🤗

  3. Vergelijkingen uit het verleden met de ruzies tussen Rita Verdonk en Mark Rutte gaan hier mank,daar wij nu te maken hebben met een stel boven gemiddeld intelligente mensen die heel goed instaat zijn ieder voor zich een wel overwogen strategie uit te stippelen.Beide kemphanen zullen m.i. kiezen voor het partij belang. Ik verwacht dat de heer Otten beseft dat hij nu een stap terug moet doen en genoegen zal nemen met een tweede plaats in de eerste kamerfractie. Maar ik denk dat op termijn de heer Otten namens de partij kan zitting nemen in een volgend kabinet onder leiding van de heer Baudet als premier

   • Dit is toch niet serieus bedoeld hoop ik? Boven gemiddeld intelligente mensen? Enge narcisten die op geld uit zijn. De hele partij is alleen maar opgericht omdat een denktank, wat ze eerst hadden, geen geld opleverde.

    • @em 29 april 18:11
     De suggestie WAT u doet is wel erg malicieus. Fvd is het gevolg van de arrogantie van de regering om de uitslag een referendum naast zich neer te leggen. Men kan wel zeggen dat absoluut een minderheid tegen was, maar dan leg je de bijl aan de wortel van de democratie en dan kun je elke verkiezingsuitslag betwijfelen. Hoe je ook over de Brexit denkt, Engelsen nemen hun referendum in ieder geval serieus.

     • @Holleman,
      Geheel correct opgemerkt. De arrogantie van de macht, die het raadgevend referendum de nek omdraait – die liegt en bedriegt om Marrakesh en transitiekosten – en ik praat zowel over regeringspartijen als GroenLinks en PvdA… Hebben mij gebracht om op het FvD te stemmen!
      @em
      Over enge narcisten gesproken… U vindt firma list en bedrog zoals ik hierboven beschrijf wel iets om voor te stemmen?
      Laat ik vriendelijk zijn: u beweerd iets over het FvD dat zich nog niet heeft bewezen. Maar wat de anderen met onze democratie uitspoken acht ik toch wel onvolprezen een teken van hoe het niet moet…
      Baudet heeft zijn sporen al verdient om Marrakesh en de transitiekosten op de agenda te zetten.
      Zonder hem worden we door de politiek gewoon stiekem belazerd. 🤧

  4. Realisten en borealisten het kan niet op. En dan: Niet iedereen betreurt de FvDcrisis. Iedereen leek de kluts kwijt en werden er mensen op democratische wijze van de pot gerukt. Het volk leek radeloos en redeloos en wist niet of zij nu om Thierry of om Henk moesten schreeuwen. Toen de vraag gelanceerd werd of ons innig geliefd koningshuis, 2024 nog wel zou halen stortte het volk in en voelde zij zich reddeloos verloren. Mijn vriendin werd depressief en huilt nog doorlopend. Ik werd spontaan manisch en dreigde verliefd te worden op de heren Baudet, Hiddema en Otten. Maar vanuit Amsterdam telkens naar Maastricht of Heerlen te reizen vond ik toch wel vermoeiend. Op 27 april schreef mijn vriendin een lieve brief aan prinses Amalia die terug schreef dat ons innig geliefd Oranjehuis stand zou blijven houden en tegen die tijd niemand weer wist wie de heren Baudet, Hiddema en Otten waren zou het koningshuis staan als een paal boven water. Mijn vriendin en ik zijn Amalia fans geworden en de heren Baudet, Hiddema en Otten kunnen ons gestolen worden.

  Comments are closed.