“Rijg de politiek aan de riek”

  6
  501

  Leestijd: 2 minuten.

  De boeren zorgden dinsdag niet alleen voor het eten op de ontbijttafel, ze zorgden ook voor de drukste ochtendspits ooit op weg naar het werk. Ze waren vanuit het hele land met hun tractoren op weg naar Den Haag, ofwel op weg naar begrip en waardering. De boeren zijn het zat dat ze worden weggezet als milieucriminelen en dierenmishandelaars, niet alleen door de politiek, maar ook door de media. Daarom deed een aantal van hen het Mediapark in Hilversum aan.

  Het verkeer was een puinhoop, maar de boeren ontmoetten toch veel sympathie bij de burgerij. De tocht naar Den Haag maakte ondanks de medewerking van landbouworganisatie LTO een ongeordende indruk. De spandoeken waren vrijwel alle op rijm, maar liepen nogal

  De boeren gingen vanuit alle hoeken van het land naar Den Haag.

  uiteen en maakten niet altijd duidelijk wat de boeren precies willen. De demonstratie was indrukwekkend, maar leek meer een uitlaatklep voor jaren van opgekropte frustratie dan een gericht protest.

  Directe aanleiding tot het protest was het rapport van de commissie Remkes, waarin staat dat de landbouw veel stikstof uitstoot en dat maatregelen nodig zijn om de natuur te beschermen. Tjeerd de Groot, lid van de Tweede Kamer voor D66, was zo dom om nog voor het uitkomen van dit rapport te pleiten voor een halvering van de veestapel. Dat staat niet als aanbeveling in het rapport van de commissie, maar zette niettemin kwaad bloed bij de boeren.

  Minister Carola Schouten van de ChristenUnie  zei in een toespraak tot de boeren op een bomvol Malieveld dat er wat haar betreft geen halvering van de veestapel komt, zonder ook maar een tip van de sluier te lichten over wat de boeren dan wel te wachten staat. De

  Dit beeld schetste de ANWB van de ochtendspits

  minister was nog niet vergeten dat ze een boerendochter is en dus bekend met het mooie maar zware werk van de boeren. Ze beloofde een luisterend oor voor hun problemen, alsof de landbouw niet al sinds jaar en dag een krachtige lobby heeft in Den Haag. “We zullen het niet altijd eens worden, maar we zullen ons ook niet uit elkaar laten spelen,” was de boodschap van de bewindsvrouw.

  De minister, die eerder op de dag nog verketterd werd, kreeg er de handen mee op elkaar, voordat de boeren terugkeerden naar huis. In de avondspits hadden ze alle tijd om zich af te vragen wat ze dinsdag bereikt hebben.

  6 REACTIES

  1. De boeren hebben aangekondigd dat ze op 29 oktober Schiphol gaan lamleggen als er niets verandert. Ik juich dat van harte toe want Schiphol is ook een aanzienlijke vervuiler van stikstofverbindingen, ook als ze zelf het tegendeel beweren.
   Overigens komt een groot deel (46%) aanwaaien uit o.a. het Ruhrgebied en het Antwerpse havengebied. Ik steun dat de wegen daarheen ook geblokkeerd gaan worden. Waarom zouden wij het braafste jongetje van de klas moeten zijn? De rest van de EU lacht ons uit.

  2. Hoewel ik grote bewondering heb voor boeren die voor een matig inkomen hard werken en grote risico’s nemen, vrees ik dat de intensieve veehouderij een doodlopende weg is. Nederland pikt het niet meer dat regelmatig stallen afbranden en tienduizende dieren in vlammen omkomen. Nederland mag dan na de VS de grootste exporteur van vlees zijn, de bijdrage aan het bbp schijnt slechts 3,5% te zijn.

   Op het nieuws zag ik dat boeren die hun boerderij willen ombouwen tot een vakantiepark of net als prins Bernard projectontwikkelaar willen worden op eigen land, geen vergunning krijgen “vanwege bestemmingsplannen”, terwijl genoemde prins een zinloos circuit in Zandvoort mag aanleggen. Als de stikstofproblematiek zo ernstig is, dan verander je maar die bestemmingsplannen, zou ik zeggen. Nu geef je boeren geen keuze dan doorgaan als loonslaaf van de Rabobank. Terwijl wij pensionado’s miepen als ons pensioen 3% gekort wordt, staat bij boeren hun bestaanszekerheid op het spel met torenhoge schulden die ze moeten aflossen. Pet af voor de boeren!

   • @Erik Holleman, ik ben dinsdag als miepende gepensioneerde naar Den Haag gegaan om de boeren bij te staan, zij hebben genoeg gedaan om aan de bizarre regels opgelegd door de regering te voldoen. Terwijl de rekenmethode van Duitsland en België m.b.t bodem monsters ruim over de 1 meter diep worden genomen en in NL 15 cm diep.

    ***Terwijl wij pensionado’s miepen als ons pensioen 3% gekort wordt***
    Ik weet niet hoelang jij al van het pensioen geniet, het 2 maal korten en 10 jaar geen indexatie heeft mij al 22% gekost en de belofte van Koolmees is dat er nog wel 20% af kan, als ik de jaren terugkijkt zitten de gepensioneerden op Prinsjesdag helemaal aan het eind op de rekening. Vergis je niet alles wat wij gekort worden is ook voor de jeugd als zij met pensioen gaan, het treft dus iedereen.

  3. Politiek is het “vak” van hersenspoelen, halve leugens en corruptie. Daarom worden grote bedrijven en de politieke vriendjes gematst (behalve als je van de PVV, SP of FvD bent want dan ben je een gevaar voor de machtspositie van het kartel), de Brusselse dictatuur gekoesterd en de burger als moderne slaaf behandeld. En dat alles niet gehinderd door enige kennis van zaken.
   Carola Schouten doet een loze belofte want voor halvering van de veestapel is meer dan 2 jaar nodig en dan is haar mandaat als minister voorbij. En gisteren zat bij Pauw de nieuwe fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren “Ouwehoer” te roepen dat inkrimping toch echt nodig zou zijn. Kortom, “de boeren hebben hun feestje gehad en nu gaan we weer over tot de politieke orde van de dag”.
   Onze democratie is een lachertje, macht corrumpeert en “liegen in de politiek is toegestaan om je doel te bereiken” zei Klaus Juncker! Het is maar dat u weet met welk tuig we te maken hebben!

  4. Wanneer we spreken over bio industrie is het toch duidelijk waar dieren voor staan. De politiek kan weinig doen want het volk, de stemmers, willen veel en goedkoop ongeacht wat dat betekent voor dier en milieu. De boeren staan machteloos want de klanten willen goedkoop en veel ongeacht de gevolgen voor dier en milieu. En de klanten, de kiezers, die wijzen naar de politiek en de boeren. En de winkelbedrijven willen geen klanten verliezen. Iedereen heeft dus schone handen, dus: wat is er eigenlijk aan de hand?

  Comments are closed.