Roemer: Samsom heeft onze kiezers slechts te leen

  0
  61

  Leestijd: 3 minuten.

  Volgens SP-leider Emile Roemer heeft de PvdA bij de verkiezingen op de valreep veel kiezers getrokken die eigenlijk van plan waren om SP te stemmen. Omdat de PvdA deze kiezers volgens hem slechts ,,te leen” heeft, roept hij leider Diederik Samsom op om heel goed voor ze te zorgen.

  Roemer vindt dat Samsom dan ook op terreinen de morele plicht heeft om beloften vanuit links waar te maken. Het gaat dan onder meer om het stoppen van de marktwerking in de zorg, het niet verhogen van de btw en het niet invoeren van de forensentaks. De SP-leider zei dat vandaag tijdens een Kamerdebat over de formatie, dat gevoerd werd nadat de nieuwe Kamer was geïnstalleerd.

  Roemer verwijt de PvdA dat de partij geen poging heeft gedaan om meer coalities te onderzoeken dan slechts eentje met de VVD. Volgens de SP-leider geeft Samsom daarmee aan dat een kabinet met de VVD zijn eerste keus is.

  Aansluiten

  Samsom erkende dat de stemmen slechts te leen zijn. Maar volgens hem geldt dat voor alle partijen en tot aan volgende verkiezingen, omdat dit altijd het geval is in een democratie. De PvdA-leider wees er verder op dat tijdens de verkenningsfase geen andere partij zich heeft gemeld om zich bij de coalitie aan te sluiten. De VVD wil niet in een kabinet plaatsnemen met PvdA en SP.

  Ook demissionair premier Rutte zei dat hij veel zin heeft om de formatie met de PvdA te beginnen. In antwoord op D66-leider Alexander Pechtold erkende Rutte dat hij eerder had gesproken over een mogelijk kabinet met meer partijen dan VVD en PvdA. Maar nu is dat voorlopig van de baan en wordt eerst een kabinet van slechts die twee bekeken.

  Discipline

  Rutte werd gevraagd of formeren met de PvdA betekent dat de VVD vasthoudt aan discipline ten aanzien van het terugdringen van het begrotingstekort. CDA en D66 wezen Samsom erop dat die geen aanstalte maakt om de verhoging van de btw terug te draaien. Daarmee zou de PvdA een verkiezingsbelofte breken. CDA en D66 willen hierover een debat.

  Dat een kabinet van VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer hoeft volgens Rutte geen probleem te vormen. Volgens hem ligt het politieke primaat bij de Tweede Kamer en zal de Senaat dat ook zo laten. De Eerste Kamer op haar beurt zal zaken op ,,inhoudelijke en wetstechnische aspecten” beoordelen, zei hij.

  Informateurs

  Henk Kamp en Wouter Bos zullen als informateur worden aangesteld. Voor de VVD is fractievoorzitter Stef Blok aangesteld als secondant bij de besprekingen en voor de PvdA is dat Jeroen Dijsselbloem. Het is nieuw dat de Tweede Kamer zelf het pad uitstippelt in de formatie, voorheen lag de regie bij de koningin.

  Ook fysiek trekt de Tweede Kamer het initiatief nu volledig naar zich toe. Zo wordt gemeld dat de formatie ook echt in het gebouw van de Tweede Kamer gaan onderhandelen, namelijk in de befaamde Stadhouderskamer. Tot nu toe deed verkenner Henk Kamp zijn werk nog vanuit de ministerskamer in de Eerste Kamer. Daar werd in het verledne altijd onderhandeld over nieuwe kabinetten.

  Over de Stadhouderskamer schrijft de Volkskrant:

  ,,Ooit was het de werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V (1748-1806). Op wat technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de kamer er nog precies zo uit als in die tijd. Het interieur wordt beschouwd als een van de belangrijkste van het Binnenhofcomplex.

   Op de handgeweven wandtapijten staan de Romeinse vruchtbaarheidsgodinnen Ceres en Vertumnus, een herinnering aan de stad Pompeii die toen net was opgegraven. De Stadhouderskamer wordt ook wel de ministerskamer genoemd. In de tijd dat de Oude Zaal de vergaderzaal van de Tweede Kamer was (tot 1992), verbleven hier namelijk de ministers en staatssecretarissen voor en na hun optreden in de Tweede Kamer. De tv-toestellen die er toen stonden, zijn inmiddels verdwenen. 

  Insiders beklemtonen dat de ruimte enkele grote voordelen heeft. Er is geen directe toegang tot de rest van het Kamergebouw. Dat moet al te hectische toestanden met wachtende journalisten, pal voor de deur van de kamer, voorkomen. Rond de Stadhouderskamer zijn enkele kleine ruimtes die kunnen worden gebruikt door de assistenten van de informateurs.”

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook