Roemer nu aangeschoten wild

  0
  137

  Leestijd: 4 minuten.

  Belofte Emile Roemer van de SP heeft iets te vaak teleurgesteld. Na 4,5 jaar pieken en dalen is zijn fractie het zat. Geen blunders meer, geen dwalingen. Nu zijn functioneren openlijk is besproken en de conclusie dat zijn positie niet ter discussie staat breeduit is gecommuniceerd, staat hij feitelijk onder curatele. Want ‘Jouw leiderschap staat niet ter discussie’ klinkt als ‘Deze bank gaat niet failliet’.

  Op 13 maart 2010, vierenhalf jaar geleden alweer, sprak Emile Roemer voor het eerst zijn partij toe in de hoedanigheid van voorzitter van de Tweede Kamer-fractie. De gemoedelijke Brabander was naar voren geschoven na de aftocht van Agnes Kant. Die had kort daarvoor haar consequenties getrokken uit de voor haar partij dramatisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen.

  Sinds die eerste toespraak van Roemer op die bewuste partijraad in Amersfoort waren de verwachtingen over hem hoog gespannen. De worsteling van Kant met haar rol als gezicht van de Kamerfractie, was iets dat alle SP’ers pijn deed. Desondanks was er ook opluchting toen ze besloot plaats te maken. Met Roemer brak een nieuwe lente aan, zo wisten ze.

  Ervaring, inhoud, humor

  Ook Jan Marijnissen, de geestelijk vader van de Socialistische Partij, sprak in Amersfoort lovende woorden over de voormalig wethouder in Boxmeer en later woordvoerder Verkeer en Waterstaat in de Tweede Kamer. Hij prees vooral zijn ervaring, inhoud en humor. Maar daarnaast zei Marijnissen nog iets. Hij zei: ‘Roemer is beter dan ik. Veel beter zelfs.’

  Even leek het erop dat Roemer die woorden ging waarmaken. In augustus 2012, met nog minder dan een maand tot de laatste Kamerverkiezingen, piekte de SP in de peiling van EenVandaag. Roemer had zijn partij in de polls gebracht naar – het voor de socialisten duizelingwekkende aantal van – 39 zetels. Roemer liet openlijk weten premier van Nederland te willen worden.

  Maar toen ging het fout. Waar Roemer als relatief onbekende nieuwkomer twee jaar eerder tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen tijdens een verkiezingsdebat met succes had gegrapt: ‘U kunt me in elk geval niet verwijten dat ik te vroeg gepiekt heb’, werd die grap in 2012 alsnog de wrange realiteit voor de socialisten. Uiteindelijk werden er 15 zetels behaald, hetzelfde aantal als in 2010.

  Roemer en zijn medewerkers waren er niet in geslaagd om de verkiezingen van 2012 uit te laten lopen op een tweestrijd tussen hem en VVD’er Rutte. Het was Diederik Samsom die die rol uiteindelijk opeiste, met het bekende resultaat (VVD 41, PvdA 38 zetels). Maar wat ging er fout bij Roemer?

  Zelf zei hij kort na de verkiezingen dat hij te bang was geweest om fouten te maken, teveel bezig was geweest om de sympathie vast te houden. De hoge peilingen en torenhoge verwachtingen hadden bovendien verlammend gewerkt op Roemer, zo zei hij zelf. Hij was niet zichzelf geweest, te voorzichtig geweest, was zijn eigen analyse.

   

  ‘Roemer was ogenschijnlijk geschrokken van alle consternatie’

   

  Roemer liet zich destijds van slag brengen in een debat over de zorgpremie toen Rutte ontkende dat zijn partij deze wilde verhogen. Daarnaast werd hij afgerekend op zijn ‘over my dead body’-uitspraak, waarmee hij zei zich niet perse aan de 3-procents begrotingsnorm uit Brussel te willen houden en eventuele boetes niet te zullen betalen. Nou ja, het afrekenen gebeurde pas echt toen hij op die uitspraak leek terug te komen, ogenschijnlijk geschrokken van alle consternatie erover.

  Wat hem niet meezat, is dat niet alleen de rechts-georiënteerde pers zich tegen hem keerde (‘Roemer stond als wethouder Boxmeer onder curatele’, ‘Emile Roemer is te licht om premier te worden’), maar vooral ook dat links-georiënteerde media niets deden om die anti-campagne tegen te gaan. De Volkskrant, Joop.nl en De Wereld Draait Door vreesden de ‘extreme flank’ en kozen voor Samsom; meer richting het politieke midden.

  Wat aan Roemer gaat kleven, is dat hij niet de beste debater is. Dat is nu verschillende keren gebleken tijdens verkiezingscampagnes, maar ook in belangrijke debatten in de Tweede Kamer. Dat beeld werd vorige week extra bevestigd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, toen de politiek leider onder vuur kwam te liggen omdat hij wel klaagde over de kabinetsplannen maar geen tegenbegroting paraat had. Vervolgens liet hij zich volgens sommigen overbluffen door politiek opponenten.

  Roemer zowel openlijk als anoniem veel kritiek gekregen uit zijn eigen fractie over zijn optreden. Dat is opmerkelijk omdat de SP meer dan andere partijen gesloten is over dit soort dingen. Na intern overleg besloten zijn collega’s uiteindelijk dat zijn leiderschapspositie niet ter discussie staat.

   

  ‘Roemer staat momenteel feitelijk onder curatele’

   

  Enerzijds staat de SP met 20 zetels stabiel in de peilingen. Maar anderzijds is er onvrede over waarom de socialisten niet veel meer hun voordeel kunnen doen met de lage positie in de peilingen van de PvdA. Nu hij publiekelijk door zijn collega’s de maat is genomen, zou je kunnen stellen dat Roemer momenteel onder curatele staat en daarmee feitelijk aangeschoten wild is. Hij moet de komende tijd wel heel sterk uit de hoek komen om de beeldvorming nog ten goede te keren.

  Een fractieleider van de Socialistische Partij kent zoveel tegenkrachten, dat hij of zij eigenlijk Jan Marijnissen, de geestelijk vader, qua talent ongeveer moet evenaren. Het brak Agnes Kant op en nu lijkt het langzaamaan de beurt aan Emile Roemer. Of dat nu rechtvaardig  is of niet.

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook

  Of vul de poll in over of je denkt dat het kabinet de rit zal uitzitten