Romeinse poppenkast, tweede bedrijf

  6
  376

  Leestijd: 3 minuten.

  Het nieuws dreigt ten onder te gaan in het Brexit-geweld, maar is waarschijnlijk net zo belangrijk. Italië staat op het punt weer een nieuwe regering te krijgen. De 67-ste sinds de Tweede Wereldoorlog, dus gemiddeld elke 1,15 jaar, een jaar, een maand en een paar dagen, een nieuwe. Dat zegt natuurlijk niet alles over de levensduur van de nieuwe club, ze zou de Italianen aangenaam kunnen verrassen. Maar om nu te zeggen dat de voortekenen gunstig zijn…

  En het zijn niet alleen de statistieken die tot scepsis nopen. Deze nieuwe regering is geboren uit angst. Angst voor nieuwe verkiezingen en angst voor de Grote Populistische Boeman Matteo Salvini. De partners in deze nieuwe coalitie, de links-populistische Vijf Sterren Beweging en de sociaaldemocratische PD, stonden elkaar twee maanden geleden nog naar het leven. De Vijf Sterren zijn begonnen als een protestbeweging tegen ‘het kartel’. De PD was een van de meest gehate steunpilaren van dat kartel. En nu hebben ze samen een nieuw gedrocht gebaard. Of angst een goede vroedvrouw is, mag je je in gemoede afvragen.

  In elk geval zal de opluchting in Rome, maar ook in Brussel, Berlijn en Parijs groot zijn. Over de stabiliteit van de nieuwe regering zullen ze vermoedelijk ook daar geen weddenschappen aannemen. Maar Salvini staat voorlopig buiten spel. En daarmee is de dreiging van veel onheil afgewend. Voor zolang het duurt, natuurlijk.

  De nieuwe regering is hoe dan ook EU-vriendelijker dan de vorige. Terwijl Salvini als het zo uitkwam een Italo-exit boven de markt liet zweven, zijn de PD en Vijf Sterren van plan betrouwbare partners te zijn. Ze willen zich zoveel mogelijk houden aan de Brusselse spelregels. Dus geen onhygiënische fratsen met het stabiliteitspact zoals Salvini zei te willen. In de hoop op enige coulantie van Brusselse, Berlijnse en Parijse kant. Er zijn signalen dat ze die hoop mogen koesteren. Alles en iedereen is beter dan Salvini en zijn sloophamer. En dan mag het iets kosten.

  Voor de leider van de rechts-populistische Lega is de nieuwe coalitie een forse streep door zijn rekening. Salvini had ruim een jaar geregeerd, nou ja van crisis naar crisis gestrompeld, met de Vijf Sterren. Hij was de grote winnaar van de Europese verkiezingen. In de peilingen schurkte hij aan tegen de 40 procent, waarmee hij praktisch alleen had kunnen regeren. Daarom bracht hij zijn eigen regering vorige maand ten val.

  Italië ligt in augustus op het strand. Salvini ging op campagne, struinde in zwembroek die stranden af en werd recordhouder selfies. Niemand en niets leek hem te kunnen stoppen. Na de onvermijdelijke nieuwe verkiezingen zouden kiezers de macht bij hem hebben thuisbezorgd. Met een azuurblauwe strik er om heen.

  En nu is hij door zijn oude partner en de PD onderuit geschoffeld. Die manoeuvre wordt algemeen gevierd als een meesterzet. En inderdaad, Salvini heeft het nakijken. Alleen, voor hoe lang?

  De nieuwe regering heeft zoals gezegd maar één bindmiddel. En of die angst voor Salvini  sterk genoeg is om een club bij elkaar te houden waarvan de leden elkaar tot drie weken geleden tot in het merg wantrouw(d)en is op zijn minst twijfelachtig. En dan hebben we het nog niet over de vraag of ze in staat zijn tot enig samenhangend beleid en genoeg goede mensen hebben. Dat laatste blijkt vooral bij de de Vijf Sterren steeds weer een enorm probleem. Als de nieuwe regering er ook een potje van maakt, zie dan meer eens de Lega-leider buiten de deur te houden.

  De hoop van Salvini en de vrees van Brussel dat ook dit monsterverbond geen lang leven zal zijn beschoren, is dus op zijn minst gerechtvaardigd. Het zou al een klein wonder zijn wanneer de nieuwe coalitie langer stand houdt dan 1,15 jaar, één maand en een paar dagen.

  6 REACTIES

  1. Ronaldo Haasnoot
   Dat Draghi de rente absurd laag houdt deed hij met de intentie de economie te stimuleren, ook die van Frankrijk, Italië en Griekenland. Geld lenen wordt daarmee ‘ goedkoop’. Dat noemt u de geldpersen aanzetten. Maar stel dat landen als Italië, Griekenland en Frankrijk failliet gaan, daar is Nederland toch niet mee geholpen. Ook als Nederland geen lidstaat meer zou zijn van De EU, worden we er toch beter van als de economie van zuidelijke landen in Europa ineen storten. Nederland is afhankelijk van een Europese en een wereldeconomie en monetaire maatregelen op wereldschaal. Daar hebben helaas onze pensioenfondsen mee te maken. U doet het voorkomen dat mensen als Draghi en Lagarde handenwrijvend de teloorgang van Europa en zijn economische belangen vernietigen. En zich verkneukelen bij het idee dat gepensioneerden in Nederland verarmen Gelooft u dat? Moet u mij uitleggen waarom ze dat zo graag willen. En stel dat Draghi en de EU Italië of Griekenland met dit beleid niet steunen en deze landen failliet gaan, weten de populisten dan wel het antwoord?

   • @Anton, (Voor lezers: zie mijn schrijven 6 sept. 10:56)
    Goed opgemerkt.
    Ten eerste: u geeft telkens populisme de schuld, als het om schuld maken gaat, vandaar mijn eerdere antwoord dat DAT niet waar is. Nu gaat u vervolgens de schuldmakers verdedigen als dat geen populisten zijn.
    Ten tweede: Draghi gaf een medicijn, nu is men verslaafd geworden en neemt men er nog meer van – dan komen we bij een omgekeerde situatie van een junkie die zijn omgeving vergiftigd. Geldpersen opendraaien = niet alleen geld goedkoop maken. Het is gelddrukkerij waarmee men leningen (obligaties) opkoopt (het blijft dus nog MEER schulden maken want voor die leningen op de ECB balans moet de Nederlandse burger wel WEER garant staan) waardoor er een tekort aan obligaties ontstaat. Daarom zijn de obligaties goedkoop (gemaakt).
    Het is en blijft natuurlijk valsspelen en valsmunterij.
    Maar goedkoop is iets anders dan het vergif wat nu gemaakt wordt: negatieve rentes = niet goedkoop meer maar absurd: je verdient ineens geld aan leningen. En dat MOETEN wij betalen met ons pensioen- en spaargeld. Dit is echt geen medicijn meer….
    U refereert aan de oude situatie (goedkoop) maar er is een nieuwe ontstaan!

    • Vervolg: Lagarde zal het beleid van negatieve rentes versterken. Zo kan Frankrijk en Italië straks ‘gratis’ aflossen – denkt men – geleend geld brengt immers geld op en aflossen doen ze zelf maar niet!
     Dat het Nederlandse pensioensysteem van 1400 miljard kappot gaat, zal ze echt een worst wezen. Anders doe je zo iets niet.
     Feitelijk moeten Frankrijk en Italië de euro verlaten omdat ze de regels schenden. Maar de EU en ECB passen dan liever de regels aan. En ach die gespaarde NL-pensioenen… Bijzaak.
     Da’s wel mijn hoofdzaak, Anton. Ik moet er van leven.
     Dus de Fransen en Italianen gaan met vroegpensioen en de mijne gaat er aan omdat die landen de ongestraft de regels overtreden en verzaken?
     Zo zijn we niet getrouwd, weet je.
     Dit gaat tegen alle afspraken en verdragen in.
     Politieke oplichterij en diefstal is het. Onacceptabel. Nexit!

  2. Salvini is een typische populist. Hij luistert naar de wil van het volk. Wie is ‘het volk’. Wel gewoon dat deel dat op Salvini stemt. Wat wil het volk? Makkelijk zat, gewoon meer geld in de portemonnee. Salvini gaat daar voor zorgen, beloofd is beloofd. Heeft Salvini dat geld? Nee, dat heeft hij niet maar hij gaat dat toch uitgeven. Vindt het volk dat erg? Nee hoor, het volk vindt dat niet erg. Italië raakt aan de rand van de afgrond. Harde cijfers tonen dat aan. Helemaal niks van waar vindt het volk, allemaal leugens van de elite en de EU. Wij scheppen onze eigen werkelijkheid, samen met Salvini. En waarom? Omdat wij deze werkelijkheid veel beter vinden. Toch ook even dit: Italië is veel te grootmoedig geweest met het toelaten van immigranten. Dat is een reëel probleem. Dat Salvini weigert nog migranten toe te laten vind ik juist. Waarom helpt de EU Italië niet dit probleem op te lossen? De EU is hypocriet.

   • @Anton,
    Dat ligt niet aan de EU (als organisatie) maar aan de EU-lidstaten. Zij nemen immers geen asielzoekers over van Italië. Maar Italië zelf, althans de niet-populistische regeringen voorheen, treft ook wel blaam, want meer dan de helft van die massa vreemdelingen zijn natuurlijk helemaal geen asielzoekers… (en DAT is het PROBLEEM der problemen).
    Italië moet volgens de regels wel eerst deze ‘vreemdelingen’ schiften, in wat illegale (verboden) gelukzoekers zijn en echte vluchtelingen. De vorige Italiaanse regeringen stuurde immers heel gemakzuchtig maar iedereen door: juist ook de illegalen. Die moeten zij officieel terugsturen. Maar ja, da’s moeilijk. Mensen maken papieren kwijt en landen van herkomst weigeren ze terug te nemen.
    De Europese Commissie wilde daarom, ‘ontvangstcentra’ buiten de unie oprichten om daar (b.v. in Afrika) alvast de boel administratief te schiften. Echter: Afrikaanse landen weigerden daaraan mee te werken. Illegale werkers naar Europa sturen is nu eenmaal HET verdienmodel van veel Afrikaanse staten. Frankrijk (Macron) en Oostenrijk sloten daarom als EERSTE hun grenzen bij Italië. Er was een populist Salvini nodig om die van Italië richting Afrika dan ook eindelijk te sluiten.

   • @Anton,
    De situatie van Italië scheelt wezenlijk niet van Frankrijk. Populisme is hiervan niet de oorzaak.
    De staatsschuld van Frankrijk heeft die van het Italië al ingehaald. Macrons begrotingstekort ligt boven de (verboden) 3%, die van Salvini niet. Salvini bracht de pensioenleeftijd terug naar 63 jaar. Macron ‘bevriest’ het op 62 jaar.
    Anton: het is gewoon de zuid-europese politieke mentaliteit.
    Waarom denkt u dat de staatsschulden van Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje al zo hoog waren?
    Het zijn de ‘populistenbestrijders’ Draghi en Lagarde die er voor zorgen – met het aanzetten van de geldpersen – dat Frankrijk en Italie niet hervormden en failliet zullen gaan zoals u vreest.
    Daarom worden wij straks gekort op ons pensioengeld. 🤧
    Het is zelfs Draghi’s geldpersbeleid die in Duitsland het populisme schiep. ☝🏿
    Een nieuwe partij die ging procederen juist tegen dit financiële beleid van schulden maken. Dat is dus populisme! De oude partijen zwegen immers….
    Daarom noemde zij zich ‘het Alternatief’.
    U ziet, Anton, het populisme is JUIST de schuldige niet. Geld uitgeven dat er niet is: dan moet u bij het kartel en ‘haar’ ECB zijn. Daar zitten de schuld(igen).

  Comments are closed.