Rookverbod

  3
  224

  Leestijd: 0 minuten.

  In de stad Groningen is het binnenkort niet meer toegestaan overal te roken. De gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod rondom publieke gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen. Maar wie zich daar niets van aantrekt, krijgt geen sanctie. Volgens wethouder Gijsbertsen van Sociale Zaken is handhaving van het rookverbod niet mogelijk. Dat zou  veel te kostbaar worden en er zijn ook juridische haken en ogen. Gijsbertsen gaat ervan uit ‘dat mensen elkaar zullen aanspreken op fout gedrag’.

  Het doet denken aan de (nogal vrijblijvende) poging in treinstations het roken aan banden te leggen. Je mag daar alleen bij speciaal aangewezen rookpalen een sigaretje opsteken. Veel aanwezigen houden zich daaraan, maar sommige niet. Die paffen vrolijk verder op plekken waar een verbod van kracht is. Vaak zijn dat louche ogende uitsmijterstypes, die uitstralen dat ze je een klap op je bek zullen geven als je ze zou ‘aanspreken op fout gedrag’. Slaan mag ook niet, maar de meeste passagiers nemen toch liever maar geen risico.

  Zou het in Groningen niet ook zo gaan? Dat er wel een rookverbod geldt, maar niet voor degenen die sterk en gemeen genoeg zijn om zich er niets van aan te trekken?

  3 REACTIES

  1. Ze slaan helemaal door. Vroeger moest je roken, want dat versterkte je mannelijkheid. Ik zie nog de reclames van een man op een rivier die dan een sigaret op stak , of die paard wist te temmen. Het was toen al bekend dat roken schadelijk was, maar kennelijk bracht het meer geld in het laadje dan dat er uitging. Nu blijkt dat he wel erg duur gaat kosten zijn de dames en heren totaal verbijsterd, ontzet, ontsteld en slaan helemaal door. Behalve….U raadt het al. De fabrikanten die gaan gewoon door. De fabrikanten en politici zijn uiteraard de onschuld zelf. Het idee dat hen ook maar iets te verwijten zou vallen. Nee, de roker is totaal schuldig wat er met zijn lichaam gebeurt en de schade die deze berokkent op zijn/haar omgeving. Ik ben dan ook van mening dat elke roker extra zwaar belast moet worden om die bovenste beste fabrikanten genoegdoening te verschaffen.

  2. Ik vind er best prettig als er niet gerookt word . Maar ik zie nog steeds niet er bij een verbod komt bij bus of tramhaltes . Daar moet ik in de regen of koude wind staan want de rokers staan in de haltes. Maar laat wel ruimte voor de rokers en geef de geitenwollen sokkendragers niet de overhand en macht.

   • @Harm,
    Ik rook en vind het asociaal om in een bushokje dat te doen bij andere mensen. Die hoeven geen last te hebben van mijn gewoonten. Daarentegen als niet-rokers mij proberen te dwingen hun gewoonten op te leggen heb ik last van hen – niet doen dus…
    Geef iedereen de ruimte.
    Zo niet, wat moet ik dan met mijn aansteker gaan doen, die elk half uur gewend is om ‘iets’ in de fik te steken? Kijk ik houd het bij mij zelf. En steek er een shaggie mee aan. Maar als ik in de toekomst door een ‘geitenwollen’ stad moet lopen waar ik niet kan roken. Welaan, ik kan’t u niet beloven dat mijn neurose om het half uur niet ergens toe zal slaan…
    Je kan mij beter laten roken. Da’s beter voor mijn gemoedsrust en ook voor mijn omgeving…

  Comments are closed.