Rotjesverbod? Gewoon. Doen.

  1
  347

  Leestijd: 1 minuten.

  Het lijkt er toch eindelijk van te komen: het kabinet wil een verbod op het afsteken van rotjes, zodat er met oud op nieuw niet wéér vele ogen uit-, en ledematen afgerukt worden. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid en allerlei experts dringen al tijden aan op zo’n verbod. Maar of het er ook komt is nog niet helemaal zeker, want regeringsfractie VVD ligt dwars.

  “Ontzettend betuttelend”, noemt het liberale Kamerlid Erik Ziengs de voorgenomen maatregel in De Telegraaf. En bovendien eenvoudig te omzeilen, voegt hij er aan toe: “Iedereen weet dat er van alles makkelijk over de grens te koop is.”

  Nu kun je alles wat de overheid verbiedt wel betuttelend noemen. Dat moord en diefstal verboden zijn, is ook een vorm van betutteling. Waarom zou ik mijn buurman niet lekker met een mes mogen bewerken als ik daar zin in heb? Waarom moeten die betuttelaars in Den Haag zich daar weer mee bemoeien?

  En dat je van alles wat hier niet mag in België of Duitsland wel kunt kopen? Als dat het uitgangspunt is, zou de Nederlandse regering voortdurend haar oren moeten laten hangen naar de buurlanden. In Duitsland is het bijvoorbeeld makkelijker een pistool aan te schaffen dan bij ons. Ik kan me geen VVD-pleidooi herinneren om de Nederlandse wapenwetgeving dan ook maar te versoepelen.

  Bij elke jaarwisseling raken honderden mensen gewond door vuurwerk en sinds de eeuwwisseling valt er jaarlijks minstens één dodelijk slachtoffer. Ook wordt er steeds voor vele tientallen miljoenen schade aangericht. Meer dan genoeg reden om daadkrachtig in te grijpen, dunkt me. Een argument als “laat de jeugd die paar uurtjes op oudjaar nou lekker lol hebben”, waarmee de vuurwerksector komt, slaat werkelijk helemaal nergens op.

  Nee, dat rotjesverbod is een heel verstandige maatregel. Hooguit kun je zeggen dat die al veel eerder genomen had moeten worden. Dus Ziengs: Gewoon. Doen.

   

  NASCHRIFT: Enkele uren na publicatie van dit stukje meldde de NOS dat er toch geen rotjesverbod komt. De regeringspartijen durven niet. Gelukkig nieuwjaar alvast!

  1 REACTIE

  1. Moord en diefstal verbieden is hetzelfde als rotjes verbieden…. een dag in het jaar. Dat slaat als een tang op een varken en is appels met peren vergelijken. Ik ben ook tegen vuurwerk, maar om dat nu te gaan verbieden met oud en nieuw gaat mij wel véél te ver. In het verkeer vallen ook dagelijks – en niet slechts één dag per jaar! – vele doden en zwaar gewonden, maar dan ga je toch de auto niet verbieden. Is dat een slechte vergelijking? Oke, maar niet zo’n slechte als moord en diefstal met rotjes.

   NASCHRIFT REDACTIE: De vergelijking slaat op de betutteling door de overheid die de VVD als argument hanteert, zoals duidelijk in het stukje staat. Het autoverkeer is overigens maatschappelijk onvermijdelijk, vuurwerk is dat absoluut niet.

  Comments are closed.