Rutte en Samsom willen kabinet met tenminste VVD en PvdA

  0
  55

  Leestijd: 3 minuten.

  UPDATE – met reactie Buma en Pechtold

  VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom vinden allebei dat een informateur zou moeten kijken of een kabinet mogelijk is met tenminste VVD en PvdA. De VVD gaat niet deelnemen aan een kabinet met PvdA en de SP. Samsom zei dat als het kabinet meer partijen telt dan deze twee, de SP in elk geval mee moet doen.

  Rutte en Samsom zeiden dat vandaag tegen Radio1, nadat ze een bezoek hadden gebracht aan de verkenner Henk Kamp.

  Een samenwerking tussen VVD en PvdA ligt wat Rutte betreft voor de hand. ,,Het zal een ingewikkelde informatie zijn, maar de kiezer heeft gesproken. Er zijn 2 partijen die rond de 40 zetels zijn uitgekomen. Beide partijen hebben fors gewonnen. Dan zou het raar zijn als de 2 winnaars niet gaan kijken of ze kunnen samenwerken. Dit is een duidelijk signaal van de kiezer.”

  Een derde partij toevoegen aan VVD en PvdA kan nodig zijn om ook een stabiele positie te krijgen in de Eerste Kamer. ,,Dat kan voor de stabiliteit belangrijk zijn. Maar er moet wel chemie zijn tussen de partijen en inhoudelijke overeenstemming.”

  Maar een extra partij erbij is niet per se nodig, zei Rutte. ,,Niet automatisch. In de informatie moet bekeken worden hoe dat programmatisch zit en dan moet de samenstelling van een kabinet bekeken worden dat ook in de Eerste Kamer een meerderheid kan krijgen.”

  Samsom

  Samsom heeft geadviseerd dat een informatieronde met tenminste VVD en PvdA moet plaatsvinden. ,,Het zijn de twee grootste partijen, de twee grote winnaars. Het ligt voor de hand in het licht van de verkiezingen dat dit de kern van het kabinet wordt.”

  De PvdA-leider erkent de verschillen tussen de beide partijen, maar laat zich daardoor niet afschrikken. ,,Er zijn verschillen. Maar verschillen zijn er om te overbruggen. We hebben een stabiele regering nodig.”

  Volgens Samsom zou het kunnen dat er meer partijen meedoen aan een kabinet met VVD en PvdA. Hiervoor kan gekozen worden, omdat er dan ook in de Eerste Kamer een meerderheid is. Maar, zegt Samsom, er zijn meerdere overwegingen, wat dat betreft.

  In elk geval heeft Samsom gezegd tegen Kamp dat als er meer partijen meedoen aan een kabinet, dat dan de SP er in elk geval bij komt. Van de PvdA-leider mogen er meerdere informateurs aan het werk gaan. Als er gesproken gaat worden over een samenwerking tussen PvdA en VVD, dan ligt het volgens hem voor de hand dat een van de twee informateurs van PvdA-huize is.

  Wilders

  PVV-leider Geert Wilders zei na afloop van zijn bezoek aan Kamp dat VVD en PvdA het voortouw moeten nemen bij het vormen van een kabinet. Dat kabinet kan dan wat hem betreft uit deze twee partijen bestaan, al dan niet uitgebreid met 1 of meerdere partijen.

  Zelf gaat de PVV niet meeregeren, ook niet als de partij daarvoor wordt gevraagd, zei Wilder. ,,Nee, mijn partij gaat oppositie voeren. Het zal geen fraai beleid worden met deze twee partijen. Ik zal dat vanuit de oppositie, hopelijk als oppositieleider, keihard gaan bestrijden.”

  Wilders zei dat nu uitkomt wat hij voorspelde voor de verkiezingen: een kabinet met Samsom erin, dus ,,vreselijk links beleid”. Maar als deze combinatie er komt, doet dat wel recht aan de uitslag van de verkiezingen. Zelf past hem ,,bescheidenheid”, aldus Wilders, omdat de PVV de verkiezingen verloren heeft.

  Roemer

  SP-leider Emile Roemer vindt een kabinet met VVD en PvdA een ,,zinloze exercitie” omdat die partijen mijlenver uit elkaar liggen. Liever ziet hij een combinatie van PvdA, SP, CDA, D66. Roemer verwacht dat het een lange formatie wordt, hoewel hij anders hoopt.

  Buma

  CDA-leider Sybrand Buma vindt dat VVD en PvdA samen aan tafel moeten en proberen ,,hun verschillen te overbruggen” om te komen tot een ,,stabiel kabinet dat in staat is de uitdagingen van de crisis het hoofd te bieden”. Lees hier het hele advies van Buma.

  Pechtold

  D66-leider Alexander Pechtold wil dat er volgende week 1 informateur komt, van VVD-huize. Die moet volgens Pechtold kijken of VVD en PvdA op één lijn zitten.

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook