Rutte heeft een blijde boodschap voor “het volk”

  1
  166

  Leestijd: 3 minuten.

  Vrijdagmiddag mogen journalisten na afloop van de wekelijkse ministerraad vragen stellen aan de minister-president. Die komt daarvoor al jaren speciaal naar een zaaltje van perscentrum Nieuwspoort. Over de besluiten van het kabinet van die dag gaat het, en over wat er verder allemaal speelt in de politiek.

  Premier Mark Rutte geeft overal braaf antwoord op, al wil hij zoals een doorgewinterd politicus betaamt een echt antwoord weleens vermijden. Maar een doodenkele keer weigert hij op een vraag in te gaan, omdat de kwestie die een verslaggever naar voren brengt te partijpolitiek is. Ik sta hier als premier, krijgen de journalisten dan te horen, niet als leider van de VVD.

  Soms heeft Rutte dan wel een punt, al verschuilt hij zich natuurlijk graag achter deze staatsrechtelijke properheid als hem dat goed uitkomt. Maar wat bleek afgelopen vrijdag, na afloop van de laatste minsterraad voor de feestdagen, pardon de kerst? Rutte gooit die staatsrechtelijke rechtschapenheid net zo gemakkelijk overboord als hem dat een keer wél uitkomt.

  Na die persconferentie spoedt de premier zich naar de televisiestudio’s, voor het “wekelijkse gesprek met de minister-president”. Daar wordt de persconferentie die hij net heeft gegeven nog eens dunnetjes overgedaan, maar nu met slechts één vragensteller.

  En een veel groter publiek. Dus kon Rutte het niet laten om daar niet als premier van alle Nederlanders de vragen te beantwoorden, maar als lijsttrekker van de VVD, die met de verkiezingen in zicht goede sier wil maken tegenover alle VVD-stemmers die dreigen weg te lopen naar VVD-afvallige Geert Wilders. Doorgaans laat good cop Rutte deze (on)dankbare taak aan bad cop Halbe Zijlstra, maar zo vlak voor de kerst voelde de premier zich geroepen om zijn steentje bij te dragen aan het brandende vraagstuk van een Nederlandse traditie die door de oprukkende islam aan slijtage onderhevig zou zijn: we zouden elkaar geen “goede KERSTdagen” meer mogen wensen, maar het moeten houden bij “fijne FEESTdagen” om ook met de gevoelens van niet-christelijke feestvierders rekening te houden. En dat zijn de moslims natuurlijk, waarbij de mensen die zich zorgen maken over de vermeende teloorgang van deze traditie gemakshalve maar even vergeten dat autochtone heidenen – die al lang niet meer weten wat er christelijk is aan deze feestdagen – inmiddels een meerderheid van de bevolking vormen, en moslims nog steeds een minderheid.

  Maar dit terzijde. De premier die in de Zwarte Piet-discussie nog vond dat het kabinet zich verre moest houden van dit maatschappelijk vraagstuk – en niet verder kwam dat het schaapachtige “Zwarte Piet is nu eenmaal zwart, anders heet-ie niet Zwarte Piet” -, schrok er zo vlak voor de kerst niet voor terug de publieke omroep te kapittelen omdat de NPO het woord “kerst” zou hebben vervangen door feest – wat overigens niet waar is, maar Rutte voegde zich moeiteloos in de trend dat feiten een ondergeschikte rol spelen in kwesties waarin politici menen “het volk” ( wie dat ook moge zijn) naar de mond te moeten praten. Dat hij zelf vorig jaar nog alle ontvangers van zijn kerstkaart “prettige feestdagen” wenste zal hem dan in zijn ijver om VVD-stemmers binnenboord te houden zijn ontschoten.

  Het kabinet spreekt met een mond, dus we zijn heel benieuwd hoe vicepremier en sinds kort PvdA-aanvoerder Lodewijk Asscher het voor de bedreigde kerst zou opnemen! In aanloop naar verkiezingen willen ministers nog weleens van kleur verschieten, en plotseling namens hun partij gaan spreken en niet meer namens het kabinet waarvan ze dan nog altijd deel uitmaken. Wellicht kan Asscher de gelegenheid aangrijpen om eens een ferm PvdA-geluid te laten horen.

  Naarmate de verkiezingsdag dichterbij komt, wordt de schizofrenie tussen de minister en de partijman toch steeds manifester, maar premier Rutte was er dit jaar wel erg vroeg bij om een ferme VVD-pet op te zetten bij een gelegenheid waarbij hij als premier van alle Nederlanders op zou moeten treden. Het “wekelijkse vraaggesprek met de minister-president” is dan definitief verworden tot een extra uitzending van “zendtijd voor politieke partijen”.

   

  1 REACTIE

  1. eerder dit jaar was rutte heel vlug met:
   “Graag wens ik de miljoen moslims in Nederland een fijne ramadan toe. Ramadan kareem.”
   Maar ik heb hem nu niet horen zeggen dat hij ons fijne kerstdagen wenst, houdt het in het interview oppervlakkig dat ‘je iemand best fijne kerstdagen kunt wensen’…..
   was mooi geweest als hij dit had afgesloten met ‘ik wens alle nederlanders hele fijne kerstdagen…’
   nee dus…dit is een MP/vvdleider voor de moslims, de rest van de bevolking is bijzaak.

  Comments are closed.