Rutte heeft nergens spijt van

  2
  592

  Leestijd: 2 minuten.

  Premier Mark Rutte blijft ook na een debat in de Tweede Kamer en een kansloze motie van wantrouwen van mening dat hij niets verkeerd heeft gedaan, toen hij het verzoek deed om met de publicatie van het concept-klimaatakkoord te wachten tot na Prinsjesdag. Een motie van Jesse Klaver, waarin staat dat hij voortaan geen uitstelverzoeken meer mag doen, kan rekenen op brede steun van de oppositie, maar haalt geen meerderheid. De regeringspartijen en de SGP zagen het hele debat als Haags gedoe.

  Rutte moest zich verweren tegen het verwijt dat hij zijn politieke gewicht had ingezet om de onafhankelijke planbureaus onder druk te zetten, of in ieder geval de indruk had laten ontstaan dat er informatie was achtergehouden. Dat, zeiden Jesse Klaver van GroenLinks en Lodewijk Asscher van de PvdA, ondermijnt het draagvlak voor het klimaatbeleid.

  Nadat Nieuwsuur met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) informatie had opgevraagd over de gang van zaken rond de publicatie van het Klimaatakkoord bleek dat premier Mark Rutte het onwenselijk vond dat de planbureaus CPB en PBL op 13 september, vóór Prinsjesdag, zouden komen met de doorrekening van het concept-klimaatakkoord. Hij had uitstel gevraagd om te voorkomen dat het zou worden besproken in het debat over de plannen van de regering, de algemene politieke beschouwingen. Dat zou, volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, de goed-nieuws-show van Rutte toen verstoren.

  Rutte ontkende dat hij ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend. De voorzitter van het Klimaatberaad, Ed Nijpels, was de opdrachtgever aan de planbureaus. Hij, en de planbureaus, hadden de vrijheid om het tijdstip van de publicatie te bepalen, aldus Rutte. Hij had Nijpels slechts gewezen op afspraken die al in augustus waren gemaakt. Die hielden in dat de publicatie pas eind september zou komen, zodat het kabinet de tijd had om met een reactie te komen. Volgens Rutte een gebruikelijke procedure. Hij wilde slechts vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken. Volgens hem is een reactietermijn nodig om een debat over een complex probleem als het klimaat goed te kunnen voeren.

  Het concept-klimaatakkoord werd op 28 september gepubliceerd. De planbureaus lieten toen weten dat de plannen te vaag waren voor een doorberekening. Een reactie van het kabinet was er niet. Die kwam op 4 oktober.

  Geert Wilders zei over deze gang van zaken dat informatie onder de pet was gehouden en dat hij het gemanipuleer spuugzat is. Reden voor een motie van wantrouwen, waarover – het begint saai te worden – na middernacht gestemd werd.

  2 REACTIES

  1. Rutte en de VVD zijn niet alleen zeer deskundig, maar ook zeer integer. Iedereen die met Rutte, de VVD, heeft samengewerkt, CDA, ChristenUnie, D66, PvdA, PVV, kunnen dat bevestigen. Wanneer de SGP stelt dat een en ander Haags gedoe is, bedoelt hij te zeggen dat politici eens moeten stoppen Gods Woord te misbruiken. Als er een politicus is die zich aan Gods Woord houdt is het, aldus de SGP, wel Mark Rutte. Wat Mark Rutte niet gedaan heeft voor de minste der mijnen. Dat is met geen pen te beschrijven. Het zijn typisch goddeloze linkse rakkers deze deze deskundige en integere premier proberen aan te vallen. Maar dankzij ChristenUnie, het CDA en SGP zal deze minister president onder Gods zegen staan en niet wankelen. Ik stem voortgaan op het CDA, en ChristenUnie en de SGP en Mark Rutte. Wie mij lief heeft, volge mij.

  Comments are closed.