Rutte III: Hugo de Jonge

  1
  609

  Leestijd: 2 minuten.

  Op de bordesfoto die na de beëdiging van het kabinet Rutte III werd gemaakt, viel hij vooral op door zijn fleurige schoenen, maar inmiddels heeft Hugo de Jonge laten zien dat hij meer heeft te bieden dan uiterlijk vertoon. De CDA’er moet als eerste vicepremier van Rutte III met enige regelmaat de minister-president vervangen en dat doet hij lang niet slecht. De Jonge steekt Mark Rutte geregeld naar de kroon als Haagse verslaggevers tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad met vriendelijke non-antwoorden van het kastje naar de muur gestuurd dienen te worden. Ook in Kamerdebatten weet De Jonge voor de dag te komen. Hij is een vlot en handig debater, die op niemands tenen gaat staan en doorgaans met iedereen dikke maatjes weet te blijven.

  Voor de buitenwereld kwam zijn benoeming tot minister in vorig jaar oktober wellicht helemaal uit het niets, maar De Jonge loopt al een tijdje mee in de politiek. In 2004 werd hij op jeugdige leeftijd beleidsmedewerker van de CDA-fractie. Daarna was hij politiek assistent van de CDA-ministers Maria van der Hoeven en Marja van Bijsterveldt. In 2010 volgde zijn benoeming tot wethouder van Onderwijs in Rotterdam. Een jury van deskundigen in deze stad riep hem in 2014 uit tot politicus van het jaar.

  Voor ingewijden was het dan ook geen verrassing dat De Jonge vorig jaar door zijn partij naar voren werd geschoven voor een kabinetspost. De Jonge werd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar wel in een duobaan. Zijn VVD-collega Bruno Bruins neemt hem op het departement flink wat werk uit handen. De Jonge kan zich daardoor concentreren op zijn andere rol: die van eerste vicepremier. Hij doet dat, zoals gezegd, met verve en het is dus niet vreemd dat hij wordt genoemd als mogelijke nieuwe CDA-leider. Overigens is hij daarbij niet de enige: ook de namen van minister van Financiën Wopke Hoekstra en Kamerlid en medeonderhandelaar bij de kabinetsformatie Pieter Heerma doen de ronde. Wie van de drie maakt de beste kans? Voorlopig gaat het om een hypothetische kwestie, want er zijn geen concrete aanwijzingen dat Sybrand Buma er binnen afzienbare termijn mee wil ophouden.

  Het is trouwens formeel niet bekend of De Jonge überhaupt wel beschikbaar is voor de functie van CDA-leider. Maar vermoedelijk zal hij niet wegduiken als de kans zich voordoet. Soms loopt hij zelfs al een beetje op de toekomst vooruit door zich uit te laten over partijen waarmee het CDA na deze kabinetsperiode zou willen samenwerken. De Jonge sluit niemand uit, zei hij vorige week in een radioprogramma. Ook FVD en PVV niet. De Jonge was het er weliswaar mee eens dat die laatste partij buiten beeld bleef in de laatste kabinetsformatie, maar: “In beginsel moet je altijd willen samenwerken met iedereen”. Op die manier hou je de deur naar alle kanten open.

  1 REACTIE

  1. Op naar het volgende kabinet Zijlstra (VVD) de Jonge (CDA) met oom Geert als gedoogpartner, oftewel de hoofd dompteur. Zoals we weten succes verzekerd.

  Comments are closed.