Rutte lijdt weer eens aan geheugenverlies

  4
  514

  Leestijd: 1 minuten.

  Bijna had defensieminister Ank Bijleveld dinsdagavond moeten aftreden wegens liegen over burgerdoden bij een bombardement in Irak in 2015. Weliswaar was dat liegen gebeurd door haar voorgangster Jeanine Hennis (VVD), maar Bijleveld gaat bepaald niet vrijuit. Toch haalde een motie van wantrouwen tegen de CDA-bewindsvrouw het net niet. De regeringscoalitie heeft dan wel geen meerderheid meer in de Tweede Kamer, maar ex-VVD’er Wybren van Haga en de SGP stemden tegen de motie.

  Maar dat is nog niet het eind van het liedje. Want Bijleveld bracht met haar verdediging ook premier Mark Rutte in problemen. Onbedoeld, mogen we aannemen, maar toch. De defensieminister zei dat ook het ministerie van Algemene Zaken weet had van de Nederlandse betrokkenheid bij die burgerdoden. Voor de premier zou dat erg vervelend zijn, want hij leidt dat departement al sinds 2010.

  In een reactie laat Rutte weten zich niet te kunnen herinneren of hij destijds werd ingelicht. “Er staat mij helemaal niets van bij,” zei hij tegen de media. Wellicht dat enkele ambtenaren zijn bijgepraat, maar hijzelf in geen geval.

  Nu is het met het geheugen van de premier niet zo best gesteld. Een dik jaar geleden wist hij bijvoorbeeld niets meer over ambtelijke memo’s die tijdens de kabinetsformatie waren gemaakt over de afschaffing van de dividendbelasting. De oppositie geloofde hem niet, en diende een motie van afkeuring tegen hem in. Die werd breed gesteund, maar niet aangenomen, want de coalitiepartijen en de SGP stemden tegen.

  Maar mocht nu blijken dat Rutte opnieuw cruciale feiten voor de Kamer heeft verzwegen, dan zou het wel eens heel anders voor hem kunnen aflopen. Misschien dat de orthodox-christelijke SGP zich dan bij hoge uitzondering heen zet over haar gezagsgetrouwe houding. Ruttes lot zou daardoor in handen komen te liggen van zetelrover en ex-partijgenoot Van Haga. Geen fijn vooruitzicht.

  Het is natuurlijk de vraag of het zo ver komt. Rutte heeft zich al vaak genoeg uit Houdini-achtige situaties weten te kletsen. En bovendien heeft hij inmiddels hulp uit politiek onverdachte hoek. Over die burgerslachtoffers in Irak zouden volgens Bijleveld namelijk meer departementen zijn bijgepraat. Onder andere dat van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De ministers die daar toen de scepter zwaaiden waren Bert Koenders en Lilianne Ploumen, twee PvdA’ers. En raad eens? Zij zijn er absoluut zeker van dat ze destijds niet op de hoogte zijn gebracht.

  4 REACTIES

  1. Het is wel erg met Nederland gesteld , Mark aan het roer maar is wel erg vergeetachtig geworden. Maar we hebben 2017 allemaal kunnen stemmen op een partij die Nederland kan regeren en nergens voor achteruit gaat maar juist een vaste mening heeft.Is niet mijn eerste keuze maar vertel wel de waarheid.We zijn toe aan een echte minister president die Nederland uit deze ellende kan halen laten we eerlijk zijn .
   Heeft Nederland aan God gevraagd hoe ze moeten regeren. alleen Hij regeerd en niemand anders . We weten het zelf beter en hebben God niet van node tot hij komt op de wolken om te oordelen de levenden en de doden .Alles mag en kan hier In Nederland ,Zondag winkels open, vroegtijdig een leven beëindigen , abortus noem maar op alles naar de duivel zijn hand.

  2. Deze club heet niet voor niets de “vereniging van dementen”. En maar blijven stemmen op deze criminele sekte.

  3. Af en toe last hebben van Alzheimer is blijkbaar een voorwaarde om een belangrijke post in de besturen van het land, ministeries, instellingen en politiek te kunnen krijgen.
   En dat is al zo oud als de weg naar Rome; wie herinnert zich niet de door de toenmalige regering aangestelde commissaris Molkenboer bij de Verolme-affaire in de jaren ’70 van de vorige eeuw? En de bonnetjes affaire van Opstelten? En het misbruik van jongetjes door de grote baas van het OM? Daders hadden nergens herinnering aan en werden voortdurend gedekt door hun politieke vriendjes.
   En zo zijn er nog veel meer affaires; als het te heet onder de voeten wordt, kan men zich ineens niets meer herinneren en wordt men gedekt door ambtenaren.
   Moraal: bekijk alles wat de overheid u vertelt met groot wantrouwen, bepaal zelf wat u wil geloven en handel daarnaar!

  4. De SGP mag van God het kabinet of een minister niet helpen naar huis te sturen. De Dienaresse Gods is door God persoonlijk aangesteld en alleen de Heere Heere mag een minister, of kabinet naar huis sturen. Een minister of kabinet naar huis sturen zonder Gods toestemming of instemming, kan ertoe leiden dat God heel boos wordt en voor je het weet verdwijnt Den Haag onder een regen van zwavelvuur. Welke partij wil dat op zijn geweten hebben? De hele wereld mag vergaan, als Den Haag maar blijft bestaan met voorop: De Dienaresse Gods.

  Comments are closed.