Rutte maakt het speelveld overzichtelijk

  0
  155

  Leestijd: 1 minuten.

  Precies twee maanden voor de verkiezingen geeft VVD-lijsttrekker Mark Rutte duidelijkheid: zijn partij gaat niet met de PVV regeren. De kans dat dat gebeurt is ,,niet 0,1 maar 0,0 procent”, zei hij zondag in Buitenhof. Daar kan hij niet meer op terugkomen zonder zich voorgoed ongeloofwaardig te maken.

  Tot dusver hield Rutte de deur voor samenwerking met de partij van Geert Wilders nog op een kiertje. Als de PVV-leider zijn uitspraak over ,,minder Marokkanen” zou terugnemen viel er te praten. Maar zelfs dat zal Wilders – die er uiteraard niet over piekert welke uitspraak dan ook terug te nemen – nu niet meer redden. Na de woorden van Rutte staat hij definitief buitenspel bij de komende kabinetsformatie, hoeveel zetels zijn partij ook haalt. Alleen als dat er meer dan 75 zouden worden – iets wat we wel als ondenkbaar mogen beschouwen – kan Wilders nog premier worden.

  Rutte noemde drie redenen waarom hij niet met de PVV wil regeren. Om te beginnen is die partij in de ogen van de VVD uitermate links. Bovendien heeft Wilders in het verleden bewezen een wegloper te zijn, die geen verantwoordelijkheid durft te dragen en alleen kiest voor het partijbelang. Zie de val van het eerste kabinet-Rutte, waarvan de PVV gedoogpartner was. Maar de belangrijkste reden is dat Wilders de Nederlandse rechtsstaat aan zijn laars lapt met zijn standpunten over moslims en zijn kritiek op onafhankelijke rechters, onderstreepte Rutte.

  Het heeft vrij lang geduurd voor de premier tot deze conclusie kwam, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. In ieder geval heeft Rutte in Buitenhof de lucht geklaard. Speculaties over een regering met de PVV kunnen voortaan achterwege blijven. Wilders en zijn partij doen in de rest van de verkiezingscampagne voor spek en bonen mee.

  Overigens sloot Rutte nog een partij uit voor regeringsdeelname, namelijk de SP. Of beter gezegd: die partij heeft volgens de VVD-leider zichzelf uitgesloten door met een peperduur plan voor hervorming van het zorgstelsel te komen en dat als breekpunt te benoemen.

  Zo wordt het speelveld bij de komende formatie steeds overzichtelijker.