Rutte maant grote ondernemingen na pensioenakkoord

  6
  602

  Leestijd: 2 minuten.

  Voor premier Mark Rutte is het pensioenakkoord het bewijs dat Nederland ook in deze tijd van versplintering in de politiek goed bestuurbaar is. Nadat de belangrijkste hindernis op de weg naar dat akkoord genomen is dankte hij niet alleen de sociale partners, maar ook de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks voor hun bijdrage.

  Na meer dan negen jaar onderhandelen kan het kabinet gaan werken aan nieuwe wetgeving voor de oude dag. Op korte termijn wordt voorkomen dat er al volgend jaar gekort wordt op de pensioenen. Dat zou het kabinet wel heel slecht uitkomen. Nu het goed gaat met de economie laat Rutte zich erop voorstaan dat kabinetten met zijn VVD het land uit de crisis hebben gehaald, en dat moet iedereen gaan merken in de portemonnee.

  Het kabinet, werkgevers en werknemers zijn er dan toch uitgekomen. Volgens vriend en vijand heeft ons land een van de beste pensioenstelsels ter wereld, maar daarmee ook een van de duurste. De vergrijzing dreigde het stelsel onbetaalbaar te maken. De liberalen van de VVD en D66 mogen dan niet altijd even enthousiast zijn over het polderoverleg in dit land en over politici die hun verantwoordelijkheid niet nemen, ze legden de uitkomst van jarenlang ploeteren in de polder uiteindelijk wel in de handen van de vakbeweging.

  En daarmee in de handen van de leden van CNV en FNV. Zij konden zich er in een zwaarwegend raadgevend referendum over uitspreken. En dat  werd best spannend. In de week van het referendum dreigde een zware commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem roet in het eten te gooien met een advies over de financiering van de pensioenen. Gevreesd werd dat de gestaalde kaders van het FNV het akkoord in het referendum zouden torpederen, maar de grote meerderheid bleek toch te kiezen voor een pensioenstelsel dat beter betaalbaar is dan het huidige en dat bovendien probeert de nadelen daarvan zo goed mogelijk te spreiden over de generaties.

  Het kabinet Rutte3 is geslaagd voor een zware krachtproef. Dat kon zaterdag gevierd worden tijdens een festival van de VVD in Aalsmeer. Het schrikbeeld van ouderen die er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan wordt geen werkelijkheid. Maar Rutte is nog niet tevreden. Hij baalt ervan dat de gewone Nederlanders maar weinig merken van de economische voorspoed. De lonen stijgen te weinig en Rutte maande de bestuurders van de grote ondernemingen daar iets aan te doen. Als de cao-lonen niet meer gaan stijgen zou misschien wel eens de lastenverlichting die aan de grote bedrijven is beloofd, niet door kunnen gaan.

  Het past in het nieuwe gezicht dat de VVD wil tonen. Niet de partij van het neoliberalisme die vooral het belang van de grote ondernemers dient, maar dat van een redelijke partij die het opneemt voor de gewone man.

   

   

   

   

  6 REACTIES

  1. “De lonen stijgen te weinig en Rutte maande de bestuurders van de grote ondernemingen daar iets aan te doen”

   Waarom deze bezorgdheid bij Europese Centrale Bank , Nederlandse Bank en nu de Min. President ?
   Om de inflatie aan te wakkeren. En zo de bekostiging van de staatsschulden behapbaar te houden.

  2. Terwijl slechts 8 % van de Nederlanders een baan heeft die rechtstreeks door de overheid wordt betaald, kosten die banen 40% van het BBP. Ambtenaren verdienen gemiddeld meer dan de overige Nederlanders. In 2018 kregen ze nog een loonsverhoging van 7% terwijl de CAO-lonen niet meer dan 2,4% stegen. Zie:
   https://www.rtlnieuws.nl/economie/column/81806/factcheck-de-nederlandse-overheid-te-groot

   Als je die cijfers bekijkt, begrijp je dat Rutte wil dat de lonen stijgen. De ambtenarensalarissen moeten betaald worden door belasting op de stijging van die lonen. Kennelijk is de vennootschapsbelasting alleen niet genoeg.

   Rutte moet wel uitkijken dat hij niet het kip met de gouden eieren slacht. Kassen klagen al dat Polen hier niet meer willen werken voor die lage lonen. Straks verhuizen de kassen ook nog naar Polen.

   Nederlanders spiegelen zich aan ambtenarensalarissen en werken lieven bij het UVV, de schuldhulpsanering of de jongerenopvang dan in het bedrijfsleven. Sociologie en Communicatiewetenschappen zijn populairder dan technische studies. Het echte werk moet gedaan worden door migranten die nog niet verslaafd zijn aan de Nederlandse verzorgingsstaat.

  3. Alles is op werkenden gericht. De gepensioneerden zijn het kind van de rekening. Hun pensioenen worden gekort maar de prijzen gaan omhoog als de lonen stijgen.
   En zo betalen de gepensioneerden de rekening. Dat zullen ze het kartel niet in dank afnemen.

   • Beste Joop, de pensioenen “kúnnen niet omhoog vanwege de vergrijzing”, zeggen ze. Gepensioneerden hebben 40 jaar premie betaald, in hoogte afhankelijk van de economie en levensverwachting. want “ze” wisten 30 jaar geleden al hoeveel gepensioneerden er nu zouden zijn en hoe oud die zouden worden. Dus de vergrijzing mag geen rol spelen; dat is al vele jaren bekend en in de al die jaren betaalde premie verwerkt. Het is gewoon de verzonnen rekenrente, opgelegd via wetgeving (!) door kabinet, DNB en de EU. Die elite club houdt de indexatie tegen, die al een halve eeuw geleden is beloofd. En laten we ons niks wijsmaken: onze eurofiele regering stuurt in het geniep aan op afvloeiing van onze overvolle pensioenpotten richting de EU. Maar dáárover kan Rutte “niets zeggen, want dat is nog in de onderhandelingsfase….”.

    • “Het is gewoon de verzonnen rekenrente, opgelegd via wetgeving (!) door kabinet, DNB en de EU. Die elite club houdt de indexatie tegen, die al een halve eeuw geleden is beloofd. En laten we ons niks wijsmaken: onze eurofiele regering stuurt in het geniep aan op afvloeiing van onze overvolle pensioenpotten richting de EU.”

     En dat is precies waarom ik nergens meer aan meewerk wat dit kabinet verzint. Niet aan de energietransitie, geen vrijwilligerswerk, geen mantelzorg voor anderen dan mijn familie en ik haal mijn boodschappen en ik tank voortaan in Duitsland.

  4. De vakbonden weten en ieder geval hoe ze met de uitkomst van een referendum om moeten gaan. Zo ook de regering van Engeland . Nu de Nederlandse regering nog . Dan meneer Rutten kunt u pas op uw borst kloppen.

  Comments are closed.