Rutte had net zo goed zijn mond kunnen houden

  0
  230

  Leestijd: 2 minuten.

  Doet hij het of doet hij het niet? Die vraag blijft boven de markt hangen nadat VVD-lijsttrekker Mark Rutte de kans “nul” noemde dat zijn partij met de PVV gaat regeren. Uit een rondvraag van het programma EenVandaag blijkt dat de helft van de Nederlanders hem niet gelooft. Ook politieke concurrenten als Lodewijk Asscher (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) zijn er allerminst van overtuigd dat Rutte de waarheid spreekt. De VVD’er heeft in het verleden immers al vaker gelogen.

  Al die kiezers en oppositiepartijen doen alsof een kabinet van VVD en PVV een reëel scenario blijft, dat Rutte straks nog steeds uit de kast kan trekken. Dat is het niet. Volgens de peilingen hebben de twee partijen op geen stukken na een Kamermeerderheid. In de laatste polls is de PVV van Geert Wilders bovendien gezakt, waardoor die meerderheid nog verder weg is komen te liggen. Ook met (gedoog)steun van 50PLUS is een aantal van meer dan 75 Kamerzetels in de verste verte niet in zicht. In de Eerste Kamer waarvan de samenstelling tot halverwege 2019 niet verandert, beschikken de drie partijen zelfs niet over een derde van het totaal aantal zetels.

  Het mag waar zijn dat Rutte de voorbije jaren diverse beloftes heeft gedaan die hij niet nakwam (niet morrelen aan de H-renteaftrek, geen geld naar de Grieken en noem maar op), hier gaat het om een belofte die hij niet kán breken, al zou hij het willen. En bovendien: wat zou hij er politiek gezien mee opschieten om met Wilders te gaan regeren?

  Want anders dan in 2010 betekent regeren met hulp van de PVV niet dat Rutte zelf premier wordt. Een kabinet van VVD en PVV (en eventueel 50PLUS) zou volgens de huidige vooruitzichten een kabinet-Wilders worden. De PVV is immers, ondanks een terugvalletje in de peilingen, nog steeds ruim de grootste partij. In zo’n regering zou Rutte hooguit vicepremier kunnen worden. Of anders zou hij als fractieleider in de Tweede Kamer moeten plaatsnemen. Op een dergelijke vernedering zit bij de VVD echt niemand te wachten.

  Dus eigenlijk was de aankondiging van Rutte in Buitenhof afgelopen zondag helemaal geen nieuws. De premier beloofde dat iets waarvan iedereen kan nagaan dat het niet zal gebeuren inderdaad niet zal gebeuren. Rutte zei het waarschijnlijk alleen om de oppositie de wind uit de zeilen te nemen, die hem er steeds van beschuldigt dat hij straks met Wilders in zee wil. Maar aangezien de oppositie hem toch niet gelooft had hij net zo goed zijn mond kunnen houden.