Rutte paait de SGP

  3
  509

  Leestijd: 1 minuten.

  De SGP bestaat 100 jaar, dus is het tijd voor een feestje. Tot de sprekers in Nieuwegein vandaag behoorde premier Mark Rutte. Diens aanwezigheid was zeker niet vanzelfsprekend. Rutte is immers leider van de VVD, een in de ogen van de gemiddelde SGP-aanhanger ongetwijfeld goddeloze partij, waarmee maar heel weinig ideologische verwantschap bestaat. De doorsnee VVD’er zal er omgekeerd precies hetzelfde over denken.

  Maar Rutte is niet alleen VVD’er, hij geeft ook leiding aan een kabinet met een zeer wankele meerderheid. En dan komt een partij als de SGP uitstekend van pas. Want zoals Rutte vandaag zei: de SGP heeft niet alleen principes, maar ook een ‘positieve grondhouding’. Met andere woorden: met deze streng gereformeerde mannenbroeders valt zaken te doen.

  Ook de eerdere kabinetten-Rutte profiteerden daarvan. Rutte I was een gedoogkabinet met de altijd dwarsliggende PVV, dat in de Eerste Kamer afhankelijk was van oppositiesteun. Maar in noodgevallen kon het steeds op de SGP rekenen. Rutte II had in de senaat evenmin een meerderheid. Het moest daarom voortdurend een beroep doen op de ‘bevriende’ oppositie, bestaande uit D66, ChristenUnie en SGP. De eerste twee partijen zitten nu in het kabinet, maar de SGP mag nog steeds als de beste oppositievriend van Rutte III worden beschouwd.

  De premier kwam in Nieuwegein dan ook niet uitgejubeld over de ‘grote relevante positie’ die de SGP volgens hem in het Nederlandse politieke landschap inneemt. De partij is niet alleen ‘constructief’, maar beschikt tevens over humor en  relativeringsvermogen, volgens Rutte ‘niet genoeg te waarderen eigenschappen’ in dit heetgebakerde politieke tijdsgewricht.

  Aan de andere kant, maar dat zei Rutte er in Nieuwegein natuurlijk niet bij, is de SGP een partij waarvan je weinig last hebt. Ze zal door haar specifieke kiezersbestand nooit groter worden dan een zeteltje of drie, eist geen plekje op op het regeringspluche en gaat vast niet al te moeilijk doen als ze in een volgende kabinetsperiode weer bedankt wordt voor bewezen diensten. Zouden GroenLinks, PvdA of noem maar een andere oppositiepartij ook zulke gewillige, weinig terugeisende onderhandelingspartners vormen? Vandaar dat Rutte hun feestjes niet zo snel zal opluisteren. Sterker nog: zelfs als het CDA of D66 iets te vieren heeft, zal de premier daar vermoedelijk niet zijn gezicht laten zien.

  3 REACTIES

  1. Inderdaad, van een SGP zul je nooit last hebben want volgens dat geloof moet je altijd netjes ja en amen zeggen tegen de regering.
   Maar wat vinden we van Rutte die een fijne speech komt houden bij een partij die zo discriminerend staat tegenover vrouwen? Ze moesten gedwongen worden om vrouwen toe te laten maar van harte ging dit bepaald niet. Toen hierover een van de aanwezigen een vraag werd gesteld, gaf hij ook direct toe dat de macht behoort aan de man, niet aan de vrouw.
   Dat zo’n partij mag bestaan in ons land… Het zet de deur open voor andere groeperingen die uit naam van hun geloof ook anderen discrimineren, beseffen de mensen dat wel?
   En meneer Rutte… werkelijk, kent u dan geen enkele schaamte meer? We weten inmiddels dat u zonder met de ogen te knipperen kunt liegen maar waar trekt u de grens?

   • Dat stel je goed, Petra. Het grondwetsartikel m.b.t. discriminatie wordt al tientallen jaren niet gehandhaafd. Het probleem: het geloofsgrondwetartikel krijgt voorrang. Vrijheid van godsdienst is belangrijker. Jammer dus voor vrouwen en homo’s of lesbo’s…
    Jammer ook voor een hoop dieren…
    Zelfs import van wahabisme, hier ook wel salafisme genoemd – een soort SGP vorm in de Islam – wordt niet alleen getolereerd maar zelfs ambtelijk (Buitenlandse Zaken) en op regeringsniveau gefaciliteerd en…. door onze vorige VVD/PvdA regering geheim gehouden voor het Nederlandse volk en de Tweede Kamer.
    Nu ontstaan er ondertussen overal in West-Europa en onze steden politieke Islamitische partijen!
    Oostenrijk begrijpt beter dat er grenzen zijn aan de vrijheid van het geloof. Politieke grenzen. Zeker als het gedachtegoed van dat geloof niet overeenkomt met andere grondswetartikelen en ‘democratische waarden.’
    https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/03/sebastian-kurz-voor-de-politieke-islam-is-geen-plaats-598615/

  2. Tja, linksom rechtsom, danwel radicaal christelijk. Hij zal het uit alle hoeken en gaten tot diep in de spleten moeten zoeken en zien binnen te halen… Nog 11 maanden en dan is ‘zijn’ lot bezegeld. Een minderheidskabinet in de Eerste Kamer.
   Wellicht mag hij hopen op een wonder, maar als realist doet hij het gezonder, even op bezoek bij de broeders der SGP. De hoeders van zijn kabinetsmeerderheid? ‘T zal er waarschijnlijk zelfs niet om spannen, maar je weet in de politiek maar nooit…
   Elke zetel kan tellen, al is het nog maar op één hand. Al verwacht ik dat dat zelfs te veel is…
   Misschien kan hij beter even met Thierry bellen.
   Maar ja, da’s voor de verkiezingen natuurlijk tactisch niet veilig. SP, GroenLinks, dat wordt natuurlijk lastig, die willen erg veel. En vast dividendbelasting… En ja PvdA, die innige vriendschap verwatert al gauw. De AOW dat ligt toch lastig. Doorwerken tot je er bij neer valt, dat is toch prachtig? Maar ja, daarin lijkt ze toch bekeerd. VVD-beleid heeft haar electoraal gekeeld.
   Dus blijft er weinig anders meer over.
   SGP, de hoeders en broeders, van de laatste christelijke ‘vrije’ zetels. Dan heeft Rutte alles wat nog te krijgen was gevorderd… en rest hem te hopen op een klein wonder, anders veel politiek senatoren gedonder.
   Wellicht dan toch straks de dividentbelasting inzetten als wisselgeld? En daarna nog wat vennootschapsbelastingverlaging terugdraaien? Meer zit er niet in ‘t vat. Dan heeft ook Rutte het gehad… Misschien dan toch maar naar Europa? Kan Dijkstal mooi hem opvolgen…
   Ook een premier heeft het eens met de landelijke politiek gehad.

   NASCHRIFT REDACTIE: De volgende Eerste Kamerverkiezing vindt plaats op 27 mei 2019. Dat is niet over elf maanden.

  Comments are closed.