Rutte valt van zijn geloof

  11
  3208

  Leestijd: 1 minuten.

  Mark Rutte schijnt helemaal van zijn geloof te zijn gevallen. Jarenlang leek hij als politicus maar twee beleidsdoelstellingen te hebben: een kleinere overheid en meer ruimte voor het grootkapitaal. Maar op Prinsjesdag krijgen we een heel andere Mark te zien. Want het kabinet waaraan hij leiding geeft presenteert dan plannen om de staatsschuld te verhogen en de winstbelasting voor bedrijven voorlopig niet te verlagen.

  Laten we een slagje om de arm houden. Het staat allemaal in de media, dus we moeten nog even geduld hebben voor we het zeker weten. Maar na coalitieoverleg gisteravond meldden ze wel allemaal hetzelfde.

  Het plan om extra te lenen nu de marktrente zo laag staat, lekte gisteren al uit via De Telegraaf. Het kabinet wil enkele tientallen, misschien wel 50 miljard euro, lenen. Het wil daarmee kunnen investeren in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De staatsschuld loopt hierdoor wel op, maar blijkbaar maken VVD en CDA daar geen punt meer van. De rente is op dit moment zelfs negatief, zo redeneren zij. Het kabinet kan dus nog verdienen aan het lenen van geld. Maar dan moet het wel opschieten, want wie zegt dat het lang zo blijft?

  Ook het niet verlagen van de winstbelasting zat er al een beetje aan te komen. Een paar maanden geleden dreigde Rutte de multinationals hiermee als zij zouden blijven weigeren de lonen flink te op te trekken. Aanvankelijk leek het een loos dreigement, maar volgens de kranten gaat het er nu toch van komen. Het kabinet wil het aangekondigde douceurtje voor het bedrijfsleven uitstellen of uitsmeren over meerdere jaren. Het houdt dan geld over om de lagere en middeninkomens een extraatje toe te stoppen. Terwijl blijkens onlangs afgesloten cao’s de lonen volgend jaar nota bene wél omhoog zullen gaan.

  Een bittere pil voor de multinationals, zou je denken. Maar tot dusver vallen de waarschuwingen en protesten van hun zijde mee. Kennelijk hebben zij hun verlies genomen. En kunnen Rutte en zijn collega’s zich opmaken voor hun grote Sinterklaasshow, die een vol jaar gaat duren. Waarschijnlijk zelfs langer, tot aan de verkiezingen van 17 maart 2021.

  11 REACTIES

  1. Kijk beste mensen, Rutte liegt en is niet te vertrouwen. Er is een plan van de regering uitgelekt. De buitenlanders, moslims en andere etnische minderheden worden geëvacueerd achter de Utrechtse heuvelrug. Daar zitten ze veilig. Daarna worden de dijken doorgestoken zodat vele autochtone Nederlanders verzuipen. Geloven we dit? Ja natuurlijk geloven we dit . Want Rutte en de die linkse politici willen ons allemaal gegronde richten. Ja toch?

   • Daar gaat het inderdaad iedere dag meer op lijken. We hebben het hier in Noord/Nederland vaak over afscheiding van de rest van Nederland. Wij redden ons hier wel zonder al dat gezever en gezeik van de randstad.
    Misschien nog beter: de randstad van Nederland loskoppelen.

  2. We zullen het kort stellen hij liegt en blijft liegen hij heeft de samenleving in jaar volledig kapot gemaakt

  3. Die 50 miljard is on in. Dat geld moet zolang het niet nodig is, belegd worden. En wat is een veilige belegging? Staatsobligaties.

  4. Als een kleinere overheid en minder staatsschuld niet haalbaar zijn, zijn we op weg naar een rooie samenleving met een overheid die bestaat uit een giga-bureaucratie en veel te hoge uitgaven.
   Rutte geeft zich uit voor rechts maar is eigenlijk een draaiende linkse politicus die anderen op een dwaalspoor zet. Niet te vertrouwen dus.

  5. Ik vraag mezelf af waar hij dat geld gaat lenen, de pensioenfondsen zijn aan roof onderhevig en hebben al 100 miljard waardeloos schuldpapier mogen weggeven (o.a obligaties) onder druk van onze regering. Mocht het nu weer gebeuren bedenk dan dat door de negatieve rente als je 1 miljard leent je er 500.000 euro bijkrijgt.
   Dan ga je vervolgens korten op het pensioen, en dan kan je beschikken over een berg geld waar je niet meer overheen kan kijken.

  6. Al eerder opgemerkt hier: laat het kabinet ook gemeenten hun deel krijgen. Het gros van de gemeenten heeft intussen een langjarig miljoenentekort. Veroorzaakt doordat de WMO en Jeugdhulpverlening tegenwoordig door gemeenten moet worden verzorgd (met 10% korting overgekomen van het rijk) én de onderbesteding van dit kabinet waardoor de uitkeringen uit het gemeentefonds ook miljoenen lager zijn dan begroot.

   Mede doordat bijna alle gemeenten interen op eigen middelen én enorm bezuinigen op maatschappelijke gewenste uitgaven (nog meer uitbesteden van opdrachten of inkrimpen van het apparaat is vaak niet meer mogelijk) zorgen er o.a. voor dat het geld bij dit kabinet tegen de plinten opklotst.

   • @Petra De overheid heeft steeds meer honger en niemand weet waar het geld is gebleven, neem b.v de AWBZ welke bijeen was gebracht door de laagste belastingschaal 70 miljard euro foetsie.
    Een speciaal aangelegd potje om de werkenden te ondersteunen van 2020 tot 2040 vanwege de vele AOW`ers, dat potje is in 2013 uit de rijksbegroting gehaald, op papier zat er 45 miljard euro in, maar, werd elk jaar lachend leeg gehaald.
    Met het verdwenen geld hadden gemeenten de klappen kunnen opvangen, had de zorg een opknap beurt gehad, het politionele apparaat op de rails gestaan, waren er genoeg leerkrachten geweest enz enz.
    De gemeenten hebben niets overgenomen, alle taken die zij erbij hebben gekregen zijn voor veel minder geld door de overheid over de schutting gegooid.

  7. Alles wat hier boven wordt genoemd moet je met een korreltje zout nemen. Sinds wanneer verteld rutte de waarheid. Hij liegt al als hij ademt. Net als de prinsjesdag is het een grote leugen.

  8. Ach ja, de geloofwaardigheid in de vvd is d
   Gezakt. Dus, wat doen ze: veel beloven, weinig doen.
   Dit riedeltje horen we al 8 jaar.

  9. Het zal niet de laatste keer zijn dat het gewone volk blij wordt gemaakt. Maar niet getreurd als een en ander tegen gaat zitten weet men wel waar het geld vandaan moet komen. U raadt het meteen: de kleine man. Zij die zich het minst kunnen verweren en verdedigen wordt het eerst en het hardst gepakt. Een wereldwijde en eeuwenoude tradities. En tradities moet je in stand houden, die veraangenamen het leven en je kunt er betekenis aan geven zodat je weet dat je niet voor niets leeft…En kunnen Rutte en zijn collega’s zich opmaken voor hun grote Sinterklaasshow, die een vol jaar gaat duren. Waarschijnlijk zelfs langer, tot aan de verkiezingen van 17 maart 2021. Maar Sinterklaas bestaat helemaal niet, of kan ik na Prinsjesdag al mijn schoentje zetten met een grote dikke wortel?

  Comments are closed.