Rutte verliest sowieso in Oekraïne-kwestie

  0
  95

  Leestijd: 2 minuten.

  In dramatische bewoordingen – “landsbelang, bommen op Aleppo” – poogt onze premier Mark Rutte de oppositie te bewegen het associatieverdrag met Oekraïne toch te omarmen, ondanks een ‘nee’ hiertegen in het referendum dik een half jaar geleden. Zijn hartenkreet is wel opmerkelijk, gezien het feit dat zijn partij in maart niet eens de moeite nam om campagne te voeren voor een ja-stem in het referendum.

  Of eigenlijk is dat nu ook weer niet zo heel verrassend. De VVD doet namelijk altijd net alsof ze minder Europa wil, zodat ze de conservatieve stemmers kunnen paaien en electoraal binnenboord kunnen houden. Heimelijk echter houden de liberalen natuurlijk zielsveel van het Europese project, zeker als het de openstelling betreft van de Oekraïense markt; hoeveel kaas, tulpen, bier en tv-formats kunnen wij daar in de toekomst wel niet slijten?

  Daar hartstochtelijk voor op de zeepkist staan, leken Rutte en zijn politieke vrienden in maart niet nodig. Misschien valt de uitslag net onze kant uit, of is de opkomst te laag, moeten ze gedacht hebben. Die ijdele hoop én de vrees voor eurofielen uitgemaakt te worden, weerhield ze van een krachtige ja-campagne.

  Zie het resultaat; Rutte schuift deze hete aardappel nu al maanden voor zich uit. Zijn plan: onderhandel in Brussel een appendix bij elkaar met garanties dat Oekraïne ondanks het verdrag in de toekomst niet opeens stiekem lid wordt van de EU en dat Nederland geen extra geld hoeft over te maken naar het land. Met deze en andere voorwaarden wil Rutte ‘recht doen aan de inhoudelijke bezwaren van de nee-stemmers’.

  De vraag is natuurlijk of hij daar met wat aanpassingen ook echt recht aan kan doen. Als een Nee toch Ja wordt, dan zullen veel nee-stemmers hem betichten van kiezersbedrog. Welke uitzonderingsclausule hij ook heeft weten te formuleren. Deze nee-stemmers zullen het tóch ratificeren van het verdrag uitleggen als iets dat je dezer dagen veelvuldig hoort: dat de politieke elite toch doet wat hij wil en niet luistert naar ‘de gewone man’. Electoraal een weinig aantrekkelijk vooruitzicht voor Rutte, die komende maart een flinke vishengel wil uitgooien in de vijver van de PVV.

  Een ander scenario is dat Rutte het gewoonweg niet voor elkaar krijgt, dat de nee-stemmers hun zin krijgen en dat Nederland het verdrag dus niet ratificeert. Daarmee zou onze premier in Brussel een flater slaan. In Nederland zou zo’n situatie wenkbrauwen doen fronsen bij een groot deel van zijn achterban: het bedrijfsleven. En de ‘gewone man’ heeft allang gezien dat hij het verdrag er het liefst toch had door willen jassen, dus die stemmen is hij eigenlijk al kwijt.

  Het is duidelijk dat het Oekraïne-dossier een flinke kras begint te vormen op de teflon-laag van Rutte, en de situatie sleept zich waarschijnlijk nog door tot in december. Terwijl hij tegen die tijd toch juist die premier-bonus had willen gaan incasseren in de peilingen.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl 

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook