Rutte vindt alles wat Dijkhoff doet ‘zeer verantwoord’

  10
  525

  Leestijd: 1 minuten.

  Premier Mark Rutte had dertien jaar geleden ook recht op wachtgeld toen hij van staatssecretaris Kamerlid werd, maar hij heeft dat geweigerd. Dat wil echter niet zeggen dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff fout zat toen hij het extraatje van 37.000 euro per jaar wel accepteerde. Het is ‘een eigen afweging’, onderstreepte de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. En ‘moreel zeer verantwoord’.

  Rutte, zoals bekend zelf ook VVD, blijft dus volledig achter zijn beoogde (?) opvolger staan. Dat Dijkhoff na veel nare publiciteit het wachtgeld niet meer hoeft, vindt de premier overigens ook uitstekend te begrijpen. Dijkhoff zet zijn vergoeding namelijk niet stop omdat hij er geen recht op heeft, maar omdat zijn partijgenoten last hebben van de  discussie die er nu over woedt.

  Rutte had nog een ander steuntje in de rug voor zijn veelgeplaagde partijgenoot. Met de reiskostenvergoeding van 4900 euro per jaar die Dijkhoff tot voor zeer kort ontving is helemaal niets mis, vindt hij. Elk Kamerlid heeft daar recht op. Ook als iemand  gebruik kan maken van een door de partij beschikbaar gestelde auto met chauffeur, zoals Dijkhoff. Sterker nog: Rutte heeft die reiskostenvergoeding in zijn tijd als fractievoorzitter zelf ook gehad. En hetzelfde geldt voor zijn opvolger Stef Blok, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

  Alles bij elkaar heeft Rutte tussen 2006 en 2010 zo’n 20.000 euro aan reiskostenvergoedingen geïncasseerd, schat hij. Hij is niet van plan dat terug te betalen, maar denkt wel dat hij het geld nu niet meer zou accepteren. Want hij snapt volledig dat iemand met een bijstandsuitkering van 900 euro per maand de tegemoetkomingen op het Binnenhof ‘heel veel geld’ vindt.

  Kortom: Rutte heeft begrip voor iedereen. Zowel voor zakkenvullers als voor degenen die zich daaraan storen. Een pleidooi om dan maar eens het mes te zetten in al die vergoedingen voor politici kwam niet over zijn lippen.

  Over de geschiktheid van Dijkhoff om op enig moment in zijn voetsporen te treden liet de premier zich evenmin uit. Dijkhoff zelf deed gisteravond in een uitzending van Nieuwsuur trouwens ook tamelijk mistig over de vraag of hij dat eigenlijk wel wil. Mocht zijn antwoord ‘nee’ luiden, dan kan hij dat het beste even duidelijk zeggen. Al was het maar omdat zijn fractiegenoten veel last hebben van de discussie die daar nu over woedt.

  10 REACTIES

  1. Rutte kan de VVD beter veranderen in de naam VDE, Vrijheid en Democratie voor de Elite.
   Niet voor het gewone volk. Het wordt tijd dat er weer eens een sociaal kabinet komt. Maar dan moet het gewone volk natuurlijk wel gaan stemmen. Ik snap niet waarom ze dat niet doen. Zo zal de VVD toch nooit uit de regering verdwijnen.
   Wat hebben we aan een ‘rijke regering’ als het gewone volk er totaal niet van profiteert. Het lijkt Noord Ierland wel in de 70er jaren van de vorige eeuw. Zij het dan , nog wel, zonder een burgeroorlog.

  2. Het zou ‘n gebaar van Bewustwording en mogelijk? enig Besef kunnen vormen, indien Dijkhof en Rutte de ontvangen vergoedingen van reiskosten en wachtgeldregeling, met terugwerkende kracht! over de volledige periode”s, zouden storten in een Fonds voor de gedupeerde Oppas ouders die zo zwaar werden geteisterd door de Overheid, terwijl de heren zichelf intussen, jarenlang! aan hun riante salarissen laafden.
   Het zou de schande mogelijk nog enigzins kunnen verminderen. oh! Wiebes, oh! Snel, oh! Dijkhof, oh! Rutte, wij de Kiezers: Zullen jullie nooit vergeten,Jullie hebben immers onuitwisbare geschiedenis geschreven! Gij Politici, u gedraagt zich als onnozele kinderen hoe diep kunnen knullige en inhalige Pollitici vallen? Wat ‘n gezichtsverlies! Wat ‘n eerloze vertoning! Wat ‘n afgang! Mevrouw Arib zou jullie bij het eerstkomende Vragenuurtje voor straf ‘n uur lang in ‘n hoek van de tweede kamer moeten zetten.

  3. Rutte heeft begrip voor iedereen. Zowel voor zakkenvullers als voor degenen die zich daaraan storen. Een pleidooi om dan maar eens het mes te zetten in al die vergoedingen voor politici kwam niet over zijn lippen. Wat een man. Mijn Mark. Hij huilt mee met hen die niet rond kunnen komen en lacht samen met de zakkenvullers. Hij doet dit alles wel integer, laten we dat aub niet vergeten. Hij die zichzelf helemaal opgeofferd heeft door premier te worden in plaats van door de straten te slenteren in de hoop dat vrouwen en mannen achter zijn lekker kontje zouden aan hobbelen. Hij heeft een vreselijk groot offer gebracht. Een man die zo’n groot offer brengt dienen wij te huldigen: Leve onze Mark. Hoera, hoera, hoera.

  4. In de Volkskrant lees ik dat FvD een Jaguar XJ als partijwagen leaset. Ik heb geen enkel bezwaar als een strafadvokaat of een tandarts van eigen verdiensten een Jaguar aanschaft en misschien denkt Hiddema in die trant. Maar Baudet had als voormalig universitair medewerker moeten aanvoelen dat zo’n patservoertuig een brede volkspartij een slecht imago bezorgt en gefundenes fressen is voor linkse kranten als de Volkskrant.
   Ik ben teleurgesteld. Kennelijk begint Baudet de allures te krijgen van alle politici die onder de Haagse kaasstolp ongegeneerd gebruik maken van de emolumenten die hen worden aangeboden. De belastingbetaler kan alleen tandenknarsend naar dit festijn kijken en leden van Forum zullen zich afvragen of ze zo’n partij moeten steunen met donaties.

   • Beste Eric, dat je de Volkskrant leest zegt al genoeg. Daar zit het FVD niet op te wachten. En dat om zo’n lullig Jaguartje. Laat me niet lachen. Of zou je er liever zelf in rijden?

    • @Jaap Kooijman
     Hoe bent u bij Forum verzeild geraakt? Van Haga lijkt me meer bij u passen. Het kan overigens geen kwaad om u breder te oriënteren dan alleen Frontbencher, Telegraaf en The Post Online.

     • Vanzelfsprekend heeft u helemaal gelijk.
      Ook leuk dat u een glazen bol heeft die u verkeerd informeert.

  5. Rutte: tussen 2006 en 2010 zo’n 20.000 euro aan reiskostenvergoedingen geïncasseerd, schat hij. Dus, als je het bij kan schrijven heb je daar wel actieve herinneringen aan! Wel erg selectief!!
   Maar je ziet dat het morele kompas totaal zoek is, als je deze week bij het debat die gebroken mensen ziet, die de overheid helemaal stuk gemaakt heeft… en dan nu verkondigen wat je allemaal vindt wat je rechten zijn. Ze zijn de schaamte voorbij
   Ik heb geen woorden voor deze hele club, aftreden!!!

  6. Ja, natuurlijk blijft “vrind” Mark Rutte achter zijn gekozen
   “kroonprins” Klaas staan. Iemand moet hem toch opvolgen
   als hij naar hogere sferen, zoals Brussel verdwijnt. Boven-
   dien had Klaasje toch recht op die gelden. Markje vergeet nu
   wel even dat ook vele Nederlanders recht hadden op een toe-
   slag van onze belastingdienst, wat ze eerst wel kregen en toen
   plotseling massaal moesten terugbetalen, omdat Menno Snel,
   met zijn corrupte belastingambtenaren zo nodig hun targets
   moesten halen. Maar ja, deze zwaar gedupeerde Nederlanders
   heetten dus geen Klaas Dijkhof; die er een moraal op nahoudt
   waar jij, lieve Mark je best in kan vinden. De moraal van de VVD.
   Graaien, wanneer mogelijk; we werken elke dag in landsbelang!!
   Vele Nederlanders hopen dat Rutte III het laatste Rutte-kabinet
   zal zijn. Ik ook, Mark. Jij bent zeker geen zegen geweest voor de
   “gewone Nederlander”. Ga alsjeblieft weg; we zijn je nu echt zat!
   Tot zover van Bert.

  Comments are closed.