Rutte, wat nu?

  0
  237

  Leestijd: 1 minuten.

  GroenLinks had al lang voor de verkiezingen een grote feestzaal gehuurd. En bij het FvD stonden de champagneflessen al uren voor de uitslag in de koelers. Het was geen verrassing dat respectievelijk op links Jesse Klaver en op rechts Thierry Baudet als de grote winnaars uit de stembussen zouden komen.

  Zoals het ook geen verrassing was dat de coalitie de uiterst krappe meerderheid in de senaat zou verliezen. Daarop namen de politici in de aanloop naar de verkiezingen al een flink voorschot. Na de klimaatdraai van premier Mark Rutte zagen GroenLinks en PvdA een uitgestoken hand. In de verkiezingscampagne van de regeringspartijen ging het vooral om de bereidheid tot samenwerking en verbinding. Een nauwelijks verholen advies om niet op de volgens hen onbetrouwbare PVV te stemmen, niet op het FvD dat zich onverzoenlijk opstelt tegenover de gevestigde orde en niet op de SP, dat nog nooit regeringsverantwoordelijkheid droeg.

  Het is het nog niet zeker of de VVD de grootste partij blijft in de Eerste Kamer door de komeetachtige opkomst van het FvD van Thierry Baudet, maar de gevreesde versnippering van de politiek, en daarmee de regeerbaarheid van ons land, blijkt mee te vallen. Rekenkundig kan premier Mark Rutte volstaan met steun van één oppositiepartij bij belangrijke wetgeving rond bijvoorbeeld klimaat en pensioenen.

  Men zou zelfs kunnen zeggen dat Rutte het nu voor het kiezen heeft. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff laat nadrukkelijk de mogelijkheid open dat steun gezocht wordt bij links of bij rechts. Regeren zonder meerderheid in de senaat is lastig, maar niet onmogelijk. Mark Rutte is er zelfs gewend aan geraakt in de kabinetten Rutte1 en Rutte2.

  Maar het is niet zijn enige opgave. De verkiezingsuitslag duidt op groot wantrouwen bij veel kiezers en de opkomst was onverwacht groot. Regeren is moeilijker geworden, maar nog moeilijker is het wegnemen van de onvrede in de samenleving. Rutte moet zijn breekbare vaasje nog beter gaan beschermen.