Salvini ruikt zijn kans

  3
  534

  Leestijd: 2 minuten.

  De breuk was voorgeprogrammeerd in de coalitie van de linkse en rechtse populisten in Italië. Je mag het zelfs een wonder noemen dat ze het ruim een jaar met elkaar hebben uitgehouden. Matteo Salvini, de flamboyante sterke man van la Lega en Luigi di Maio de schuchtere leider van de linkse Vijf Sterren. Het was een combinatie die niet kon slagen.

  Ook ideologisch waren de tegenstellingen te groot. Ze waren te links en te rechts voor elkaar. Afgelopen week kwam het tot de verwachte uitbarsting. De Sterren stemden in de Senaat tegen een project dat de Lega aan het hart gebakken is. De hoge snelheidstrein tussen Turijn en Lyon mocht er niet komen. Salvini had eindelijk zijn aanleiding om de coalitie op te blazen. Vrijdag liet hij een motie van wantrouwen indienen tegen zijn eigen regering.

  Het moment lijkt goed gekozen. Salvini heeft het monsterverbond met de Vijf Sterren altijd gezien als een opstap naar hoger. Bij de verkiezingen van vorig jaar waren de Sterren nog de grootste. Salvini moest als vicepremier genoegen nemen met de tweede viool. Nu is hij in de peilingen met rond de 36 procent ongeveer twee keer zo groot en is de dirigentenstok binnen handbereik.

  Wanneer de verkiezingen plaatsvinden is nog niet duidelijk. De stemming over de motie van wantrouwen kan pas na volgende week worden gehouden wanneer de politici teruggeroepen kunnen worden van vakantie. En dan nog kan president Mattarella Salvini’s feestje verpesten door geen vervroegde verkiezingen uit te schrijven maar een zakenkabinet aan te stellen.

  Intussen is de Lega-leider zijn campagne al begonnen en struint hij in vakantiekloffie de stranden af in het zuiden waar de Vijf Sterren het sterkst zijn/waren. In die campagne heeft hij een forse belastingverlaging in de aanbieding. Italië kan zich dat met haar gigantische staatsschuld niet permitteren. Het tandenknarsen in Brussel zal in Rome te horen zijn, maar dat zal hem worst zijn. Brussel heeft nog nooit durven doorbijten in dit al sinds het ontstaan van de euro slepende conflict. En heibel met Brussel doet het ook in Italië altijd goed.

  En verder zullen alle succesnummers uit het populistische repertoire te horen zijn. Tegen de ‘elites’, voor nog harder optreden tegen migranten, enfin, de gebruikelijke riedel. En de kans dat het aanslaat is groter dan ooit. De Vijf Sterren verkeren in een diepe crisis. Bijna overal waar ze besturen, zoals in Rome, blinken ze uit in incompetentie. En van de gevestigde partijen hoeft de kiezer helemaal niets te verwachten. Die lijken zich te schikken in hun figurantenrol.

  Salvini lijkt door niemand te stuiten. Rome én Brussel kunnen de borst nat maken.

   

   

  3 REACTIES

  1. Salvini neemt met nieuwe verkiezingen wel een enorme gok. Cameron en May dachten er ook garen bij te spinnen en kregen de kous op de kop.

   Eigenlijk moeten we blij zijn met het reces van politici. Als iedereen weer terug is van vakantie zou de hel wel eens los kunnen barsten: Italië; Engeland; handelsoorlog met China; tussen Zuid-Korea en Japan; oorlog om Kashmir; oorlog tussen US en Perzië.
   Dan zitten wij nog met de hete aardappel van Maxima bij Salman, te lage pensioenen en te hoge huizenprijzen. En de oorlog bij FvD niet te vergeten. De herfst zou wel eens heter kunnen worden dan Gerrit Hiemstra in zijn stoutste dromen voor mogelijk had gehouden. Urgenda krijgt het druk…

  2. Een man die zijn thuisregio wilde laten afscheiden van Italië, leider van een partij wiens oprichter zei dat hij de Italiaanse vlag alleen gebruikte om zijn “reet mee af te vegen”, wil nu premier van Italië worden; een beetje alsof Carles Puigdemont premier van Spanje zou willen worden. Nog absurder is zijn toenemende steun in het zuiden, dat door hem en zijn partij in het verleden enkel werd aangeduid als een armoedig nest dieven en klaplopers; een beetje alsof Hero Brinkman zijn steun zou zoeken onder de bevolking van de Nederlandse Antillen.

  3. Op de keep beschouwt: hier moeten langer werken, daar gaan ze nu zelfs eerder met pensioen – 63 jaar. Hier is er woningnood en stromen de buitenlanders binnen, hij houdt ze buiten de boot. Hier betalen we alleen maar meer belastingen en krijgen we van’t bestuur steeds minder (boerka-verbod niet handhaven, bejaardentehuizen sluiten, medicijnen niet meer op voorraad) daar krijgen de mensen zelfs belastingverlaging… Opnieuw als hij gekozen wordt.
   Klinkt mij als godendrankje in de oren.
   Jammer dat ik niet in Italië ben geboren. ?

  Comments are closed.