Regeerakkoord is rond, presentatie vanmiddag

  0
  87

  Leestijd: 2 minuten.

  (UPDATE) De formatie van VVD en PvdA is bijna rond. De partijen zijn het eens geworden over een regeerakkoord, nadat de fracties eerder vandaag het groene licht gaven. Het regeerakkoord wordt vanmiddag rond 16.00 uur gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Het motto van Rutte II wordt ‘Bruggen slaan’.

  De informateurs Wouter Bos (PvdA) en Henk Kamp (VVD) overhandigen het akkoord en hun eindverslag om 16.00 uur aan de Kamervoorzitter, daarna lichten zij het toe. Ook Samsom en Rutte geven een toelichting op het akkoord.

  Gisteren werd bekend dat het concept-regeerakkoord af is. Vanmorgen zei Samsom:

  ,,Ik ben trots op het behaalde resultaat. Nu gaan we het voorleggen aan de fracties en ik hoop dat ze ermee akkoord gaan. Ik zal het verdedigen en ik verwacht een mooie discussie.”

  Iets later was er in beide fractiekamers witte rook:

   

  [tweet https://twitter.com/JaapJansen/status/262885313221906432]

   

  [tweet https://twitter.com/wouterdewinther/status/262885452405669889]

   

  [tweet https://twitter.com/Leon_Willems/status/262885010313449472]

   

  Punten

  Veel nieuwe punten uit het akkoord zijn inmiddels uitgelekt. Zo zou de Hedwigepolder onder water komen te staan, is de kilometerheffing van de baan en komen er minder gemeenten en provincies. Eerder werd al bekend dat de hypotheekrenteaftrek van bestaande hypotheken stapsgewijs wordt afgebouwd. Ook komt de JSF er gewoon, een wens van de VVD.

  De PvdA moet het regeerakkoord ook nog in een congres goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting komende zaterdag, tijdens een congres. Dan kan het nieuwe kabinet volgende week op het bordes staan met de koningin, zo wordt algemeen aangenomen.

  Poppetjes

  De poppetjes in het nieuwe kabinet zijn inmiddels ook grotendeels duidelijk. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis wordt minister van Defensie, Henk Kamp minister van Economische Zaken. Stef Blok, nu VVD-fractievoorzitter, zou dan minister van Wonen worden.

  De formatie loopt tot nu toe ongelooflijk snel en voorspoedig. Dit terwijl velen een lange, moeizame en rommelige formatie hadden voorspeld. Rommelig, omdat de rol van de koningin uitgespeeld is tegenwoordig. Maar van die doemverhalen is tot nu toe niets uitgekomen, merkt ook journalist Kustaw Bessems vandaag op:

   

  [tweet https://twitter.com/KustawBessems/status/262817611006484480]

   

  CU-leider Arie Slob heeft waardering voor het hoge tempo van de formatie:

   

  [tweet https://twitter.com/arieslob/status/262840407954690049]

   

  Maar de hosanna-stemming blijft niet voor altijd. Omdat PvdA en VVD ideologisch zo ver van elkaar afliggen, zullen er legio compromissen gesloten zijn. De achterban van beide partijen snappen dat er zaken weggeven moeten worden bij een formatie, maar toch zal het pijn doen. En de oppositie slijpt de messen, in afwachting van het definitieve regeerakkoord.

  Kiezersbedrog

  Rutte werd door ‘zijn eigen’ Telegraaf al verweten kiezersbedrog te hebben gepleegd, door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek bij bestaande hypotheken toe te staan. Meer harde kritiek staan hem en Samsom de komende tijd te wachten.

  Frontbencher heeft ook de peilingen.

  Frontbencher is ook te vinden op Facebook en Twitter