Sapje

  0
  74

  Leestijd: 2 minuten.

  IJs was afgelopen weekend op een verjaardagsfeestje, waar ie badend in het zweet stond te beppen over de verkiezingen. Het was warm, nee heet, en wat luchtig gewauwel over de stand van het land verkoelde de aanwezigen prettig. Er werd gesuggereerd dat Samson niet de juiste persoon is om de PvdA te leiden, dat Roemer toch geen premier zal worden, dat Wilders is uit geschaakt, dat Pechtold weg moet en dat Buma het goed lijkt te doen. Sap ook, maar dat was anders, want die had echt verstand van economie. Het gebruikelijke gereutel, nieuwe inzichten nul.

  Ik keek naar de belletjes op de buitenkant van mijn glas, die langzaam veranderden in druppels die op de grond pletsten en direct verdampten. Zo gaat het vanzelf regenen dacht ik, en harkte nog een keer naar de koeler. En toen gebeurde het. Tegenover me begon een neef te vertellen dat er gisteren werd aangebeld, het was 34 graden, loom slipperde hij naar de voordeur en daar stond een jongen met een stapel folders van GroenLinks en een blij maar oververhit gezicht. Of hij een foldertje mocht achterlaten.

   

  Er kwam nog een bier, want het was warm, en na de managementsamenvatting van het verkiezingsprogramma vroeg mijn neef wat het betekent wanneer een politieke partij je koelkast komt leegdrinken, nog voordat ze überhaupt je belastinggeld met miljarden tegelijk gaan uitgeven

   

   

  Mjjn neef is zo iemand die denkt in kansen, dus hij opende de voordeur verder en vroeg of de GroenLinkser iets wilde drinken. Glaasje Sap? Nee, nou, beetje brutaal misschien, maar of hij geen koud bier in huis had? Toe maar, dacht mijn neef, die heeft zin in een politieke borrel, gezellig. Het bier kwam uit de koelkast, en de GroenLinkser en mijn neef zetelden zich in de tuin. Het bier ging in twee grote dorstige teugen bij de GroenLinkser naar binnen. Nou, zei mijn neef. Nou, zei de GroenLinkser. Zal ik hem hier dan maar neerleggen? Hij doelde op het foldertje, niet op de boer die hij probeerde geruisloos te laten ontsnappen. Deze GroenLinkser was moe, maar blijkbaar gedreven genoeg om met dit weer de deuren langs te gaan. Mijn neef mocht hem wel.

  Er kwam nog een bier, want het was warm, en na de managementsamenvatting van het verkiezingsprogramma vroeg mijn neef wat het betekent wanneer een politieke partij je koelkast komt leegdrinken, nog voordat ze überhaupt je belastinggeld met miljarden tegelijk gaan uitgeven. De GroenLinkser keek samenzweerderig naar mijn neef en vroeg of de SP al langs was geweest? Nee, die was nog niet langs geweest in dit dorpje aan de Lek, maar hij zou ze zeker binnen laten. Dit beloofde immers veel goeds: politiek bij de mensen thuis, gezellig met een pils in je eigen achtertuin. Benieuwd hoe de campagnejongens van de VVD zoiets aanpakken. Bestellen die ook bier? Denk het wel. En de PVV? De ChristenUnie? Of de PvdA, wat drinken die?

  ,,Azijn”, schreeuwde mijn inmiddels behoorlijk aangeschoten oom op het verjaardagsfeestje. ,,Shaggie erbij?” Bulderend gelach in de tuin. Naar huis, dacht IJs, naar huis. Het wordt tijd dat ik die programma’s ga doorspitten, ik zou niet eens weten wat ik zo’n flyer-jongen zou moeten vragen. U wel?