Schadelijke hobby

  0
  105

  Leestijd: 3 minuten.

  Ha ha. Een groot deel van politiek Den Haag is in zijn hemd gezet door de geslaagde poging van GeenPeil om een referendum te eisen naar het associatieverdrag van Oekraïne met de EU. En wat denk je? Gaan ze er publicitair vol in om de burgerman er alsnog van te overtuigen vóór te stemmen. Nee, tuurlijk niet. Ze zijn veel te bang om stemmen te verliezen.

  In achterkamertjes is bedisseld dat Oekraïne wel bij de EU kan. Maar daar ruchtbaarheid aan geven liever niet. In deze tijden van hardnekkige euroscepsis roep je liever niet hardop dat je een nieuw land toevoegt aan de unie, zeker niet als de toekomstige lidstaat direct grenst aan Rusland, momenteel vijand nummer 1 van Europa.

  Waarom dan toch dat verdrag doordrukken? Dat is simpel. Voor VVD en CDA geldt eigenlijk maar één ding: Oekraïne telt meer dan 45 miljoen zielen. Hoeveel kaas, tulpen, bier en tv-formats kunnen we daar wel niet slijten. Deze argumenten tellen ook voor D66, maar deze ‘vrienden van Brussel’ handelen ook uit ideologie: Oekraïne uit de klauwen redden van de Russische beer. En de PvdA? Deze partij heeft geen mening meer en doet alles wat de coalitiepartner eist, onder aanvoering van Diederik – blijven lachen in die camera – Samsom en Hansie – zonder ruggengraat – Spekman.

  Maar oeps, toen opeens lukte het GeenPeil om Oekraïne op de publieke agenda te zetten en werd een referendum afgedwongen. En gaan de middenpartijen nu hardop en bevlogen uitleggen waarom wij moeten instemmen met de Oekraïne als nieuwe partner? Nee, natuurlijk niet. Want in achterkamertjes ala, maar toch niet openlijk, zodat elke kiezer kan zien dat je vóór verdere uitbreiding bent van het megalomane Europese project? Nee, dan zijn we liever eventjes niet thuis.

  In die zin legt de geslaagde exercitie van Jan Roos et al weer eens precies bloot wat er mis is in de politiek. Wel willen regeren, maar niet uitleggen. En als het misgaat, wegkijken.  Zo gaat het keer op keer. En dat is niet slim. Het is koren op de molen van Geert Wilders, die met zijn #nepparlement #nepvoorzitter #neprechtbank en #kominverzet de kaart speelt dat de politieke elite is los gezongen van de ‘gewone man’.

  De enige partij die zich nu nog openlijk wil uitspreken vóór toetreding van Oekraïne is D66. Ze moeten ook wel, anders hadden ze zichzelf helemaal belachelijk gemaakt. De partij met de hartstochtelijke passie voor de democratie was eerst openlijk voor referenda, maar niet als deze werden ingezet voor beslissingen over Europa. Deze besluiten zouden te moeilijk zijn om uit te leggen aan de domme burger. Hoe elitair komt dat over?

  Jan Roos wordt door diverse gevestigde media neergezet als een domme charlatan. Volgens sommigen haalde Sven Kockelmann Roos goed door de mangel in zijn tv-programma. Maar het was andersom: de grootinquisiteur van de gevestigde orde schermde met papieren waarheden en sloot zijn ogen voor de ongemakkelijke waarheid die Roos kristalhelder op tafel legde; natuurlijk wordt Oekraïne na een associatieverdrag de EU ‘ingerommeld’.

  Of je nu voor of tegen de toetreding van de Oekraïne bent, daar gaat het hier niet om. Het punt is dat de politiek zich elitair heeft gedragen en toen dit aan het licht kwam opzichtig wegkeek, puur uit electorale belangen. Dit mechanisme werkt scepsis in de hand en zorgt voor een verdere uitholling van de parlementaire democratie. Een zeer schadelijke hobby.

  De Hofnar zet graag zijn tanden in actuele politieke zaken. Zijn mening is niet per se de mening van de redactie van Frontbencher.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook