Schop ‘m eruit, Rutger!

  3
  984

  Leestijd: 4 minuten.

  Christen-democraten worstelen zoals bekend graag met hun geweten. Liefst ten overstaan van een volle tribune. En als het zo uitkomt willen ze ook graag genade voor recht laten gelden. Laatst nog toen het CDA opeens vol voor het kinderpardon ging. Dat het vaak ten koste gaat van de geloofwaardigheid en hypocriet overkomt nemen ze het op de koop toe, Want ja, het geweten, he.

  Morgen mogen de CDA-ers in Europees verband worstelen. Samen met de geestverwanten in de Europese Volkspartij (EVP) over het niet onbelangrijke vraagstuk: wat doen we met Viktor Orban. De Hongaarse premier en Sterke Man die zo duidelijk lak heeft aan alle waarden waarvoor de christen-democratie op de bres zegt te staan.

  Voor een gewetensvolle christen-democraat zou op het eerste gezicht een gelopen koers moeten zijn. Orban is de kampioen van de illiberale democratie. Dat is zijn naam voor zijn soort extreem-rechts populisme. Orban, een groot vriend van Geert Wilders , maar dit terzijde, kleedt de rechtsstaat uit, muilkorft de kritische pers en ondersteunt zijn vrinden bij hun zelfverrijking. Hij kietelt ook graag de onderbuik van zijn aanhang. Favoriet zwart schaap is de Joodse miljardair en filantroop George Soros. Soros zou, aldus Orban, Oost-Europa willen overspoelen met vluchtelingen en andere immigranten.

  Hij is daarnaast fan van Donald Trump en Vladimir Poetin. En hij is geen fan van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie en Frans Timmermans, de vice-voorzitter die graag voorzitter wil worden. Orban heeft eigenlijk niets met de EU, net zoals zijn collega’s van de geestverwante Poolse regeringspartij PiS. Waar ze wel iets mee hebben zijn de EU-miljarden. De rest, waarden, beginselen, fatsoen, hoeven ze niet.

  Kat-in-het-bakkie, ben je dus geneigd te zeggen. Zo’n man wil je niet eens in je kegelclub hebben. Sterker nog: hoe komt het dat we ‘m er al niet veel eerder hebben uitgezet?

  Dertien bij de EVP aangesloten partijen hebben inmiddels een brief ondertekend waarin ze aangeven Orban en zijn partij, Fidesz, te willen royeren. Orban heeft te vaak te veel grenzen overschreden. Maar bij die vertegenwoordigers van dit voortschrijdend inzicht ontbreken de machtige Duitse christen-democraten en ons eigen CDA.

  Laf, slap, geen ruggegraat? Nee, hoor. Ziet u verkeerd. Het CDA wil met de discussie juist bereiken dat ‘de waarden van de EVP door alle partijen worden gehonoreerd’. Door de recente ontwikkelingen ‘hebben we moeten vaststellen dat informele gesprekken niet het gewenste effect hebben’, aldus CDA-voorzitter Rutger Ploum. Tsja..

  De Duitsers hebben al vaker vergeefs geprobeerd Orban tot de orde te roepen. Manfred Weber is de Spitzenkandidat van de EVP bij de Euroverkiezingen in mei. Hij wil graag voorzitter van de Europese Commissie worden. Nu is Weber ongetwijfeld een zeer bekwaam man met veel nog onbekende kwaliteiten maar een stemmentrekker is hij niet. Vergeleken bij Weber bulkt zelfs Frans Timmermans van het charisma. (Timmermans is zoals bekend de Spitzenkandidat van de sociaal-democraten voor het voorzitterschap).

  Weber heeft dus elke stem nodig. En Orban is met zijn Fidesz goed voor minstens 10 zetels in het Europese parlement. En als ambitie en belangrijke portefuilles op het spel staan, leggen waarden, beginselen en fatsoen het zoals we weten altijd af. Dat wordt natuurlijk nooit openlijk gezegd. Iemand moet zeker in een christelijk geïnspireerde club altijd van de dwalingen zijn weegs kunnen terug keren. Verloren zoon en zo. Er is ook nog een andere, profane verklaring. Je kun beter iemand hebben die vanuit de tent naar buiten pist dan van buiten naar binnen.

  Dat betekent voor de Euro-verkiezingen dat voorkomen moet worden dat Orban en Fidesz overstappen naar de populisten. Dat gaat hij zeker doen als hij uit de EVP wordt gezet. En dan zou hij niet alleen zijn Hongaarse kiezers maar ook die uit andere Oost- en Centraal Europese landen mee kunnen nemen. Want de Sterke Man uit Boedapest is in die contreien grensoverschrijdend populair. En de populisten die in de polls toch al goed liggen, zouden bij de verkiezingen zo wel eens de grote profiteurs worden.

  Bij verkiezingen telt alleen winnen. Dus we moeten Weber in principe niet te hard vallen. Maar het is ook een test, vermoedelijk de eerste ooit, van zijn leidersschap. Hij moet nu kiezen. Handhaaf je iemand die voortdurend door de morele ondergrens zakt? Of zet je hem eruit? Omdat hij het ondanks herhaalde waarschuwingen toch steeds weer te bont maakt. Voor dat laatste zou de principiële christen-democratische kiezer Weber misschien nog wel willen belonen. Nooit gedacht, maar hij heeft kennelijk toch ballen. En het zou bovendien ook de talloze sceptici in de eigen gelederen overtuigen.

  Zoveel daadkracht schijnen we niet te mogen verwachten. Er zou nu een voorstel liggen om het lidmaatschap van Fidesz ‘voorlopig’ op te schorten. Als Orban tijdens die proefperiode afziet van anti-semitische campagnes en zich weer invoegt in het beschaafde Europese gareel, mag hij blijven. Alsof iemand met het machtsintinct van Orban daar gevoelig voor zou zijn. Het risisco dat hij na zijn schorsing weer de grote stoorzender wordt, is te groot. Weg met die man dus. Maar ja, christen-democraten worstelen liever met hun geweten.

   

   

  3 REACTIES

  1. Het CDA is de meest christelijke partij van de wereld sinds Dries van Agt heeft verklaard: wij buigen niet voor duivels en wij buigen niet voor engelen. Wij buigen alleen voor Gods Woord. Dankzij het CDA, ChristenUnie en SGP kunnen wij weten wat Gods wegen en gedachten zijn. Zo heeft God bepaalt dat het CDA invoelend en met christelijke liefde het gesprek moet blijven aangaan met Orban ook: al ‘hebben we moeten vaststellen dat informele gesprekken niet het gewenste effect hebben’, aldus CDA-voorzitter Rutger Ploum. Leve de ware en echte drie christelijke partijen in de wereld. Nederland gidsland in Europa en de wereld; Nederland licht in het duistere Europa en de duistere wereld. Leve het CDA, leve de Christen Unie, leve de SGP.

  2. Zoals de auteur zegt: macht gaat boven principes, ook voor de Christendemocraten. Dus slapen ze liever op één kussen met de advocaat van de duivel, dan hun zetels kwijt te raken.
   Tja… Geen wonder dat ze iemand aanbidden die, mocht je berouw tonen, hen kan vergeven. Ik houd daar niet van. Ik vind het überhaupt een stom gegeven dat er christendemocraten zijn. Religie en politiek moeten m.i. gescheiden blijven. Nog erger wordt zo’n vertoning over ‘waarden’ die je dan laat glippen voor wat machtszetels. Laat de man toch overlopen naar de populisten en houdt je geweten rein… Laat zijn volk niet divers zijn. Laat de Hongaarse nationaliteit toch bestaan. Moet alles in Europa dan hetzelfde zijn?
   Een Europese nationaliteit bestaat immers niet. Da’s net zo’n sprookje als de bijbel.
   Je moet niet tegen de draad in zijn. Zoals een Timmermans. Dat verbind niet. Dat verblind. Daarmee creeer je alleen weerstand. Dan wordt men des duivels. Ja, juist populistisch…
   Orban begrijpt dat. Helaas geen ‘lichtend’ persoon, maar toch…
   Er zullen landen divers zijn. En er zullen diverse landen dat niet zijn. Leven en laten leven, zeg ik dan. Samen in een divers Europa. Waar diversiteit ook homogeen kan zijn…

  Comments are closed.