Schulz schudt Duitse politiek op

  0
  117

  Leestijd: 2 minuten.

  De beslissing van Martin Schulz, de voorzitter van het Europarlement, om zich te mengen in de Duitse binnenlandse verkiezingen heeft vergaande consequenties voor zowel het politieke wereldje in Brussel als in Berlijn.

  Schulz stelt zich als socialist kandidaat voor de Bondsdag namens de deelstaat waar hij woont, Noordrijn-Westfalen. Maar daar blijft het niet bij, hij zou in januari ook kunnen eindigen als de kandidaat van de SPD om de handschoen op te nemen tegen Merkel in de verkiezingen voor de volgende bondskanselier. Ook wordt hij genoemd als opvolger van Frank-Walter Steinmeier als minister van Buitenlandse Zaken. Steinmeier wordt immers de volgende Bundespresident.

  Als partijvoorzitter en vice-kanselier stond Sigmar Gabriel al lange tijd in de startblokken om het volgend jaar tegen Merkel op te nemen, maar de SPD daalt in de peilingen. Bovendien heeft Gabriel mede getekend voor de politiek van Merkel om vluchtelingen binnen te laten, waardoor kiezers zijn weggelopen naar extreem-rechts. Binnen de SPD wordt dan ook overwogen dat er wellicht betere kansen zijn met een buitenstaander zoals Schulz of de Hamburgse burgemeester Olaf Scholz. Maar dan moet Gabriel wel vrijwillig plaatsmaken, anders gaan de socialisten met bebloede messen de verkiezingen in wat alleen Merkel maar in de kaart speelt.

  Kortom, de Duitse politiek is behoorlijk opgeschud, maar de beslissing van Schulz zorgt ook voor reuring in Brussel. Commissie-voorzitter Juncker kaartte alles af met twee vertrouwden, Schulz als EP-voorzitter en Donald Tusk als Europees president. Zo redde Schulz Juncker in 2014 toen uit de LuxLeaks bleek dat Juncker als premier en minister van Financiën van Luxemburg jarenlang had meegewerkt aan het aanbieden van gunstige belastingdeals aan multinationals.

  Maar er lag toch al vast dat Schulz in 2017 plaats moest maken voor iemand van christelijk conservatieve huize, in die zin kan zijn beslissing ook worden uitgelegd als een vlucht naar voren. Te verwachten is dat er nu gekrakeel gaat ontstaan over zijn opvolging. Immers, als de centrum-rechtse Europese Volkspartij (EPP) de post krijgt, hebben ze alles in handen. Juncker behoort immers ook tot de EPP en Tusk ook. De Belgische oud-premier en liberaal Guy Verhofstadt vindt dat hij nu aan de beurt is met liberale premiers in zeven EU-landen.

  Opeens een hoop gedoe, maar ook Schulz lijkt geen SPD-kandidaat die Merkel kan verslaan. Als zij volgend jaar september de Duitse verkiezingen wint, verandert er helemaal niets. Merkel blijft dan gewoon de lakens uitdelen in Brussel.

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook