Segers gaat opnieuw meloenen doorslikken

6
769

Leestijd: 2 minuten.

Van Gert-Jan Segers zijn we voorlopig niet af, want hij wordt opnieuw lijsttrekker van de ChristenUnie. Het partijbestuur heeft hem kandidaat gesteld, als enige. En de leden van de partij komen er door de coronacrisis niet meer aan te pas, dus die kunnen ook geen roet in het eten gooien.

Niet dat er gevaar bestond dat ze dat zouden doen. De achterban van de ChristenUnie heeft geen enkele reden om ontevreden te zijn met hoe het nu gaat. De partij haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 5 zetels en staat virtueel al lange tijd op 6 à 7. Ze mag dus straks op lichte winst rekenen, vrij uitzonderlijk voor een juniorpartner. Trouwens, bij nader inzien: zo licht is die winst eigenlijk niet. Als je stijgt van 5 naar 6 zetels komt dat neer op een vooruitgang van 20 procent. Noem dat maar niks.

Waar de ChristenUnie haar succes aan dankt is niet helemaal duidelijk. Veel klinkende resultaten heeft de partij niet weten binnen te slepen. Het nieuwe kinderpardon (of hoe je het noemen moet) is een van de schaarse uitzonderingen, waarbij je je dan ook nog kunt afvragen hoe belangrijk de rol van D66 was. Voor de rest was het vooral meloenen doorslikken geblazen voor de mannenbroeders.

Segers heeft dan ook wel even moeten nadenken of hij de last van het partijleiderschap nog een regeerperiode wilde dragen, laat hij op zijn Facebookpagina weten. Hij heeft er ook thuis ‘aan de keukentafel’ met vrouw en dochters over gesproken. Op de vraag van die laatsten: “Pap, wat vindt God ervan?” krijgen we helaas geen antwoord. Maar mijn inschatting is dat de God van de ChristenUnie weinig bezwaren zal koesteren.

Segers is geboren in 1969 en zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Eind 2015 werd hij partijleider, als opvolger van Arie Slob. Vorig jaar hintte Carola Schouten, de vicepremier van de ChristenUnie, op de mogelijkheid het van Segers over te nemen. Mocht ze zich beschikbaar hebben gesteld, dan had ze waarschijnlijk best een kans gemaakt. Maar dat heeft ze kennelijk niet gedaan.

Het is goed denkbaar dat de ChristenUnie ook bij het volgende kabinet mag aanschuiven, want in deze tijd van politieke versplintering is elke Kamerzetel meegenomen. De eigen inbreng van de partij zal dan weer tamelijk beperkt blijven. De hoofdlijnen van het regeerakkoord worden niet bepaald door de kleinste coalitiepartner. Hooguit kan die hier en daar wat beslissingen op de lange baan schuiven (bijvoorbeeld op medisch-ethisch gebied). Maar aan de andere kant: vier jaar in de oppositiebankjes zitten is ook al zowat.

6 REACTIES

 1. Bijzonder stuk. Ik las onlangs dat de CU juist behoorlijk veel voor elkaar gedaan kreeg, als relatief kleine partij.
  Als je kijkt op deze site, https://resultaten.christenunie.nl/, dan zie je dat dit ook zo zou zijn.

  Partijen als de CU vind ik een verademing in de politiek, wars van populisme en eerlijk over politiek. Zaken niet mooier voor doen dan ze zijn.

 2. Fons Kockelmans is kennelijk niet op de hoogte van de resultaten die de ChristenUnie heeft behaald tijdens deze regeerperiode. Dat zijn er een boel. Kijk maar: resultaten.christenunie.nl.

 3. “Pap, wat vindt God ervan?” Ik denk dat zij doelt de ware ChristenUnie god en heeft die niet bepaald dat de ChristenUnie de meloenslikklendepartij is? Terwijl de CDA god het CDA geroepen heeft tot voetjevrijen met de VVD? Waar is toch de tijd gebleven dat de drie christelijke partijen optrokken tegen mevrouw Borst die de heiland zwaar beledigde door te zeggen: Het is volbracht.God was woedend begreep ik en sprak in deze kwestie wel met een stem en niet met drie stemmen. Kennelijk een beetje moe geworden, zij het tijdelijk, met het spelletje: wie van de drie? i

 4. Jan van der land
  Een mooie achternaam voor iemand die opkomt voor ‘prachtige weilanden’. Helaas is er met veel van die weilanden wel iets aan de hand. Door gebruik van mest en kunstmest en een teveel aan stikstof is er al veel van de oorspronkelijke natuur en ecosystemen verwoest. Vogelsoorten, insecten en diversiteit aan flora is aan het verdwijnen op die mooie weilanden. Windmolens zet je neer waar weinig meer aan landschapsschoon te verpesten is. Zoals rondom Delft, waar ik woon. Daar ontsieren grijze container-achtingen gebouwen van diverse bedrijven het landschap.En er komen er steeds meer bij. Helaas geldt dat niet alleen voor de omgeving van Delft maar voor de helft van Nederland. Want: industrie en economische welvaart heeft nu eenmaal de prioriteit. Je kunt in Nederland op veel plekken gerust heel veel windmolens neer zetten. Daar zijn immers geen prachtige weilanden meer die worden ontsierd.

 5. Segers is een dubbelzinnige man. Bij een bepaald deel van zijn achterban doet hij alsof of hij principieel christelijk politicus is, maar intussen gaat hij iedere keer een stapje verder op de weg van deze heilloze coalitie. Meloenen doorslikken noemt hij dat. Wat hij stelt over het klimaatbeleid van het kabinet is niets anders dan leugens uitventen en larderen met bijbels klinkende uitspraken, als “we zijn rentmeester van deze aarde”. Is tienduizenden windmolens bouwen – vaak van 200 meter hoog – een aanvulling op het landschap en geldt dat ook voor het omvormen van prachtige weilanden in zonnepanelenvelden?? drs. J. van der Land

  • Iemand die zo koketteert met zijn drs titel begint al met een achterstand. Dergelijke titelgeilheid zie je vaak in dubieus rechtse kringen die zeven kleuren vloeibare fecaliën produceren bij veranderingen. En daarbij is dit politieke plebs ook hypocriet als de neten. Huilen over een weiland met een zonnenpaneeltje, maar als datzelfde weiland wordt volgeplempt met asfalt en vinexwoningen hoor je ze niet.

Comments are closed.