SGP-top loopt liever niet te koop met de doodstraf

  0
  275
  foto: Pixabay

  Leestijd: 2 minuten.

  Zaterdag wordt een belangrijke dag voor de SGP. Het partijcongres van de bijna honderdjarige staatkundig gereformeerden vergadert dan in Hoevelaken over het verkiezingsprogramma. En op zeker twee punten dreigt dan een aanvaring tussen het partijbestuur en de doorgaans zo gezagsgetrouwe achterban.

  De afgelopen jaren ontwikkelde de SGP zich van een extreem flankpartijtje met uitgesproken Bijbelse standpunten tot een steunpilaar van het kabinet. Als bevriende oppositiepartner hielp zij Rutte II overeind te houden in de Eerste Kamer. Zo’n rol kan er de komende regeerperiode weer inzitten en wie weet wel meer. De partijtop wenst dit vooruitzicht niet te verpesten door te koop te lopen met al te orthodoxe opvattingen. Waarom zou je slapende mediahonden onnodig wakker maken?

  Het is echter de vraag of de leden deze pogingen tot verdoezeling van het gedachtegoed zullen pikken. Zo zal er zaterdag een amendement worden ingediend over het homohuwelijk. Daar is de SGP, zich baserend op de Schrift, natuurlijk mordicus tegen. Maar in het verkiezingsprogramma staat er niets over. Fout, vindt de afdeling Apeldoorn. Zij zal tijdens het congres voorstellen om expliciet te vermelden dat het homohuwelijk wat de partij betreft onmiddellijk dient te verdwijnen.

  Het bestuur acht dit amendement overbodig. In het verkiezingsprogramma staat immers wel dat de waarde van “het klassieke gezin van vader, moeder en kinderen” in de grondwet opgenomen dient te worden. Daarmee sluit je het homohuwelijk vanzelf uit. Of een meerderheid van de congresgangers met deze redenering genoegen neemt, zal moeten blijken.

  Zo mogelijk nog interessanter wordt de discussie over de doodstraf. Die is in Nederland al in 1870 afgeschaft, maar de SGP bepleit sinds haar oprichting in 1918 herinvoering. Tot dusver stond dat ook steeds in het verkiezingsprogramma, maar deze keer niet. En dat vinden de afdelingen Zwartewaterland en Zaanstad niet kunnen. Zij komen met een amendement om de doodstraf alsnog tot verkiezingsitem te verheffen.

  Het partijbestuur ontraadt ook dit voorstel omdat (ik citeer diverse media) een pleidooi voor de doodstraf te veel “negatieve aandacht” oproept, en dus afleidt van de politiek wél haalbare programmapunten. In het beginselprogram van de partij blijft herinvoering van de doodstraf onder verwijzing naar de Schrift gewoon staan, onderstreept het bestuur. Want vanuit “de hoge waardigheid van de mens als beelddrager van God volgt dat de overheid gerechtigd is” om deze straf bij ernstige delicten toe te passen.

  Wie gaat dit winnen: de tot de “realpolitik” bekeerde partijtop of de Bijbelvaste mannenbroeders uit Zwartewaterland en Zaanstad? Het wordt spannend.